Sydney Opera House

Sydney Opera House byla navrzena danskym architektem Jørnem Utzonem. Budova Opery stoji na miste tehdejsiho tramvajoveho depa a s projektem se zacalo rok po te, co byl Jørn Utzon zvolen vitezem v mezinarodni soutezi architektu, tedy v roce 1959.
Nic moc ale neslo podle planu, rozpocet se nekolikanasobne prekrocil, casove se vystavba take protahla o nekolik let a ve finale Utzon rezignuje. Stavba byla dokoncena o deset let pozdeji nez se planovalo a rozpocet byl prekrocen zhruba 14x. Duvodem byly predevsim neshody s vladou, finance, ale i neustale se menici se projekty a upravy puvodniho navrhu.
Utzon rezignoval predevsim proto, ze mu byla nabidnuta pozice radoveho architekta bez jakekoliv moznosti ovlivnovat a rozhodovat o dalsim pokracovani vystavby. Utzon odmita, opousti Australii a jiz nikdy se nevraci. Projekt proto musi dokoncit nekdo jiny - Peter Hall.
Sydney Opera House byl slavnostne otevren kralovnou Alzbetou v roce 1973. Utzon ale nebyl na seznamu hostu. Ani jeho jmeno jedinkrat nepadlo pri slavnostnich projevech.
Stavba se dostava na seznam svetoveho dedictvi Unesco v roce 2007. Utzon umira zhruba rok a pul pote.
Sydney Opera House je neodmyslitelnou ikonou moderniho Sydney a nezalezi na tom, kolikrat kolem teto ikony projedu, pokazde se na ni divam s udivem a temer vzdy ji vyfotim :)