Great Ocean Road & Melbourne


  
Jak jsem jiz zminila v jednom z predeslych prispevku (Tasmania), navstivili nas Simovi, se kterymi jsme cestovali po Australii. Ja nemela moc volna, tak jsem s nimi nebyla vsude, ale Lucky si volno vzit mohl. Dalsim spolecnym vyletem bylo Melbourne (jen v rychlosti) a pak Great Ocean Road. 

Prileteli jsme do Melbourne, kde jsme si vyzvedli auto. Z neznameho duvodu nas upgradovali a dostali jsme poradne silnyho, sportovne upravenyho Forda. Stacilo posolichat plyn a leteli jsme jak v rakete. Ovsem na ukor spotreby benzinu. Tohle auto nebylo zrovna nejekonomictejsi. 
V Melbourne jsme navstivili proslulou Degraves street s jejimi kavarnickami. Snidane byla nutna a odjet z Melbourne bez toho, aniz bychom si dali salek kavy by byl hrich. Melbourne je totiz australska kavova mekka. Po snidani, coz byl v podstate takovy mensi brunch, jsme si to namirili k Flinders Station, dale pres reku a znovu pres reku (Yarra River) na historickou tramvaj, ktera jezdi kolem centra. Povozili jsme se a sli na Queen Victoria Markets, chvili okouneli a vratili se tam, kde jsme zaparkovali auto. Z toho co jsme videli soudime, ze je Mebourne takove kulturni a dost alternativni mesto plne umeni a nejruznejsich umelcu - at uz je to hudba, malba, tanec, sochy...Nicmene, budeme verni...Sydney je Sydney :)


                    



Jeste maji zelenou tramvaj
A hura z mesta...nejdriv na Geelong, pak Torquay, kde jsme se najedli. Zastavit v Torquay byla nutnost, protoze tam odtud pochazi znacka Quiksilver. Je tam i vesnicka s obchody a outlety vsech moznych surfovych, skatovych a snowboardovych znacek. Po teto zastavce jedeme dal a stavime na Bells Beach, coz je surfarska mekka. Kazdy rok jiz od roku 1961 se tu konaji surfove zavody. Od roku 1973 se tato soutez radi mezi profesionalni souteze a trofej pro viteze ma tvar zvonu, na ktery ma vitez tu cest zazvonit. Tak, dost uz bylo zastavek a jedeme dal az do Apollo Bay, kde nocujeme v jednom Motelu. Simovi si dali "jednu zdravotni" pred spanim a jeste ze tak udelali. Kdyz venku postavali, jen tak z niceho nic si to kolem nich prosla koala, zastavila se u nich, koukla na ne, co to asi tak delaji, usoudila, ze eukalypty Simovi nemaji a sla dal. Asi stale jeste omamena toxiny z eukalyptovych listu, co si dala k snidani :-D vylezla si na nedaleky strom a sla spat. My, celi nateseni, sli prohledavat okoli, jestli nahodou nepotkame dalsi koaly, ale stesti nam nepralo, tak jsme sli taky na kute. 

Po snidani vyrazime smer 12 Apostolu. Muj puvodni plan, ze tam stihneme dojet na vychod slunce se neuskutecnil. Odbocili jsme totiz na jak ja rikam "koali stezku" tedy jakousi odbocku, kterou nam doporucila mila pani v Infocentru v Torquay. Vyplati se jet pomalu, ne jen kvuli tomu, ze muzete (a temer na 100% spatrite) spatrit koaly, ale je treba se taky vyvarovat autum nahodne zaparkovanym podel cesty. Lidi jakmile spatri koaly na sromech, okamzite zastavi a je jim jedno kde a jdou fotit koaly a ja jim to nemam vubec za zle, delali jsme to same. Na teto ceste jsme videli spoustu koal a my holky bysme pod stromy mohly stat celou vecnost, ale museli jsme popojet dal. K 12 Apostolum jsme prijeli tusim kolem treti hodiny. Pocasi bylo krasny, jen dost vetrno. Ovsem ty davy asiatu, kteri se valili z autobusu nas dost otravili :( Sli jsme nejdriv na Gibson Steps, dolu na plaz a trosku jsme tam chodili, behali,  skakali a okouneli. Vyhodou bylo to, ze ostatni turisti asijskeho puvodu sesli po schodech dolu, vyblejskli se a supky nahoru do busu, takze jsme na plazi byli skoro sami. Po tehle odbocce jsme vyrazili na hlavni atrakci - 12 Apostolu. Museli jsme se poradne obrnet trpelivosti, ale vyhled na opustene kolosy v mori byl proste uchvatny a nevedeli jsme co driv fotit.






Mala particka :)


London Bridge
Nejak porad nechapu, co si tahle koala myslela, kdyz vlezla na tenhle strom :)


Tohodle bobiska jsme potkali po ceste mezi (tusim) Apollo Bay a 12 Apostoly. Myslim, ze tahle cesta je zakleta, protoze se na ni zahadne ztraci obaly na mobily, ehm...vid Jiri? ;-)


Bay of Island byla uchvatna. Ne jen, ze jsme tam byli sami, ale stihli jsme i jakysi pokus o zapad slunce, takze jsme meli uzasnou podivanou.





Odtud jsme chteli pokracovat az do Portlandu, ale po ceste jsme se staveli v Tower Hill Wild Life Reserve, kde jsme narazili na (jak jinak nez) ospalou koalu, ktera sedela tak nizko na strome, ze stacilo jen stoupnout si na spicky a  mohli jsme si ji/ho pohladit. Udelali jsme par selfiku s koalou a po chvili jsme ji nechali...ne ze by se nam chtelo, ale litalo kolem ni tolik komaru, ze jsme se radsi sbalili a sli si po svych :)  


Opet plni zazitku vyrazime smer Portland - nase cilova stanice. Po ceste nas bohuzel stavi policajti a dostavame pokutu za rychlost. Policajti byli celkem vostry, tak jsme s nima ani nezkouseli debatovat. Vysledek..nejakych $270 a 3 body. Pozitivni na tom je, ze nam jejich pokuta doposud neprisla (temer rok pote) a Lucky tim padem neprisel o zadne demerit points :) well done mate!

Po ceste jsme byli svedky uchvatneho zapadu slunce, ale protoze po rozhovoru s policajtama nebylo nikomu do reci, nikdo tento zapad nikterak zdlouhave nerozebiral...tak jsem si dovolila tento okamzik pripomenout :) ted uz se tomu vsichni jen smejeme. 

 

Konecne se dostavame do Portlandu, uz je tma tmouci. Jdeme na hotel a hned zase ven pro neco do zaludku. Ve meste, nebo spis vesnici to moc nezije a na vyber moc neni, takze to vzdavame a jdeme do mistniho Domina. Objednavame pizzu, jak jinak nez na Kevina :D V Dominu se ukaze par individui a my si radsi odnasime pizzu na hotel spolecne s nekolika cidery, kde vse do sebe nacpeme, dame sprchu a hodime sipku do postele. Rano nas ceka cesta zpet do Melbourne a nevypada to na nejake zbytecne staveni. Rano, ale plan trosicku menime a vyrazime jeste na lachtany, kteri se tu vyskytuji a je tu velika kolonie. Ale protoze nas opet tlaci cas, musime to vzit hodne rychle. Track trva cca 30-40 minut jednim smerem a pocasi taky neni nejpriznivejsi, ale my jsme odhodlani spatrit tu ohromnou kolonii tulenu :) Kdyz dorazime na misto, vidime tu jednoho, tu druheho tulene hluboko dole na utesech, takze jedinci jako ja (s ne prilis dobrym zrakem) maji problem :-D Cela, nekolik stovek hlav citajici kolonie tulenu neni k nalezeni. Tak aspon jsme se pekne prosli :) Jeste musime omrknout majak v nedalekem okoli a uz vazne frcime smer Melbourne.  Volime cestu pres vnitrozemi, abychom videli jiny kout Viktorie.


Tesne pred Melbourne nas chytla priserna prutrz mracen. Jak sami vidite, ridice to ani v nejmensim nerozhazelo :)



Jen ve zkratce a pro zajimavost na zaver, tohle je trasa kudy jsme jeli. Podrobnosti o tom, kudy jsme chodili v centru Melbourne ale chybi.