The Sun-Herald City2Surf


Kdyz jsem se dozvedela, ze nas Lucky prihlasil na City2Surf zavod, malem me klepla pepka! Ano, obcas si jdeme zabehat, abysme zustali ve forme, ale jsou to spis jen takove zahrivaci vzdalenosti a cokoliv delsiho nez 2-3 km, pri tom uz kolabuju. Takze good luck se 14 km z kopce do kopce...

City2Surf je bezecky zavod pro sirokou verejnost, ktery se bezi z Hyde Parku na Bondi. Vybrane penize putuji na charitu, nicmene vitezove dostanou trofej a poukaz na ubytovani od sponzora AirBnB. Predpoklada se, ze na letosni 44.rocnik zavodu se prihlasi neco kolem 90.000 zavodniku vsech vekovych kategorii a handicapu. 

Zavodnici jsou  rozdeleni do nekolika skupin, podle toho jake maji casy a jak jsou rychli, takze ti nejrychlejsi profesionalove bezi vzdy v prvni skupine a neni vyjimkou, ze zavod dokonci jeste pred tim, nez vybehnete vy z jedne z poslednich skupin :)

V nasem pripade je dulezite zavod vubec dokoncit ve zdravi, nez bezet na cas. Ucastnime se poprve a je dost mozne, ze i naposled :)

Bohuzel se v minulosti nekolikrat stalo, ze behem zavodu nekdo zemrel (napr. loni). Osudovym se casto stava tzv. Heartbreak Hill, nachazejici se mezi 6. a 8. kilometrem zavodu. Podle me nebyl zas az tak brutalni, jak jsem cekala, ale to asi bude tim, ze jsem se ani nesnazila ho vybehnout. Spis jsem to brala jako prilezitost k vydechnuti a nabrani novych sil...coz se stejne uplne nepovedlo a sily ubyvaly a ubyvaly.

Rano bylo necelych 7°C, coz bylo dost neprijemne, odpoledne se to ale vysplhalo na velmi prijemnych 16°C . O tom, jak jste se zahrali pri behu mluvit asi ani nemusim :-)


 

Jak se predpokladalo, lidi prislo opravdu hodne. Nejvyssi cislo co jsme videli bylo 89XXX. Vetsinu casu jsem se musela nekomu vyhybat, coz nebylo uplne idealni, ale pri behu takoveho kalibru se s tim holt musi pocitat.

hlava na hlave
Co se tyce vybavy, spousta lidi dela to, ze si rano na sebe vezme starou mikinu, kterou nebude pozdeji postradat a pred zavodem nebo pri samotnem zavodu si ji sunda a zahodi. Vysledkem jsou stovky mikin v parku, na kerich, na silnicich, ale i na stomech. Organizatori ci dobrovolnici je pak seberou a odvezou na Cerveny Kriz nebo podobnou charitu. Letos poprve jste si mohli pri vyzvedavani vaseho zavodniho cisla prinest veci, ktere jste chteli mit v cili - bundu, proteinove tycinky ci nejaky ten drink. Tyto veci vam organizatori daji do igelitky s vasim cislem a prevezou do cile, kde si ji po zavodu vyzvednete. Jak prakticke :)
 

Atmosfera byla skvela. Temer na kazdych 500 metrech se neco delo. Obcerstvovaci stanice s vodou nebo Hydralyte, DJs, kapely, ruzne skupiny lidi legracne oblecene do kostymu, pokrikujici  na bezce dodavajic jim energii a podporu na zbytek trasy. Uprimne receno, pokud by podel trasy nikdo nepovzbuzoval, asi bych nedobehla. Tahle atmosfera a muzika vas neskutecne nabudi a doda sebevedomi. A jako bonus mate podel cesty nadherne vyhledy na Harbour Bridge a Operu. Podarilo se mi v rychlosti udelat par fotek mobilem a cesky konzulat jsem si taky musela vyblejsknout :-)

vyhled na ikony Sydney

cesky konzulat

Po ceste potkate spoustu uzasnych lidi. Deti, duchodce, vozickare, nevidome a podobne. Me zaujal tento pan, ktery bezel s touhle ceduli s dodatkem "Silly Old Bugger" :) Mit tak jeho energii a odhodlani. Klobouk dolu a patri mu obrovsky obdiv. Takovych tam bylo desitky, takze si prestanu stezovat na bolava kolena a unavu :D Takovym borcum muzeme jen zavidet a obdivovat je.


 
V prubehu jsem vubec nesledovala, na kolikatem kilometru se momentalne nachazim, ale pak jsem se ocitla na 9. km, rikala jsem si, ze to je parada, ze zbyva uz jen 5 km, pricemz to nejhorsi je uz za nami. Ovsem po 9 km behu (v mem pripade) uz tech sil moc nezbyva a kazdy krok se staval vetsim a vetsim utrpenim :) Zatnout zuby a pokracovat dal, to je jedine co muzete udelat. Odmenou vam bude neskutecny pocit pri prekroceni cilove cary. A pak uz na vas cekaji jen ty prijemne veci, o ktere se organizatori postarali - hudba, protahovani svalu s odborniky, ruzne obcerstveni, piti a samozrejme medaile! :D

bez energie, ale v cili :)
Organizacne nemel zavod chybicku. Jasne, uz tech zavodu probehlo pres 40, ale organizovat neco pro takovou masu lidi je pro me nepredstavitelne. Ve finale se vybralo se pres 4 miliony dolaru!  

trasa z moji fitness aplikace

profil trasy
Letosnim vitezem muzske kategorie se stal Australan Brad Milosevic, ktery dobehl vloni na druhem miste. Letos dobehl do cile za 42 minut a 9 vterin.(O kousek driv nez my :-D) Bezel taky Tony Abbott, kterej nam to taky pekne natrel - se nezda :)

Za sebe muzu rict, ze jsem si sahla na dno svych bezeckych schopnosti. Obvykle ubehnu 2-5km max (a to na bezicim pasu) takze tohle bylo trosicku nad ramec mych sil. A jestli bych do toho sla znovu? Asi ano, predevsim kvuli te atmosfere, ktera byla naprosto skvela a o to preci jde, ne? :)  

Komentáře