Zpet v Royal National Park

 
Pocasi o vikendu slibovalo teploty kolem 20°C a slunecno (na zimu v Sydney luxus), takze jsme si v sobotu rano pripravili svacinu, kopli do sebe caj a namirili si to do Royal National Park, projit se po casti parku, kde jsme jeste nebyli.

Jak uz jsem nejspis zminila v jednom z predeslych clanku o Royal National Park, jedna se o nejstarsi narodni park Australie a druhy nejstarsi narodni park na svete.

A protoze je tohle nekolikata navsteva tohoto parku, tentokrat jsme si to namirili do mestecka Bundeena, odkud jsme se prosli k Jibbon Head, The Balconies a ke znamemu Wedding Cake Rock, coz je zarive bily kus piskovcoveho utesu, na jehoz cipu se lide radi fotografuji. Modra voda oceanu totiz nadherne kontrastuje s bilym piskovcem. Ne nadarmo je tohle misto na seznamu snad kazdeho fotografa v Sydney. V soucasne dobe je tahle "atrakce" pro verejnost uzavrena z bezpecnostnich duvodu. Pred par tydny se totiz tento kus utesu posunul a castecne se oddelil od puvodniho zakladu. Narodni Park proto tento utes oplotil a vstup na samotny Wedding Cake Rock je zakazan. Vedeni parku chce v budoucnu vybudovat vyhlidku s platformou, na ktere si navstevnici budou moct Wedding Cake Rock prohlednout a vyfotit, ovsem poridit fotografie z tohoto kamenu se vam uz asi nepodari - alespon oficialne ne. Kdyz jsme dorazili k Wedding Cake Rock, byli jsme sokovani tim, ze naprosto vsichni navstevnici (zhruba 20 lidi) byli za plotem a vesele se fotili na tomto kameni. Plot a cedule s napisem "NO ENTRY" je vubec nezajimal. Po nejkych 15 minutach, co jsme byli na tomto miste, prisel ranger a vsechny vyhnal klasickym australskym pristupem s nekolika vtipky ohledne pokuty a ze mu kazdy dluzi $500 :) Vsichni se zasmali, vcetne rangera a sli si po svych. Ranger si pak sednul na zem a dal si svacinu :-)  

Naslapali jsme necelych 14 km a pocasi nemelo chybu. Prevaznou vetsinu tracku jsme byli na ceste sami, ovsem na useku mezi The Balconies a Wedding Cake Rock se to hemzilo vsemi narodnostmi.

V okoli Jibbon Head muzete najit nekolik Aboriginskych rytin do kamene. Jsou tam klasicke motivy zobrazujici ryby a dalsi vodni zivocichy, dale klokani ci zaby.

Pro ty, kteri se radi opaluji "jen tak" mam dobrou zpravu, podel tracku se nachazi i nudisticka plaz :)

Mimo klidu a ticha se vam naskytnout nadherne vyhledy na nekonecne more, piskovcove utesy vsech moznych tvaru, neuniknou vam ani nejruznejsi druhy ptactva, ktere se vzdy a vsude hlasi o slovo a zpivaji (v nekterych pripadech spis skrehotaji) vam na cestu.


poradna kusadla

yellow box gumtree




My meli stesti i na obrovske mravence, jesterky, rozkvetle kere a dokonce i velryby, ktere si to namirily na sever. Pravda, z utesu jsme videli jen par ploutvi a hrbety, ale i tak jsem toho videla asi vic nez na Whale watching tour, kterou jsme si predloni zaplatili  :) a videt je nahodne ve volne prirode jen tak pri prochazce je uzasne!

No a jako bonus jsme videli ne zas az tak specialni stvoreni - tzv. Modelina Vymodena, ktera si to namirila na zabahnene utesy v belostnych satickach, demantovych nausnicich a jak jiz u tohoto druhu byva zvykem, v lodickah :)


Komentáře