Velikonoce v Southern Highlands & Jervis Bay




Do Jervis Bay jsme se vydali na Velikonoce. Moje prvni dovolena v Australii.
Místo je proslulé průzračně čistou vodou, která svádí ke šnorchlování a potápění, plavání s delfíny a rybaření.
Cestou do Jervis Bay jsme to vzali pres Southern Highlands a Moss Vale. Konkretne pres Mittagong - Bowral - Moss Vale - Kangaroo Valley - Nowra a zakotvili jsme v mestecku Huskisson. Krajina v Southern Highlands je  uzasna a do urcite miry mi to pripominalo ceskou krajinu. Zelene kopecky, jehlicnate lesy, rybniky/jezera, sem tam nejaka houba. V Southern Highlands je ale i spousta mega farem. Nektere z nich vypadaji opravdu prekrasne. Velke mnozstvi farem je ale na prodej. Prespali jsme v Moss Vale a protoze je tato oblast vyhlasena vybornym hovezim, vecere v podobe steaku byla jasnou volbou :)



Další připomínka Čech...v jednom zapadlém městečku s několika stovkami obyvatel byl ŠKODA autosalon.



Taky tu rostou český houby, ale tuhle babku jsme si do bramboračky radši nedali :-)

 
Cas nas nijak netlacil, tak jsme staveli kde se dalo a prozkoumali co jsme mohli.
Jedno z jezer po ceste
Fitzroy Falls
 

Udelali jsme si taky odbocku k Upper Kangaroo River a dojeli kam se dalo. Na konci cesty byl jakysi kemp, docela sympaticky, daleko od lidi. V radiu jsme chytili jen nejakou Country stanici :) Prosli jsme se po okoli a jeli dal do Kangaroo Valley. Tesne pred Kangaroo Valley je Hampden Bridge - zajimavy most, v okoli je opet kemp, tak jsme to omrkli a jeli dal.
Hampden Bridge


Kangaroo Valley je male mestecko s krasnou starou cerpaci stanici a Antikem, ve kterem jsme nasli i pohlednici z Karlovych Varu ze 70. let!


Kangaroo Valley Servo :)
Jedna ze zastavek v okoli Kangaroo Valley

Opoustime Kangaroo Valley a mirime do mesta Nowra, kde mame v planu najit neco k snedku a projit se po meste. Je trosku zamraceno a fouka vitr tak to s prochazenim nijak neprehanime a uz abysme se najedli :) a mohli vyrazit dal.

Netrva to dlouho a jsme v nasi cilove stanici - Huskisson. Stavime stan a vyrazime na Hyams Beach s uzasne bilym piskem. Vecer si delame veceri na BBQ u kempu s vyhledem na plaz a zatoku.


Zapad slunce vytvoril na obloze uzasnou podivanou.
Mistr kuchar v akci

Po veceri jsme si vzali zidlicky a pichli si je primo do pisku na plazi a sledovali blesky v dali. Samozrejme nesmela chybet sklenka vina :)Kdyz jsme ve stanu usinali, slyseli jsme jak sumi more, coz byla vazne parada. Rano jsme ale vstavali brzy a tak jsme toho vyuzili a hned jeli do Booderee Narodniho Parku. Po ceste jsme potkali jen par wallabies, coz byli mi prvni "klokani" ve volne prirode. Zapichli jsme to u jedne male plaze, u ktere v karavanech prespavali nejaci hippieci :) vsichni ale spali takze jsme meli plaz jen sami pro sebe. Nez jsme dosli na plaz, vyplasili jsme nekolik klokanu, kteri nam doslova prebehli pred nosem. Samozrejme jsme se lekli, protoze jsme nic takoveho necekali a klokani nejsou zrovna nejtizsi zvirata, kdyz jde o hopsani :) Dosli jsme na jiz zminenou plaz, kde se nam naskytl nadherny vyhled na blankytne modrou vodu, nebe bez mracku, bily pisek a nikde nikdo. Jako v raji. Ihned jsme chodili sem a tam a prozkoumavali plaz a jeji blizke okoli, kdyz v tom jsme videli dalsiho wallabika, jak chrousta neco na plazi. Lekl se nas a odhopsal si to na kraj lesa a pozoroval nas z dalky :)



 
Ta mala hneda hrouda uprostred fotky je maly wallabie :)
A dole je ta zminena plaz.

 


Snidane sampionu


Kdyz jsme se nasnidali a dosytosti pokochali timto skvostem, jeli jsme dal a dojeli na Cape St. George Historic Lighthouse, kde jsou uz jen v podstate ruiny tohoto majaku. Vyhled odsud je ale nadherny...a ten klid! Misto se nachazi cca 3km jizne od jizniho cipu Jervis Bay.

Vyhled od Cape St. George Historic Lighthouse

Vyhled od Cape St. George Historic Lighthouse
 

Odtud jsme se vydali do dalsiho kouta Booderee Parku - Cave Beach, kde - svete div se - je dalsi kemp :) Na Cave Beach bylo celkem dost lidi, my jsme ale nemeli v planu se koupat, tak jsme se sli mrknout na tu jeskyni, po ktere dostala tato plaz jmeno. Nejaky maly chlapecek me odchytnul, jestli pry chceme videt tu jeskyni, tak jsme kyvli a on nas provadel a splhal vsude mozne, vypravel nam ruzne prihody a pak z niceho nic zmizel :)

Tohle byla nase posledni zastavka a cekala nas cesta zpet do Sydney, tentokrat jsme jeli rovnou domu a nikde nestavili.