Francouzská Polynézie - Bora Bora aneb 50 shades of blue

Po příletu na Bora Bora nás přivítala bezchybně modrá obloha, minimálně 35°C a stovky odstínů modré barvy v laguně, která ostrov Bora Bora obklopuje. Moje první myšlenka byla - tohle je ráj na zemi. Něco takového jsem nikdy nikde neviděla. Samozřejmě nemusím připomínat všude přítomné květiny, vůně, slunce a permanentní pohodu, která na vás dýchne na všech ostrovech Francouzské Polynézie. Z letiště, které je na malém "motu", což je výraz, kterým místní nazývají malé ostorvy, nás odvezla ferry na hlavní ostrov, odkud si nás odvezla majitelka penzionu, kde jsme po následujících 5 dní bydleli. Chez Robert et Tina je rodinný penzion se základně zařízenými pokoji, vše bylo čisté, úhledně uklizené a Tina se stále usmívala. Pozice penzionu je na jednom z nejlepších míst na Bora Bora - Matira Point, což je nejjižnější cíp Bora Bora. Z našeho pokoje jsme měli dokonalý výhled na lagunu a hned vedle byly tradiční bungalovy nad vodou, které patřily ke komplexu Bora Bora Intercontinental. V okolí je několik restaurací, půjčovna kol, skútrů, kajaků nebo člunů, o kousek dál je supermarket, kde si můžete koupit víc než jen základní potraviny či drogerii. Nedaleko od Matira Point je veřejná pláž Matira Beach a v laguně je Coral Garden, kde můžete šnorchlovat a vidět spoustu barevných ryb i korálů. Z laguny je nádherný pohled na hory uprostřed ostrova.









Bungalovy Bora Bora Intercontinental


Západy a východy slunce na Bora Bora byly nadherne



Na skútru jsme objeli celý ostrov, což se dá zvládnout i za 1,5 hodiny. My jsme ale všude stavěli a fotili, takže nám to zabralo delší dobu. V centru mesta jsme si koupili od jedne pani kokosy s mladym mlekem, byly strasne levny a prekvapive lahodny. Vymlaskli jsme kazdy svuj kokos na jeden zatah a pani za nami prisla a ptala se jak nam chutnaly. Rekli jsme ze moc, dali palce nahoru a opet s usmevem na rtech podekovali a pani nam jich nandala celou velkou igelitku, at si je prej nechame, ze ma pro dnesek vydelano :-) za nejake dva dolary jsme si odvezli celou tasku mladych kokosu, o ktere jsme se pozdeji rozdelili s nasimi kamarady (parecek duchodcu z Francie, Marie a Jacque) z ostrova Moorea
Výhled z naší terasy

Jeden z mnoha uzasnych západů slunce

Výlet na kajaku po languně
Na jednom soukromem motu nam pani prinesla cerstve mango a kokos, ze ktereho jsme se poradne napili. Uplne nas tahle pohostinnost sokovala....prijemne samozrejme. Chvili jsme si s pani snazili povidat, ale neumela anglicky a nase francouzstina stacila na zakladni zdvorilou konverzaci. Tak jsme ji podekovali, zamavali a vydali se dal na dalsi putovani po lagune.
Dorazili jsme na nedaleký "motu", kde jsme se prošli a nabrali síly na další pádlování. 

Jeden z mnoha druhů korálů v laguně


A jedna z mnoha barevných rybek v laguně. Tahle se údajně jmenuje Picasso.