Zimni radovanky v Thredbo


Uz jsme v Australii nejaky ten patek a ja jsem tu jeste nebyla lyzovat. Ne ze by mi zima a snih nejak chybel, ale chtela jsem vyzkouset jake to je lyzovat ve Snowy Mountains.

A protoze po vsech tech vyletech na Bali, do Tasmanie, Great Ocean Road a do Cech jsem nemela uz zadnou dovolenou, museli jsme jet pouze na vikend. Vyrazili jsme v patek po praci (pustili me trosku driv, abychom se vyhnuli spicce :) ) Zamer to byl hezky, ale spicce jsme se rozhodne nevyhnuli :( Cesta, i se zastavkami (Stop, Revive, Survive), nam trvala asi neuveritelnych 7 hodin. Nejelo se uplne nejlip, zasekli jsme se v kolone u Campbeltownu, pak byla tma a silny narazovy vitr a za Canberrou doprava opet trosku zhoustla. Krome zimniho obleceni tu nemame zadne lyzarske nebo snowboardove vybaveni a kupovat si toto vybaveni kvuli jednomu nebo dvema vikendum v roce nema cenu. Je tu spousta obchodu, kde se da pujcit veskere vybaveni od bryli, bund, rukavic po hulky a pateraky. Vybaveni (v porovnani s tim, co jsme meli v Cechach) ovsem neni nijak valne kvality, takze musite trosku smlouvat a zadat o upgrade na PRO vybaveni, ktere je uz o trosku lepsi. S prichodem zimy se objevuji akce na Grouponu a podobnych strankach. Akce spocivaji v nabidce pujceni lyzarskeho vybaveni v urcite hodnote. Za nejakych $60-$90 si muzete nabrat ruzne vybaveni na cely vikend, vcetne zimnich retezu (pouze u vybranych dealu).

Do naseho guest housu
Garrigill Lodge (209 Wollondibby Road, Crackenback 2627)  jsme dorazili po 11pm a cekala na nas tepla vecere! Ubytovani jsme nasli pres AirBnB. Privital nas Geoff se svoji zenou Simone a jejich pritulnym pejskem Rustym. Nas australsky kamarad David se svoji pritelkyni Sam a Daviduv bracha  uz se ubytovali pred par hodinami. Meli kratsi cestu, protoze jeli z Canberry. Ubytovani bylo uzasne. Ohromny dum, vyhrivana podlaha, krb...no proste neco pro me! Rano se na zahrade paslo stado klokanu :) Geoffova zena nam varila, meli jsme zaplacene snidane a vecere a jidlo z jeji kuchyne bylo vynikajici! Vecer si s nami povidali u krbu, byl to strasne prijemny parecek. Nasli jsme je pres AirBnB a jsou nejakych 20 minut od sjezdovek (kousek za vyhlasenou Wildbrumby Schnapps destilerkou, kterou jsme museli navstivit a ochutnat vsechen alkohol, co tam vyrabi :) samozrejme pouze a vyhradne ze studijnich duvodu)  

Po snidani jsme sedli do auta, Geoff nam pujcil retezy (kdyby nahodou) a hura do Thredba. Podminky byly nejlepsi za poslednich 6 let - alespon podle starousedliku. Slunicko, spousta snehu, teploty kolem -5C a lyzovani z uplneho vrcholu az dolu do udoli, coz pry neni tak obvykle. Tusim, ze byl asi posledni vikend skolnich prazdnin, takze jsme cekali dlouhe fronty, preplnene sjezdovky apod. Nic takoveho se ale nekonalo! Ve fronte na vlek jsme stravili v prumeru 5-10 minut max a sjezdovky byly prijemne siroke a zasnezene od shora dolu. Pravda, nekde byly ledove plotny, ale jinak pohoda. Sjezdovek je tam velka spousta, takze se lidi dost rozmisti. Samozrejmosti jsou sjezdovky a oblasti pro uplne zacatecniky, kde se muzou poprve postavit na lyze nebo prkno a trenovat do aleluja. Barevne znaceni sjezdovek je trosku odlisne od toho ceskeho takze nejjednodussi sjezdovky jsou znaceny zelene, obtiznejsi modre a nejtezsi cerne.

Vyjeli jsme az na samy vrchol Mt. Kosciuszko. Poprve tam byla trosku mlha (nebo spis mraky) a hodne silny vitr, ale kdyz jsme se tam dostali odpoledne a nasledujici den, svitilo nadherne slunicko, vitr polevil a my jsme se mohli kochat panoramaty :) Vyhled byl dechberouci.




Zalyzovali jsme si paradne a na konci dne jsme byli vazne unaveni. Tim spis jsme ocenili to, ze na nas vecer opet cekala tepla vecere a ohen plapolajici v krbu :)

Pres noc jsme nabrali sily na dalsi den, respektive pul den, protoze jsme museli vyrazit vcas, abychom se do Sydney dostali v nejaky rozumny cas, stihli vsechno vybalit apod. Na zpatecni cestu jsme se opravdu netesili, je to celkem unavna a dlouha cesta na jedno odpoledne.




  
 


Na zaklade toho, co mi vypraveli australsti kolegove jsem od lyzovani v Australii necekala moc, ale musim rict, ze jsem byla vic nez mile prekvapena. A kdyby to nebylo tak daleko, tak Thredbo navstivime casteji. Lyzovani na Novem Zelandu nebo v Japonsku je pry stokrat lepsi...prasan atd :) ale to za jeden vikend asi nestihneme, tak snad priste.

Thredbo a vubec Snowy Mountains jsou oblibenou destinaci i v lete. Je tam spousta tracku pro pesi turistiku, ale i moznost vyjizky na horskem kole, kajaku, konich, rybareni apod. Spousta znamych nam doporucovala tuhle oblast navstivit i v lete, tak snad se brzy zadari.


Komentáře