Jenolan Caves

Jenolan Caves House

O vikendu jsme si vyrazili do Blue Mountains, prevazne kvuli houbam. Chteli jsme ale taky prozkoumat zapad Blue Mountains, a tak jsme si na jeden den naplanovali vylet do Jenolan Caves, ktere jsou nejakych 70 km od Katoomby.

Jak jsem jiz zminila v predeslem prispevku o houbach, vikend byl celkem zamraceny a destivy, takze jsme se pred destem mohli krasne schovat prave v techto jeskynich. Meli jsme ale celekm stesti a dokonce na nas vykouklo i slunicko.

Jenolan Caves je v podstate komplex nekolika piskovcovych jeskyni, ktere se nachazeji na druhe strane Blue Mountains.  Posledni cast cesty do Jenolan Caves je dost klikata a uzoucka. Ze skaly, ktera lemuje tuto cestu odpadavaji mensi ci vetsi kameny, takze cesta tam i zpet je o to "dobrodruznejsi". Nemluve o tom, kdyz se na vas ze zatacky vyriti dvoupatrovy autobus. Prijezd do mestecka je ale epicky! Z cesty je viditenly Charlotta Arch a na parkoviste musite projet "dirou" ve skale.

Charlotta Arch
Charlotta Arch z prijezdove cesty
V infocentru vam radi doporuci, jakou jeskyni byste meli navstivit, ale urcite vsechny stoji za to. Kazda nabizi neco jineho a jsou take rozdelene podle narocnosti, takze nektere nejsou vhodne pro male deti. Na jejich webovych strankach (http://www.jenolancaves.org.au/) si muzete vybrat a naplanovat, kterou jeskyni navstivite a v kolik hodin. Maji tam vypsany rozpis, kdy se kona ktera prohlidka. Mate moznost si koupit i ruzna "comba" prohlidek a pokud si koupite vstup do jedne jeskyne, meli byste dostat 50% slevu na druhou jeskyni. Slevy a akce ale prostudujte predem, abyste nebyli zklamani. Taky se doporucuje zamluvit listky dopredu (predevsim pokud jsou skolni prazdniny). My jsme do Jenolan Caves dorazili po 10 dopoledne a uz tehdy byly asi dve prohlidky zcela vyprodany.

Par faktu o Jenolan Caves:

Jedna se o nejstarsi objevene, verejnosti pristupne, piskovcove jeskyne na svete, ktere se rozlehaji na priblizne 3000 hektarech. Tyto jeskyne jsou 340 milionu let stare. Jedenact, verejnosti pristupnych, jeskyni ma vice nez 300 vchodu a pres 40km chodeb. Neustale se objevuji nove jeskyne a zakouti tohoto komplexu. Jenolan Caves byly taktez zapsany na seznam svetoveho dedictvi UNESCO v roce 2000. Jeskyne byly domovem, ale i utocistem pro Aborigince. Dokonce figuruji i v Aboriginskych Dream time pribezich a predevsim reka protekajici temito jeskynemi mela pro aboriginskou kulturu veliky vyznam. Verili totiz, ze voda z teto reky ma lecive ucinky, a proto k teto rece nosili Aboriginci nemocne, aby se uzdravili.

Pokud mate cas, ve vesnicce se da v klidu stravit cely vikend. Jeskyni je tam spousta. Kolem vesnicky jsou dalsi tracky, napr. kolem Blue Lake, kde muzete spatrit i ptakopyska, ktery zije sice ve volne prirode, ale je jiz zvykly na turisty. Jak jiste vite, spatrit ptakopyska ve volne prirode je velmi obtizne, protoze tenhleten mazlik je dosti plache zviratko. My jsme ho bohuzel nevideli, s cimz jsem tak trochu pocitala, takze zklamani nebylo tak velike. Blue Lake taky nebylo uplne blue, ale spis green. Duvodem byly nedavne vydatne deste, ktere zvirili vodu. I tak melo ale jezirko svoje kouzlo.

Blue Lake
  
My jsme tedy meli jen pul dne, a proto jsme zvolili Lucas Cave s nejfotografovanejsim objektem "Broken Column". A protoze jsme meli pred prohlidkou asi 40 minut cas, sli jsme omrknout nedaleky Charlotte Arch. To bylo tak akorat, abysme stihli prohlidku.

Nasim pruvodcem byl Scott, chlapik kolem 50, ktery musim rict, byl dost trpelivy s rodinkou jakychsi jihoamericanu v nasi skupince a jejich malym  ditetem, ktere neprestalo rvat ani na chvilicku. Dokazete si predstavit, jak se rev v jeskynich rozlehal :-/ chapu, ze rodinka chtela jit spolecne, ovsem meli by byt trosku soudni. To miminko z prohlidky nemohlo nic mit a zbytek skupinky byl akorat otraveny.

Dalsi kapitolou jsou prevazne indove a asiate, kteri si myslim, ze soutezi o to, ze se vyfoti na nejhloupejsim a nejosklivejsim miste. Vypozorovali jsme to jak na Great Ocean Road, Uluru, Blue Mountains a dalsich mistech. Poznate je jednoduse - stoupnou si proste pred nejsoklivejsi a nejmin zajimave misto v okoli a vesele se foti, delaji grimasy a jsou pritom strasne spokojeni :) nezajima je, ze o kousek dal je vyhled do nadherneho udoli, na Uluru ci 12 Apostolu. Radeji se vyblejsknou pred spalenym kerem ci reklamami popsanym autobusem. Nu coz ... :) to jsem ale trosku odbocila.

Kdyz pominu to vztekle a hlucne dite, jeskyne byla uchvatna. Maji krasne nasvicene (nekdy tedy az presvicene) vsechny mozne stalagnity a stalaktity a dalsi utvary. Snazila jsem se neco vyfotit ale nic extra z toho nebylo. Ti, co fotili, nesmeli zdrzovat zbytek skupinky, a proto se vsechno fotilo ve spechu, cemuz odpovida i vysledek. Z toho mnozstvi fotek co jsem vyfotila je pouzitelnych pouze par, bohuzel. Nase prohlidka trvala asi 1.5 hodinky a skupinka citala nejakych 30-40 lidi.


Lucky mel po vydatne snidani velike sebevedomi, ale skala stejne vyhrala




Broken Ccolumn








Prehled prohlidek



Komentáře