Australia Day 2014


Prestoze jsem mela sanci podivat se na oslavy Australia Day jiz 3x, vyslo to az letos. 

Bylo zamraceno, takze nehrozil zadny upal a destem taky rosnicky nevyhrozovaly, takze pohoda :)

Ve meste a ve vsech ctvrtich se slavi a jsou ruzne programy od klasickych BBQ po celem Sydney, koncertu, divadlo, prehlidky aut, historicky double decker bus v centru mesta atd. Samozrejmosti jsou australske vlajky ve vsech moznych velikostech, tvarech a provedenich. Nekteri jsou obleceni od hlavy k pate do obleceni s australkou vlajkou a oblicej maji pomalovany narodnimi barvami.
Uvodni fotka je tzv Ferrython, neboli zavod malych i velkych lodi. Zavod zacina na Circular Quay, pokracuje pres Shark Island a konci pod Harbour Brdige. 

Po skonceni Ferrythonu, ktery jsme pozorovali z Harbour Bridge, jsme se presunili do CBD, kde probihaly hlavni oslavy. Chytli jsme si historicky double decker autobus a projeli se po centru. Po projizdce jsme se presunuli do Macquarie Street, kde byla prehlidka jak historickych tak super modernich aut. Prehlidka zacinala od krizovatky u Botanickych zahrad a tahla se az k St. Mary's Cathedral.
Mne se libila vsechna auta, takze me Lucky musel popohanet, abych tak dlouho neokounela u kazdeho zaparkovaneho auta, ktere bylo vystaveno :) 
Po tehle prochazce jsme meli plny zuby vsech tech mackajicich se lidi a davu a vyrazili domu. Ovsem tak hrozne jako Boxing Day Sales v CBD to rozhodne nebylo :)


Pred nami sedela Aboriginka, ktera tento den povazuje za Invasion Day, jak rekla. Policiste ji pozadali, aby aboriginskou vlajku sundala a nenarusovala poradek, ale pani odmitla. Vyslouzila si dokonce i potlesk nekterych prihlizejicich.