Poohlednuti za rokem 2015




Cas leti jako blazen a uz tomu budou 3 roky, co jsme slavili Vanoce v Sydney s Luckyho rodicema. 4 roky, co jsem zacala objevovat krasy teto zeme, zhruba rok a pul, co jsem naposledy videla svoji rodinu a kamarady v Cechach a 2 roky, co jsem si poradne stoupla na par vterin na surf. 

Rok 2015 byl bohaty na vsechny mozne druhy zazitku a udalosti, tak se pojdme podivat, jaky ten rok vubec byl...

  •    Utok v Lindt Cafe

Zacnu udalosti ze sameho konce roku 2014, ktera mela dost zasadni zasah do roku 2015 a resi se v podstate dodnes. Jedna se o prosincovy islamisticky utok v kavarne Lindt na Martin Place, v samem centru mesta. Sydney se stale vzpamatovava z tohoto utoku, ktery si vyzadal 2 obeti nevinnych lidi, kteri si proste prisli dat rano svoji oblibenou kavu jako kazdy den.  Od tohoto dne uz neni Australie Australii, jakou byvala. Australane drzi pri sobe jako nikdy pred tim a bojuji proti terorismu a utokum laskou, solidaritou a kvetinami, kterymi tehdy doslova zaplavili Martin Place v miste, kde k utoku doslo. Veskere reportaze a vstupy byly a jsou neskutecne emotivni.
Zaroven se rozpoutavaji debaty o zakazu prodeje zbrani a udelovani zbrojnich pasu pouze vybranym jedincum, uprchlicka otazka je na dennim poradku ve zpravach kazde televizni stanice.

  •   Prosinec/Leden - Na oslavy noveho roku za vinem do Hunter Valley

Ted trosku z jineho soudku a na mnohem veselejsi tema. Oslavy noveho roku v pivovaru ve vinarske oblasti Hunter Valley. At se vam to zda podivne nebo ne, v samem srdci vinarske oblasti Hunter Valley, nejake dve hodinky od Sydney, se nachazi maly pivovarek, ktery si nechava dovazet chmel az z Zatce :) a protoze jsme se usidlili v kempu temer hned naproti pres silnici, rekli jsme si, ze novy rok oslavime zde. To nas ovsem ani ve snu nenapadlo, ze kolem 10. vecerni v pivovaru pozhasinaji svetla a zavrou. My jsme ovsem sedeli na zahradce a pili vino, ktereho jsme si poridili poradne zasoby, aby nam nahodou nedoslo :) nikoho nezajimalo, ze jsme stale v arealu, tak jsme pokracovali v nasi krasojizde. Brzy rano nas ze stanu vyhnala bolest hlavy a predevsim neskutecne vedro. Ten den bylo kolem 40 stupnu. V tomhle vedru jsme s opici balili stany a do zpevu nam tedy rozhodne nebylo!



  •     Leden - Svatba Amie a Juliana v Murrays Beach

V lednu nas cekala krasna mensi svatba nasich kamaradu. Australanka Amie se provdala za Brazilce Juliana. Svatba se konala na Murrays Beach, coz je nadherne misto na Central Coast. Pocasi bylo spickove, nevesta prekrasna a zenich se rozplyval radosti. My jsme si tenhle vikend taky uzili, jelikoz jsme slavili s opozdenim nase vyroci. Virivka na balkone, vyhled na ocean, skvele vino a jidlo a paradni pocasi. Zivot umi byt proste skvelej!



  •   Brezen/Duben - Namluvy a pojidani morcat v Peru

Na Velikonoce, jak uz to u nas byva zvykem, jsme opet vyrazili na dovolenou. Tentokrat se nasim cilem stala Jizni Amerika, konkretne Peru. Navstivit Machu Picchu byl muj sen a sny se preci maji plnit, no ne? To jsem ovsem netusila, ze tento sen nabere ohromnych rozmeru! Na jedne z teras Machu Picchu, stranou od lidi, mi Lucky navlekl prstynek, ktery s sebou tahal celou tu dobu na tracku. Uz se nedivim proc jeho krosna byla tak tezka! :) zavrseni fyzicky i psychicky narocneho tracku nemohlo byl lepsi! Plni euforie prochazime cely Machu Picchu komplex, pozdeji jedeme do Aguas Calientes, kde mame sraz s nasi skupinkou a radne slavime. Ochutnani mistniho tradicniho jidla, tedy morcete, jsme si nemohli nechat ujit. Celkem to slo a kuzicka byla krasne krupava, ale ze bych si to musela dat znovu, to se rict neda :)



  •     Kveten - Houbareni v Australii aneb "If in doubt go without!"

Po navratu z Peru dlouho nelenime. Sydney zrovna suzujou vydatne deste a vichrice, dokonce i premier nabada lidi, aby jeli z prace driv a nevychazeli z tepla domova. Ja ovsem s nadsenim sleduju pocasi a prset ma nadale - minimalne cely dalsi tyden. Za normalnich okolnosti by me to poradne stvalo, ale tentokrat mam radost. Houby potrebuji poradny dest a tyhle podminky jsou idealni. Mam radost jako male dite a to jeste ani netusim, co nas v lese ceka! I pres Luckyho skepticke predpovedi se vikendovy vylet do Blue Mountains opet vydaril. Nejen, ze pocasi se v teto oblasti jakz takz umoudrilo a my jsme vubec nezmokli, ale ulovek, se kterym jsme odjizdeli, byl fenomenalni. Plny kufr hub, ktere uzasne vonely, vzdy vykouzlil usmev na me tvari :) jako kdybych vyhrala loterii. Pristi rok uz budeme zase o neco chytrejsi a pojedem na jisto a jen na otocku.



  •   Kveten - Laska prochazi zaludkem a proto my prochazime ulicemi Cabramatty.

Puvodne byla Cabramatta proslavena predevsim diky drogam a kriminalite. Dnes je ale znama prevazne diky fantastickemu a hlavne autentickemu jidlu hlavne z Vietnamu, protoze se udajne jedna o nejvetsi vietnamskou komunitu mimo Vietnam. Najdete zde ale i thajskou ci cinskou kuchyni. Pokud mate slabost pro vietnamskou kuchyni jako my, rozhodne si udelejte cas a vyrazte do Cabramatty. Urcite nebudete litovat. Vice o nasich zazitcich z Cabramatty si muzete precist
ZDE


Tradicni vietnamska polevka Pho

  •    Brezen-Cerven - Oba menime praci

Jak uz to tak byva, clovek musi jit tomu stesticku tak trochu naproti. A ikdyz prijdou okamziky, ktere se vam nezdaji prilis pozitivni nebo fair, je treba se zamerit na to, co si z toho odnesete a jak  timto svuj zivot obohatite k prospechu svemu. Vsechno zle je k necemu dobre. Krasne o tom pojednava jedna z nejproflaknutejsich knih Who Moved My Cheese. A tak Lucky meni praci pred odjezdem do Peru a nastupuje do nove hned po prijezdu. Ja menim praci v Cervnu a do nove nastupuji zacatkem Srpna. Clovek si musi zvyknout na novou rutinu, nove kolegy a vse co k nove praci patri a vnimat to jako pozitivni zmenu, ktera vas necim novym obohati. Je to normalni kolobeh zivota, kterym se skvele rozsiri vase obzory, okruhy pratel a znamych, ale i znalosti. Dulezite je, ze zmena byla k dobremu a obema se nam v praci libi.

  •    Cerven - Objevovani kras Kangaroo Islandu

Mezi tim, nez jsem zmenila praci jsme si jeste vyrazili na prodlouzeny vikend do Adelaide, respektive na Kangaroo Island. Cerven neni zrovna hlavni sezona a tak bylo na ostrove liduprazdno. Ostrov nas prekvapil paradnim pocasim. I mistni kroutili hlavou, ze tak krasne pocasi v cervnu nepamatuji. Ostrov patril jen nam! Tedy temer. Museli jsme se o nej delit s par mistnimi a jednou z nejvetsich kolonii lachatnu v Australii. Jejich kolonii jsme samozrejme nemohli vynechat, stejne tak jako treba vceli farmu, kde jsme si poridili zasoby medu a samozrejme medoviny na zahrati :) nevynechali jsme ani nejruznejsi plaze a zatoky, majaky, vinarstvi a vyhlidky. A co se nam libilo nejvic? Naprosto vsechno!

Vivonne Bay

 

  •   Srpen - Rijen - Sahli jsme si na dno nasich fyzickych sil...

Nejdriv jsme pomerili sily se zhruba 90 000 bezci, kteri se rozhodli podporit nespocet charit pri behu City To Surf. 14.5 km dlouhy beh nam dal poradne zabrat. Nic podobneho jsme doposud nepodnikli a o to vic jsme se radovali, kdyz jsme probehli pomyslnou cilovou paskou. Chodit jsme nemohli jeste par dni po zavodu, ale pocit z dosazeni cile byl skvely.




Tvrde vydrena medaile

Dalsi utrpeni nas cekalo na na Six Foot Tracku v Blue Mountains. O rijnovem prodlouzenem vikendu si to mastime opet do Blue Mountains. Tentokrat s partickou kamaradu, se kterymi se chystame pokorit prosluly Six Foot Track. Mame energie na rozdavani a namachrovano mame taky dost :) az do chvile, kdy se pred nami zeme zvedne a my musime slapat nejakych 15 km do krpalu, po kterem jezdi jedno 4x4 auto za druhym...a vyhledy ci panoramata nikde. Zklamani, legrace, vycerpani a dojeti pri dokonceni tohoto tracku...vsechny tyhle emoce nas na tracku provazely. A prestoze to nebylo to, co jsme si predstavovali, zazitku mame hromady a vzpominame na techto par dni s usmevem :)


  •     Cervenec-Rijen - Aussie, Aussie, Aussie.... Oi, Oi, Oi!!!
Po par letech trpeliveho cekani je na case podat zadost o australske obcanstvi. Jako vechno, ma to sve vyhody i nevyhody, ale s tim clovek musi pocitat. Uvidime, jestli Vegemite, kriket, rugby, VB a repa v burgeru budou nasi nejlepsi pratele  :) Lucky uz ma test uspesne za sebou (coz tedy neni nic prekvapiveho, protoze testy jsou dost jednoduche) a me test ceka koncem ledna. Pak uz  jen dostat pozvani na slavnostni obrad a je to :)
  •     Listopad - Hugh Jackman live in concert
Vyrazili jsme si za kulturou a za milackem Australie, kterym je Hugh Jackman. Pracuje prevazne na filmech a velmi casto v USA, takze videt ho nazivo v Australii je celkem ojedinele. Predpokladala jsem, ze takove stesti jako jsme  meli s Kate Blanchett, kterou jsme nahodne potkali s celou jeji rodinou v Australskem Muzeu, mit nebudeme. Takze jsem objednala listky na Hughovo predstaveni a neponechala jsem nic nahode. Uz chapu proc je v Australii a nejen tady tak oblibeny, je totiz velmi jednoduche si ho oblibit :)


 
  • Prosinec - Slavime Vanoce a vitame rok 2016 mezi prvnimi na svete!
Jezero Pukaki



Vanoce v Sydney jsme uz slavili nekolikrat a letos jsme chteli tomu shonu trosku uniknout. Do Cech jsme nemeli dostatek nashromazdene dovolene, takze vydavat se do takovych dalek jsme nemohli. A protoze jet/letet kamkoliv na svete na Vanoce je nekolikanasobne drazsi, rozhodli jsme se pro destinaci nedalekou a mene zalidnenou...jizni ostrov Noveho Zelandu. Ne ze by to bylo o moc levnejsi, ale zdalo se to byt jako nejlepsi volba. O tom, ale v dalsim prispevku :)

Rok 2015 byl pro nas paradni. Doufame, ze i pro Vas pripravil spoustu milych prekvapeni, a ze rok nasledujici bude jeste o kousek lepsi!

 

Komentáře