350 let spodniho pradla v Powerhouse Museum, Sydney

 


Od 28.3.2015 do 12.7.2015 se v Powerhouse Museu v Sydeny kona vystava s nazvem "Undressed: 350 Years of Underwear in Fashion", tak jsme se vyrazili na vsechny ty "bombardaky" podivat :)

K videni je vice nez 80 kousku spodniho pradla. Nektere z techto kousku nebyly nikdy verejne vystavovane a byly zapujcene z The Victoria and Albert Museum v Londyne. Kolekce tohoto spodniho pradla mela ukazat, jakou funkci spodni pradlo plnilo v minulosti a jakou funkci plni dnes a co bylo k dispozici napric vsemi spolecenskymi vrstvami od tech nejchudsich po ty nejbohatsi. Funkce spodniho pradla pouzivaneho pred trema sty lety jsou velmi podobne tem dnesnim. Tehdy se jednalo predevsim o zdurazneni ci skryti urcitych partii. Zduraznoval se hlavne stihly (v nekterych pripadech ultra stihly) pas, bujny dekolt, macate pozadi (pomoci pridavnych polstarku), coz bylo tehdy velmi modni a muzi tohle povazovali za velmi pritazlive. I dnes se zeny snazi zvyraznit poprsi push-up podprsenkami a zakryt povisle pozadi, brisko ci stehna stahovacim spodnim pradlem. Muzi si dnes mohou poridit tricko se zabudovanym tzv "six packem" neboli pekacem buchet, nebo boxerky s vycpavkami na predni strane :) Ti, pro ktere je zvyrazneni prednosti pomoci spodniho pradla stale malo, se obvykle rozhodnou pro radikalnejsi reseni v podobe plasticke operace. Jedno je ale jasne, dnesni spodni pradlo je urcite tisickrat pohodlnejsi a prijemnejsi nez to, ktere se pouzivalo pred vice nez tremi sty lety. 

Mimo vystavovane kousky spodniho  pradla se v muzeu muzete podivat na reklamy na spodni pradlo firmy Berlei z obdobi kolem roku 1920. Ty, kteri si v dnesni dobe stezuji na neustale reklamy v televizi by asi klepla pepka, protoze jedna takova reklama mela zhruba 5 minut :)

Dale jsou k videni dobove reklamy z caspopisu, pohledy z 18. stoleti ci dalsi kreslene obrazky spodniho pradla z dob minuych.

Co nas pobavilo:

- korzet pro muze neboli "health belt"- viz foto. Kdyz jsem tohle videla, myslela jsem si, ze je to korzet pro tehotne zeny, aby jim to nejakym zpusobem drzelo tehotenske brisko. Jake ale bylo prekvapeni, kdyz jsem se docetla, ze je tento korzet pro muze! :)

- divky se svazovaly do korzetu od zhruba 5 let, cimz se docililo ultra stihlych pasu v dospelosti. Jejich tela se v podstate zasekla v puberte. Tim padem mely dospele zeny trup treba 15 letych divek.

- nejmensi korzet k videni mel 24 cm v pase!

- kdyz se zacaly nostit "kalhotky", mely tvar velmi vzdusnych kratasu a jejich rozkrok nebyl sesity. Naopak, otvor v rozkroku byl dost veliky, coz umoznovalo majitelkam obrosvkych sukni snadnejsi vykonavani potreby.

A protoze mate diky "General Admission" listkum pristup nejen na vystavu spodniho pradla, muzete brouzdat muzeem sem a tam a videt i jine exhibice. Proto jsme sli dale do prvniho patra, kde byla rozsahla vystava bot nejen ze vsech koutu sveta, ale i ze vsech moznych obdobi. Bot bylo ve vitrinach neskutecne mnozstvi...od satenovych polobotek pro pazata pres drevene japonske zabky, arabske botky se zahnutou spickou, vysivane papucky z Laosu ci bagancata z expedice na Antarktidu. Dost nas ale zaujaly boty, ktere nosil sam Hugh Jackman ve filmu Australia. 

Fotek z vystavy nemam mnoho. Az po tom, co jsem jich par vyfotila mobilem jsem se docetla, ze je v muzeu prisny zakaz fotografovani....oops. Timto se omlouvam za kvalitu fotek a zaroven moje omluva putuje i do muzea.

Korzet pro muze

Konstrukce napomahajici tvarovat celkovy vzhled satu

Boty, ktere nosil Hugh Jackman ve filmu Australia

Komentáře