Vanocni pripravy a vitani noveho roku




Kdyz se (jako my) po temer 30 letech prestehujete do zahranici, nedej boze na druhy konec sveta, kde se Vanoce slavi v lete, a kde nemate svoje nejblizsi ani svoje kamarady, dosavadni tradice musi tak trosku stranou a je treba vytvorit si svoje vlastni tradice upravene na miru mistu, kde jste se usadili. 
Nekterych tradic se neradi vzdavame a tak se je snazime udrzet, a ikdyz tomu mistni trh s potravinami uplne nenahrava, s trochou snahy se daji vystrojit krasne ceske Vanoce. 
Naopak, nektere, pro nas neobvykle tradice, si radi privlastnujeme a tak vznika zajimavy, pro nekoho mozna nepochopitelny mix tradic. Krom klasickeho ceskeho peceni a stedrovecerni vecere, koled a pohadek si radi jdeme na Stedry den zaplavat do oceanu, na jidelnicek zaradime vice morskych plodu jako jsou ustrice a krevety a jako sladkou tecku zvolime Pavlovu nebo tradicni anglicky puding. I playlist nasich koled se rozrusta o popularni koledy, ktere se hraji v Australii.
I to, ze vycestujete mimo Sydney ci Australii a stravite Vanoce na ceste je neco, co jsme vyzkouseli minuly rok, dost se mi to zamlouva a vubec by mi nevadilo to takhle delat casteji. Nehonit se za darky, nesoutezit o to, kdo bude mit vic druhu cukrovi a nebo lepe dochuceny salat. 

Nicmene letosni Vanoce jsme stravili v Sydney. Vyjet si nekam by bylo fajn ale tentokrat to neslo.
S pripravami vseho druhu jsme zacali s predstihem. Museli jsme oslavit prichod Vanoc v Hunter Valley, kde jsme si s partou lidi pronajali cely dum, jezdili od vinice k vinici a ochutnavali to nejlepsi, co vinice nabizely. Samozrejme z kazde vinice jsme si museli neco dobreho odvezt :)

Takovy Vanocni stromek si necham libit

Predposledni vinice. Uz jsme se nemohli udrzet na nohou, tak jsme se vyblejskli v leze :)

 
 
Po tomhle vikendu nastaly ty dalsi pripravy - zadelani na testa na par druhu cukrovi. To, po pravde receno, nikdy nijak neprehanim. Cukrovi delam jen symbolicky a to z nekolika duvodu. Za prve, na peceni je v tuhle dobu v Sydney prilis horko. Za druhe, nejsme zas az takovi jedlici, abysme se od rana do noci cpali cukrovim a za treti, odmitam se stresovat :) Spis cukrovi rozdam kolegum a kamaradum, aby taky ochutnali neco malo z ceskych Vanoc. Obzvlast vosi hnizda a pracny se letos vyvedly. Asi diky tomu, ze jsem na ne mela konecne formicky a piskoty 😊  Nevyhodou je, ze klasicke vystavovani cukrovi na krasnych, vanocne vyzdobenych talirich v Sydney uplne nejde. Pokud ovsem nechcete prilakat vsechny svaby v okoli. Ve vyssich teplotach taky cukrovi rychle zlukne, takze bud musite jist rychle, udelat pouze polovicni davku, rozdat to a nebo soupnout do mrazaku.

testo na pracny odpociva v pokoji


Pracny nabraly podobu
I se salatem jsem to letos trosku prehnala a udelala ho jak pro celou armadu. Moje vymluva byla, ze budeme potrebovat salat i na chlebicky, ktere jsme meli vzit na dva vecirky. I tak jsme salat dojidali jeste asi 5 dni po Vanocich. Z jedne party jsme si dokonce prinesli vysluzku v podobe bramboroveho salatu, takze nam jidlo naopak pribyvalo 😊 salat se ale taky vydaril na vybornou a byl asi tou nejjednodussi polozkou.

Do toho jsem upekla 4 strudly a jednu poradnou vanocku, ktera se na prvni pokus uplne nevyvedla, takze jsem si to strihla jeste jednou - asi abych nevysla ze cviku.


Nakonec se celkem vyvedla i vanocka. Vystavni neni, ale dobra byla

Sehnala jsem jak klasicke cerstve drozdi na vanocku tak rybizovou marmeladu na linecke a nechybel ani nas tuzemacek z Bozkova. Zasilka piskotu a formicek na vosi hnizda a pracny dorazila z Cech na posledni chvili, tesne pred tim, nez pripravy vypukly. Piskoty a vanocka se daji sehnat i na Bondi, ale tam my jezdime tak 2x do roka a to za uplne jinym ucelem, takze na tyhle zasoby se nelze spolehat.

Kaprika chtel Lucky letos chytit. Vyrazili s kamaradem, ale stesti nemeli. Bud tam zadni kapri nebyli a nebo jejich rybarske schopnosti maji mezery 😊 vzala jsem to tedy do svych rukou a kapra koupila u Cinanu v Chatswoodu. Pro Luckyho jsem ho nalozila do vody s citronem, kterou jsem musela kazdy den menit. Kaprik uplne nepatri mezi jeho oblibene ryby. To ja si ho na Vanoce dam rada. Rybi polevka byla taky. Na rozdil od ostatnich pokrmu, polevky jsem udelala tak akorat a meli jsme ji pouze 2x. 

i par supin jsme na nem nasli

Tohle vsechno jsem mohla realizovat az kdyz jsem prisla domu z prace (kolem 6-6:30 vecer), takze jsem po vecerech pekla, hnetla testa, pripravovala kvasek, vymackavala formicky, Lucky plnil vosi hnizda, porcovala kapra, nakladala rozinky do rumu, pletla vanocku a samozrejme vsechno ochutnavala! Bez toho by to snad ani neslo. Peceni jsem planovala podle aktualni predpovedi pocasi. Letos si s nami pocasi trosku zahravalo a teploty byly jak na houpacce. Dva dny bylo pres 30 stupnu, pak to spadlo na 24 a o dva dny pozdeji opet na 30, takze jsem samozrejme pekla, kdyz bylo chladneji a vosi hnizda a zadelavani na testa jsem nechala na ty teplejsi vecery.

Muj prvni pokus o vosi hnizda - celkem ujdou

Na Stedry den jsme se stavili kamarada Jonase, kteremu jsme prinesli vzorky cukrovi a chlebicku, ze kterych byl uplne vedle. Po prijezdu zpatky domu uz neni moc casu a vrham se na pripravu vecere. Nevim, jestli to bylo tim vinem, ktere jsem pres den usrkavala, ale vecere byla vystrojena v rekordnim case.

Se vsim nachystanym, nazdobenou slavnostni tabuli, koledami hrajicimi jako kulisa a ozdobenym stromeckem, ktery jsme letos konecne koupili, muzeme oslavit Stedry vecer, zasednout k veceri a vrhnout se na darky :)

kaprik se smazi
vse nachystano, jen zasednout
 
ani Pavlovu jsem si nemohla odpustit


Samozrejme skypujeme domu a prejeme rodinam krasne Vanoce a nahlizime do zakulisi jejich priprav. Dostavaji se nam informace o aktualnim pocasi, atmosfere doma, v jake fazi se pripravy nachazeji a jake pohadky bezi v televizi :) Cesky vanocni televizni program mi popravde docela chybi. Prestoze bezi ty same pohadky kazdy rok, je to proste takova klasika, kterou ja mam rada. Australsky vanocni televizni program je dost chaby. Omezuje se na zaznamy z vanocnich koncertu, americke filmy s vanocni tematikou a kriket. Tak jsme to vzali do vlastnich rukou a pustili jsme si moji nejoblibenejsi "Popelku" a "S certy nejsou zerty". Jeste se nam podarilo najit novou pohadku, kterou davali na Stedry den - "Pravy Rytir", ale teda nic moc. Klasika je klasika.

Po veceri a skypovani balime vsechny dobroty a vydavame se ke kamaradovi Standovi, kde spolu s dalsimi budeme hrat Secret Santu. Hru spocivajici v tom, ze se stanovi maximalni cena darku, kazdy neco koupi, zabali a soupne pod stromecek. Samozrejme nikdo neprozrazuje co koupil a jaky pouzil balici papir :) Vsichni si vytahnou z klobouku cislo a v tom poradi se chodi ke stromecku. Kdo je u stromecku, vybere si libovolny darek a pred vsemi ho rozbali. A aby to nebylo tak nudne, ozivili jsme tuhle hru o to, ze kdyz nekdo neni se svym darkem uplne spokojen, muze ho jednou s nekym vymenit. Coz se samozrejme nemusi zamlouvat tomu, komu darek berete. Nicmene i on pak muze darek vymenit.

Program behem svatku byl nabity
Mezi svatky jsem musela pracovat (nastesti jen z domova). Pocasi nas nesetrilo a bylo 38 stupnu, coz uz bylo i na me docela dost. A presto, ze jsme nikam nejeli, nas program byl i tak nabity. Sli jsme omrknout video projekci na St. Mary's Cathedral a poprve jsem zpivala vanocni koledy v Domain. Akce s tolika lidma obycejne nevyhledavame, ale tohle, musim uznat, bylo fajn. 

jako kazdy rok, i autobusy byly paradne vysperkovane
 

svetelna projekce na St. Mary's Cathedral 
 

Zasli jsme na povanocni vyprodeje, na kterych jsme poridili paradni ulovky hlavne v oblasti outdooroveho vybaveni. Do mesta jsme ale nejeli, tenhle omyl jsme udelali jen jednou a takove silenstvi jsme odmitli znovu absolvovat. Zustali jsme pekne u nas na Northern Beaches, kde nam za $310 milionu zrenovovali Warringah Mall a pridali desitky novych obchodu.
i takhle mohou vypadat nakupy. Usadi vas do kresilka, nalejou sampicko a hrajou vam k tomu na housle :) takove nakupy si necham libit

Vyrazili jsme si na vylet na okraj Modrych hor, do mist, ktera jsme jeste nenavstivili. O tom se budete moct dozvedet vice v dalsim clanku.
Stihli jsme i kino, ve kterem jsme byli naposledy na Australia Day!

Oslavy noveho roku
Silvestrovske oslavy nam prijdou rok od roku precenovanejsi, a proto jsme to letos nijak nehrotili, nijak extra jsme se na nic nechystali a uz vubec jsme nestanovali pred Operou, abychom sehnali ta nejlepsi mista. Jet na ohnostroj do mesta? Na to jsme ani nepomysleli. To jsme udelali jen jednou a musim rict, ze to stacilo. Prestoze ohnostroj ve meste je naprosto jedinecny, ty davy lidi nas vzdy odradi. A protoze za celych 5 let jsme ani jednou nevideli ohnostroj na Manly, rozhodli jsme se zajit prave tam. Nasi sousede s jejich malym prirustkem nam delali spolecnost. Nebo my jim? :)


Pravda, na Manly maji jen mensi ohnostroj, ktery vypukne v 9 vecer, ale to nam stacilo :) 


Alkohol byl samozrejme v okoli Manly Wharfu zakazany. Lidi si nicmene nosili neskutecne mnozstvi alkoholu s sebou a nesnazili se to ani schovat. Tu flaska rumu, tu basa piv, sklenicky s vinem...nikdo nikomu nic nerekl. To kdybychom vedeli, prineseme si vic zasob. Az po ohnostroji zacala hlidkovat policie a obchazet vsechny lidi a infomrovala je o zakazu alkoholu, popripade je pozadali, aby alkohol vyhodili. Pockali jsme do pulnoci a videli i nekolik casti ohnostroje z mesta.
Po plnoci jsme se vydali k domovu a skoncili u Radky a Martina az do 4 do rana :)

Cele vanocni a novorocni oslavy u nas vzdy vrcholi mymi narozeninami, takze jsme si jeden den odpocinuli a nabrali sily na dalsi oslavy. Darecku jsem dostala opravdu spoustu. Vecer jsme sli na veceri do Skiff Clubu na Manly a to se k nam pripojila kamaradka Sarah se svymi rodici. Paradni tecka za svatecnimi oslavami. 


A jake byly Vase oslavy? 



Komentáře