Canberra


A protoze jsme si koupili auto, vyrazili jsme si do Canberry, hlavniho mesta.

Vyrazili jsme v patek po praci s tim, ze stravime vikend v Canberre. Mi australsti kolegove moc nechapali, proc chceme jet zrovna do Canberry, ze pry je to priserny zapadakov. Vedeli jsme ale, co se zhruba da v Canberre videt a meli jsme urcita ocekavani, prestoze nas skoro vsichni od tohoto vyletu odrazovali. My jsme se odradit nenechali :) jiste, hlavni atrakce Australie tu asi hledat nebudete, nicmene byli byste prekvapeni kolik se toho da v Camberre videt!

Trva to asi 3 hodinky ze Sydney. Limit na dalnicich je pouze 110k km/h. Do Canberry jsme dorazili se setmenim a sli jsme se hned ubytovat do hotylku, ktery se nachazel cca 10 minut pesky od budovy parlamentu. A hura na veceri do ctvrti Manuka. Ustrice, vino, testoviny a jit spat, ceka nas spousta chozeni. Vikend, ktery jsme stravili v Canberre byl jeden z nejteplejsich v roce a nase obchazeni pamatek a zajimavych mist bylo doprovazeno po poledni dokonce nejakymi 39°C, cili pro me naprosto idealni teplota :)

Rozlozeni mesta je celkem zajimave a je vlastne zalozeno na seskupeni nekolika opravdu velkych kruhovych objezdu. Mesto je pomerne liduprazdne - krome tedy mistnich mallu, kde se to lidmi jen hemzilo. Ale na ulici jsme moc lidi nepotkali. 

Rano jsme si sli dat vydatnou snidani do Urban Pantry, kterou nam lidi doporucili a nemohli jsme si prat lepsi misto na snidani. Behem soboty jsme zvladli budovu parlamentu - zvenku i zevnitr, War Memorial, mistni vyhlidku na cele mesto, starou budovu parlamentu, pred kterou se usidlili Aboriginci, kteri tam protestuji. Dal jsme zvladli okouknout jezirko uprostred Canberry s fontanou a tak trosku jsme nahlidli i do mallu Canberra Centre a schladili se tam.

Druhy den jsme zvladli Red Hill, Old Bus Depot Markets, picnic v parku u jezera, Questacon, coz je takova obdoba Techmanie nebo Narodniho Technickeho Muzea a jeste Segway, coz byla vazne zabava :) Jeste nahlednout do narodniho muzea  a uz abysme se chystali na cestu zpet do Sydney.

Az vam bude nekdo rikat, ze je Canberra zapadakov a nic tam neni, neverte jim a nenechte se odradit ;)

Coat of Arms

Pohled od War Memorial na Parlament

Pamatnik padlych za druhe svetove valky

 


Zabava na segway