Australia Day




Letosni Australia Day jsme se rozhodli stravit s prateli Amie, Julianem a Sarou a udelat si poradnou flakotu na grilu. Do mesta se nam nechtelo, davy lidi jsme si uzili loni takze letos byla na rade grilovacka s prateli na plazi. Bohuzel, pocasi nam letos moc nepralo. Predpoved slibovala nejakych 23 stupnu a dest. Zpocatku se pocasi jakz takz drzelo (a my taky), sem tam prehanka, takze to nas nerozhodilo a stihli jsme ugrilovat vsechno maso, co jsme meli a vypit vetsinu alkoholu, co jsme meli :) Nicmene pak prisla vetsi prehanka, ze ktere se vyklubal nekolikahodinovy dest, takze jsme vse sbalili a sli k Amie a Julianovi, kteri bydli kousicek od plaze a tam stravili zbytek dne.

Neco malo z historie Australia Day - oslavuje se predevsim prijezd prvni flotily anglickych lodi do Port Jackson v roce 1788. Tento den se take mimo jine vyuziva k udileni nejruznejsich cen a medaili a take obcanstvi tem, kteri splnuji podminky. Takze doufejme ze zanedlouho nas tato slavnost taky ceka :)

Aboriginci vnimaji tento den jako "Invasion Day", a proto tento den neslavi. Na jednu stranu se jim nedivim. Aboriginci versus soucasni obyvatele Australie...to je vecne a celkem citlive tema, do ktereho se radeji nebudu  poustet :)

Vice o Australia Day se muzete dozvedet napriklad
ZDE
Program ve meste muzete omrknout ZDE.

Komentáře