Blue Mountains


Hned první den, co jsem poprvé přiletěla do Austrálie, jsme z letiště jeli rovnou do Blue Mountains na západ od Sydney. Modré hory získaly svůj název díky mísícím se výparům z eukalyptů, které tu rostou, vzduchu a odrazu světla, což vytváří jakýsi modrý opar nad celou plochou lesa. To je zjednodušená verze, tu odbornou si budete muset vygooglit :)
Přiletěla jsem brzy ráno a kolem oběda jsme byli ve městě Katoomba, kde jsme se ubytovali. Ospalost, neospalost, Lucky mě nešetřil a šli jsme na výlet. Chvilku nám to trvalo, protože já jsem všude okouněla, prohlížela (pro Luckyho naprosto obyčejný věci) všechno možné, všemu jsem se divila...prostě turista :-D ale to asi ani jinak nejde, když se člověk ocitne z ničeho nic na druhém konci světa.
Po chvíli jsme došli ke Třem sestrám, které jsou na uvodnim obrázku. Odtud se dá podniknout spousta procházek po vyznačených stezkách.  My jsme se zrovna vydali po jedné, kde všechny stromy a keře byly spálené a ohořelé. Byl všední den a nikde nikdo, což bylo ještě lepší, po celou dobu jsme nepotkali ani živáčka. Až když jsme došli na konec trasy, byla tam cedule a zjistili jsme, že tahle trasa byla uzavřená pro verejnost, právě proto, že všechny stromy byly v této oblasti opálené. Nějaký vandal zapálil kus lesa. Vypadalo to dost zuboženě, ale lesní požáry jsou v Austrálii velmi
časté a jsou dokonce i plánované a nezbytné k regeneraci flory. Ovšem tenhle požár plánovaný nebyl, alespoň ne pro tento národní park. Ač to zní divně, ty spálené, ale pořád živé stromy nádherně voněly.




V dálce je vidět namodralý opar, díky kterému dostaly Modré Hory svůj název.
Místní Aboriginec, který si u turistického centra vydělává hraním na didgeridoo. Byl docela strašidelnej.
V Blue Mountains je plno přesliček, a palem, které dosahovaly obrosvkých rozměrů.





  
Papoušci jsou v Blue Mountains všude a ani se nebojí

Ukázka opálených stromů. Vypadá to hrůzostrašně, ale ohořelé eukalypty voněly skvěle.
Malá ukázka kytiček. Všechno kvetlo, vonělo, prostě nádhera...






           
     





Za tímhle živým plotem byla soukromá, nádherně upravená zahrada, ostříhané keříky, všechno kvetlo a vonělo. Vstupné bylo dobrovolné. U vchodu nikdo nebyl, jen stoleček, na stolečku kasička a cedulka s povídáním :-) nikdo nic neřeší

Tahle kabinová lanovka jezdí nad údolím u Tří sester a má prosklenou podlahu, kterou můžete pozorovat koruny stromů přímo pod vašima nohama.
 Další spálený kus lesa

Pánové u lanovky mají krmítko pro papoušky a chvílema tam bylo úplně bílo. Papoušci kakadu ale dokážou pořádně zařvat. Mít je za oknem, tak se nevyspíte :-) zlatý cvrdlikání českých vrabčáků nebo kosů.