Kdyz vas zamestnavatel vysle na zkusenou



 
Je skvele, kdyz se clovek muze poradne podivat po svete a navstivit ruzne zeme a kultury, ktere mu byly a mozna i stale jsou vzdalene. Tim spis je to lepsi, kdyz za tyhle cesty nemusite platit :)

A protoze jsem nedavno zmenila zamestnavatele, naskytla se mi prilezitost navstivit nase distributory a obchodni partnery v Malajsii a Singapore. Ano, hadate spravne, tenhle vylet nebude o klasickem poznavani kultur, nejzajimavesich pamatkach a mistech ci nejlepsim jidle, ktere ta ci ona kultura nabizi. A ano, v danych destinacich se ani nestihnu ohrat a pojedu zase zpet, ale i tak je to skvela prilezitost, jak spojit prijemne s uzitecnym :)

Plan vypada nasledovne: ze Sydney do Singapore, tam stravit dve noci, mezi tim navstivit obchodni partnery a distributory a preletet na jeden den do Kuala Lumpur, kde jen prespime a druhy den odletame. Dale zpet do Singapore a pres Melbourne do Sydeny. Tohle vse se odehraje behem peti dni.

Malajsie a Singapore nikdy nebyly uplne na mem seznamu destinaci, ktere bych touzila navstivit. Ale kdyz se naskytla tahle moznost, prece nebudu delat Zagorku ;)

Singapore - mesto, kde vam zvykacky mohou pripravit perne chvilky a pruvan v penezence.

Ihned po priletu do Singapore dostanete teplotni sok. I v 10 vecer je kolem 27 stupnu a temer 90% vlhkost, ovsem hned jak nasednete do taxika, bude tam tak o 20 stupnu min. S temito teplotnimy vykyvy jsem zapasila celou dobu. Najdete tu spoustu narodnosti a kultur. Prevazuji Budhiste, nasleduji Krestane, lide bez vyznani a za nimi hned Muslimove. Singapore je povazovan za jedno z nejbezpecnejsich mest a stava se nasim utocistem na nasledujici dva dny. Jsem tu samozrejme pracovne, ale tajne doufam a snazim se najit jakoukoliv vhodnou prilezitost k tomu, abych neco malo videla. Po "vycerpavajicim" letu si musime dat nejaky ten drink a zustat hydratovani. Bar Equinox v 71. patre naseho hotelu je paradni volba...s paradnim vyhledem na cele, osvetlene mesto. Tajne doufam, ze uvidim Gardens by the Bay a Observation deck hotelu Marina Bay Sands. Tento hotel je primo naproti nasemu hotelu, takze ho mam v plne parade jak na dlani. Tahle budova me neprestala fascinovat po cele dva dny a vyfotila jsem ji snad 100x. Vypada jak nejaka vesmirna lod a clovek si pripada jak v budoucnosti.

Marina Bay Sands Hote
Rano mame naplanovany meeting s nasim distributorem, se kterym probereme par veci u nich v kancelari a pak jdeme na obed. A vzhledem k tomu, ze je tohle moje prvni navsteva, mistni nam objednavaji autenticke jidlo, ktere chutna skvele. Trocha smazene ryze, nejake nudle, oyster egg,  coz je jakasi omeleta s ustricemi, krevety v nejake nasladle strouhance, tofu a mnoho dalsiho. Byt tady delsi dobu tak si asi budu muset koupit nove obleceni, do ktereho se vejdu.

Slava, odpoledni meeting byl zrusen a ja se podivam po meste! Navigace po meste je jednodussi, protoze kolega, se kterym navstevuju partnery tu zil asi 4 roky. Preferujeme cestovanim klimatizovanym metrem, ktere neni nijak slozite. Ocitame se u jiz zmineneho hotelu Marina Bay Sands a mirime si to primo nahoru. 57.patro tusim. Na vyhlidkovou platformu to stoji nejakych $20 takze jsme se rozhodli sednout si v baru hned vedle vyhlidkove platformy, dali jsme si studeny drink a kochali se vyhledem.

Blizila se bourka a tak nas presunuli na druhou stranu budovy, ktera je vic zastresena a kde se mimo jine nachazi ten jiz zmineny Infinity pool, ktery jsem touzila videt. Vstup je jen a vyhradne pro hosty hotelu takze koupacka nebyla, ale i tak jsem byla rada, ze ho vidim. Koupat se v nem musi byt zazitek!

Infinity Pool v Marina Bay Sands hotelu
Pod timto hotelem se dale nachazeji Gardens By The Bay, ktere jsem chtela omrknout dukladneji, ovsem nebyl cas, bohuzel, takze jsem je stihla vyblejsknout jen takhle z vysky. A ani vecer jsem je bohuzel nevidela. Musi to byt uzasna podivana, kdyz vsechny ty prapodivne objekty pripominajici stromy jsou osvetlene. Tak snad priste.
Gardens by the Ba
Nabazili jsme se vyhledu a jdem omrknout Chinatown, kde ma muj kolega znamou krejcovou, u ktere si nechava pravidelne sit obleky na miru. Pani vypravi o podvodnicich a jejich taktikach. V posledni dobe podvodnici volaji zenam, ozna mi jim, ze maji jejich dite a nevydaji ho dokud jim zena neda zhruba $20.000. Podminkou je poskytnout penize co nejrychleji, nikomu o tom nerict a zustat na prijmu a neustale hovorit s popdvodniky. Problem je v tom, ze je to na mistni pomeru opravdu hodne penez a ikdyby penize byly k dispozici, denni limity nejsou tak vysoke, aby zena pozadovany obnos obstarala. I pres to by krejcova nemenila. V Malajsii a Filipinach je situace nekolikanasobne horsi a nosit sperky nebo trosku drazsi obleceni se nevyplaci. Na mobilni telefony, fotaky apod mate rovnou zapomenout.
krejcova z ChinaTownu
Vecer se setkavame s Terrencem, nasim partnerem, se kterym jdeme na pivo a pak na veceri. Bere nas do Thajskeho BBQ, ktere je celkem podobne tomu korejskemu. Thajske BBQ funguje na trosicku jinem princpu. Kolem grilovaci plochy je zlabek, kam obsluha nalije polevku - neco jako laksa. Objednavame misu nejruznejsich druhu mas - dva druhy kureciho, krevety, hovezi, olihen, musle, parecky ale i treba jatra. Dale mame k dispozici nudle, spenat, syrova vejce a houby - tyto suroviny se doporucuji varit v jiz zminene polevce, aby nasakly vsechny chute. Pro tri lidi bylo jidla az az.
Thai BBQ
Valime se dal a Terrence nas bere do sveho oblibeneho baru, kde se pry zpiva...ehm :) Nu coz, troska mistni kultury nas nezabije. V podniku jsou velike televize, volume na max a bezi v nich ty nejlepsi vykony ucastniku The Voice Asia, to ovsem neni vsechno! Byly tam tri slecny, ktere mely za ukol dbat na blaho predevsim panskeho osazenstva. Slecny se usmivaly, delaly nam spolecnost, objednavaly pro nas drinky (za nase penize) a ty drinky objednavaly i samy pro sebe (opet za nase penize), ale tak to holt funguje. Podle toho, co Terrence rikal, jsem pro slecny predstavovala nevitanou konkurenci. Modre oci, blond vlasy, svetla plet a spicaty nos - presne to, po cem tyhle divky touzi....trvalo mi par chvil, nez jsem to pochopila. Velmi zajimava zkusenost musim rict.

Odtud jsme pokracovali dal, Terrence se s nami rozloucil a my vyrazili do centra k zatoce, kterou lemuji nejruznejsi restaurace a bary s zivou muzikou. Mesto hraje vsemi barvami, prochazime taky kolem parlamentu a budovy muzea.



 

 
 
Bata je po celem svete :)
Druhy den jsme meli meeting s dalsim zakaznikem. Meeting by nebyl az tak zvlastni, az na to, ze jsme se museli pred kancelari zout a jit bosi dovnitr :) 

 
 

Ve meste narazite na spoustu napisu s tim, co mate, nemate a nebo meli byste delat a jak byste se meli chovat. Az mi to prijde, jakoby Singaporane nevedeli jak se chovat :) ale s nejvetsi pravdepodobnosti jsou tyhle napisy pro tisice turistu, kteri tohle misto kazdy rok navstivi. Nemuzu se ale ubranit pocitu, ze se lide neustale nekam tlacili, predbihali a byli neukazneni, jakoby vsude museli byt prvni. Osobni prostor jim obcas taky nic moc nerika a to, co my povazujeme za prijemnou vzdalenost, nemusi byt v jejich ocich standardni...takze s takovymi legracnimi okamziky se setkate na kazdem rohu, coz je proste zajimave zpestren.
SMRT = Singapore Mass Rapid Transport neboli MHD & zakaz prevazeni durianu v MHD. Duvodem je zapachajici smrad tohoto ovoce

Singapore Sling slavi 100 let

Tento drink je udajne povinnost. Je to asi neco jako kdybyste navstvili Plzen a nedali si pivo. Singapore Sling obsahuje kde co. Je tam gin, grenadine, angostura bitters, cherry brandy, ananasovy dzus a par dalsich prisad. Je to ale na rozdil od poradne vychlazene plzne precenovany a predrazeny napoj, coz byl nazor snad vsech mistnich, se kterymi jsme mluvili. Ale co, kdyz uz jedete takovou dalku az do Singapore, proc si nedoprat jeden drink ;-) 

S timto koktejlem prisel Ngiam Tong Boon, barman, ktery pracoval v Raffles Long Bar v Raffles hotelu, coz je jeden z nejluxusnejsich hotelu v Singapore, kam jezdi VIP hoste, hlavy statu, celebrity a lide, kterym nevadi dat za noc v nejlevnejsim pokoji zhruba $850+. Raffles Long Bar si take oblibil napriklad Ernst Hemingway. Hotel nese jmeno po zakladateli Singapore, kterym byl Sir Thomas Stamford Raffles. Kolonialni styl hotelu se svymi podloubimi ve meste vycniva a kontrastuje s futuristickymi budovami mrakodrapu ci jinych hotelu.





Singaopre pusobi velmi ciste, upravene a udrzovane. Zvykacky jsou zakazane a v pripade poruseni tohoto zakonu vas ceka nemala pokuta. Poridit lze tusim pouze nikotinove zvykacky a to pouze s obcankou a na predpis.

Spousta mistnich nam rikala, ze jsme prijeli ve spravny cas.  Pred zhruba tremi tydny meli dost veliky problem s kourem/smogem. Maji dokonce i aplikace a tabulky na to, kdy si mate vzit rousku, kdy se zavrou skoly a kdy se nedoporucuje vychazet ven. Je to prevazne zpusobeno vypalovanim destnych pralesu v Jihovychodni Asii a Indonesii, jen proto , aby mistni mohli na toto uzemi zasazet palmy za ucelem ziskani palmoveho oleje, ktery prodavaji za smesne penize (v porovnani s tim, kolik toho nenapravitelne znici). Jeden nas partner nam dokonce s  obrovskou pychou ukazoval fotky modre oblohy, ktere ten den vyfotil. Modra obloha udajne neni bezna.

V soucasne dobe je ve meste spousta rozestavenych mrakodrapu, parku a dalsich budov. Mesto meni tvar kazdy rok. Zahranicni investori sypou penize do Singapore jako zbesili. Firmy si zde zakladaji pobocky a kancelare take pro to, ze dostanou danove ulevy. Casto maji dilema, zda-li zalozit pobocku v Hong Kongu nebo Singapore a temer vzdy zvitezi Singapore prave proto, ze system funguje skvele, prostredi je mnohem lepsi nez v Hong Kongu a jako bonus, danove ulevy!

V pripade, ze se chcete stat pravoplatnym obcanem Singapore, process je celkem zdlouhavy a komplexni a ne jen tak kazdy obcanstvi dostane. Vlada si vybira kolika lidem a z jakych zemi obcanstvi udeli. Pokud odjedete ze zeme na vice nez 6 mesicu, o obcanstvi ihned prichazite (pokud tedy mate dvoji obcanstvi). S auty to taky neni uplne nejjednodussi. Vlada reguluje kolik aut se bude prohanet po Singaporeskych silnicich. Abyste ziskali auto, musite mit licenci. Tu si muzete jednoduse koupit, stoji ale v soucasne dobe kolem $70.000 - a to je jen samotna licence, abyste si mohli auto poridit. Musite dale pripocitat vydaje za samotne auto. Auto, jak se zda, neni jen tak pro nekoho.

24 hodin v Malajsii

Nebyt sluzebni cesty do Malajsie, asi bych tuto destinaci nikdy nenavstivila. Tak nejak nebyl ani duvod ani chut. Kdyz uz jsem ale tady, budu se snazit si to uzit. Po  priletu prochazime kontrolou, kde u scannu sedi 4 lidi a kontroluji obsah zavazadel. Prace, kterou by zvladl jeden clovek :) vse je bez problemu a my cekame na naseho obchodniho partnera, az nas vyzvedne. Jedeme cca 30 minut smerem z KL. Prestoze je kolem 10.vecer, stavime se na jidlo v oblasti, kde je nekolik restauraci, bister a bufetu. Zda se, ze vsichni v tuto hodinu ozivaji a jsou ve svem zivlu. Svitori, basti, pijou a proste se bavi. Nechavame si doporucit mistni speciality a caj, ktery predpokladame, ze bude krasne ledove vychlazeny... Preci jen je porad kolem 30 stupnu a ohromna vlhkost. Chyba lavky, caj nam prinaseji varici a my musime cekat pekne dlouho, nez se muzeme vubec napit. Pote mirime do hotelu, kde maji na recpci jakousi ohradku se svetylky a ruznymi obetimami. Netusim, k cemu to slouzi, ale videli jsme to i na letisti.


 
Zde prespime jen jednu noc a nasledujici den nas cekaji sama jednani...no, jak se to vezme. Rano nas partner bere na snidani do cinskeho bistra, kde objednavame miliardu talirku s knedlicky, zavitky, kulickami, ryzi, sladke kosicky apod. K tomu usrkavame varici jasminovy caj a zadame o obycejnou vodu, ktere se muzeme napit ihned. Opet nam prinasi varici vodu! A opet musime cekat, az to trosku vychladne, abychom se mohli napit :) zajimavy zvyk.

Cekam, ze po snidani uz konecne vyrazime do kancelare a ja se seznamim se zbytkem tymu. Ano, mirime do kancelare, ale pred tim se stavime na kavu :) u ktere probirame obchodni strategie, nase a partnerova ocekavani apod. Davam si ledovou lavu a doufam, ze bude opravdu ledova. Barista mi s obrovskou pychou oznamuje, ze mleko, ktere pouzije na moje latte je z Australie.

Slava, valime si to do kancelare, kde konecne poznavam zbytek tymu a snazim se doresit veci, ktere se po telefonu resi jen velmi spatne. Kdyz v tom se chystame na obed! Asi to tak v Malaysii funguje a podle toho bohuzel vypadaji i jejich vysledky, co se prodeje tyce. Pohostinnost se jim ovsem uprit neda. Po celou dobu se o nas starali spickove. Po obede se uz ale pomalu loucime a partner nas odvazi na letiste, kde moje obchodni cesta konci a mirim si to do Singapore-Melbourne-Sydney, kde bych mela byt nasledujici poledne. I po spouste zajimavych zazitku ze Singapore a Malajsie jsem rada, ze jsem opet v Sydney...ne ovsem na dlouho. V nedeli me ceka mnohem delsi cesta, ale o tom az v dalsim clanku.
Sydney Harbour
Lety

To, ze firma plati za letenky neznamena, ze si objedname ty nejdrazsi. Jiste, snad vsichni preferuji aerolinky s dobrou povesti a pohodlim, ale ne vzdy je mozne si vybirat, takze napriklad ze Singapore do Kuala Lumpur jsme leteli s Jetstar za $2 :-D Vyber padl na Jetstar predevsim kvuli casovemu harmonogramu a muzu vam rict, ze let byl naprosto skvelej. V celem letadle bylo asi 20 lidi, hned co jsme se dostali do te spravne letove hladiny, ve ktere jsme zustali tak 5 minut, uz jsme zase klesali :) Posadka mela co delat aby nabidla obcerstveni a my k nasi letence za $2 dostali jeste lahev s vodou a sandwich! Ostatni lety jsme meli od Qantas a Emirates a zpatecni let z KL do Singapore jsem mela od AirAsia, coz bylo v pohode. Let trva jen hodinku, takze to se da vydrzet, ovsem jak jsem jiz zminila, lidi jsou netrpelivi, predbihaji a porad se nekam tlaci. V Singapore jsem mela dost casu na to, abych si cekani na dalsi let zprijemnila v bazenu, ktery maji na strese letiste. Bylo vedro, tma a vy muzete sledovat provoz na letisti primo z bazenu. Tentokrat u me na cele care vyhrali Qantas. Emirates maji sice o trosku vic jidla, nebo posadku, ktera mluvi 15 jazyky, coz uprimne receno, je mi uplne jedno :) ale jejich letadla jsou jak mrazaky. Navic Qantas mi naserviroval hovezi licka na vine, coz byla naprosta pecka i pres to , ze to bylo jidlo v letadle.



Komentáře