Bush tucker zahrady

 

Nedavno jsme narazili na kratky clanek o ukrytem pokladu na Northern Beaches. Nejedna se o zadne zlato, stribro ci drahe kameni, nybrz o rostlinne bohatstvi. Jedna se totiz o botanicke zahrady na Dee Why, o kterych se udajne moc nevi. Nedalo nam to a jednoho nedelniho odpoledne jsme se tam vyrazili podivat. Obavam se, ze uz se nejedna o tak utajovane misto :)

Cely nazev zahrad je Stony Range Regional Botanic Garden a pokud cekate, ze vas privita obrovska brana, krasne upravene travnicky a rady nadherne barevnych kvetin zasazenych do nejruznejsich geometrickych tvaru, budete asi zklamani. I oznaceni "botanicke zahrady" mi prijde trosku nadnesene. Tyto botanicke zahrady jsou tak trosku netradicni, coz ale neznamena, ze nejsou zajimave. Prave naopak!

U vchodu je velka informacni tabule o tom, jake stromy a rostliny v zahradach najdete. Muzete si dokonce vypujcit i lupu a pozorovat detaily listu ci mensich rostlin. Podel cesticky jsou cedule s informacemi o tom, ktere stromy a kere jsou jedle a jak je muzete vyuzit. Dale vas cedule nabadaji k tomu, abyste si na ruzne casti stromu a keru sahli a promnuli jejich listy, ktere uvolni uzasnou vuni.





Cely areal je pomerne maly a na prohlidku vam bude stacit 30 minut. Je to v podstate takovy oploceny lesik s typickymi australskymi rostlinami a drevinami. Je rozdelen do nekolika casti, jako napr. oblast travin, oblast destneho pralesa nebo oblast, ktera nas zaujala snad nejvic, a sice tzv. Bush tucker zahrada, neboli zahrada, ve ktere jsou vsechny rostliny ci jejich casti jedle. Vice o Bush Tucker  ZDE. Tyto produkty australske bushe vyuzivali predevsim Aboroginske kmeny, ktere jich vyuzivaji dodnes a nebo prvni evropsti osadnici Australie. Jedna se o nejruznejsi listy ci traviny, ze kterych muzete udelat caj, lecivou masticku, bobule nahrazujici kavova zrna, korinky a vetvicky, na kterych prezijete v pripade, ze se ztratite v australske bushi. Znalost techto rostlin vam beze sporu muze jednoho dne zachranit zivot, obzvlast pokud jezdite casto kempovat na divoko a nebo vyrazite na nekolika denni tracky. Bush tucker se neomezuje pouze na zdroje rostlinne. Jedna se i o zdroje zivocisne, takze i takovy klokan, jesterky, cervici, emu, krokodyl, zelvy ci ruzni ptaci jsou povazovani za bush tucker.  









i cast tohoto stromu je jedla
Jedna se o hezkou, naucnou a interaktivni prochazku a pokud se vam chce, muzete si vzit obed s sebou. V parciku je i BBQ, kde si muzete neco opect. Prestoze se zahrady nachazeji v bezprostredni blizkosti hlavni tepny - Pittwater Road, budete si pripadat jako v oaze. Tepna videt neni, ale pokud je doprava hustsi, muze vas hluk z projizdejicich aut trochu rozptylit.

Na tehle fotce to az tak nevynikne, ale tohle stvoreni dosahovalo obrovskych rozmeru....na hmyz. Netusime, co to bylo, ale melo to ostny/bodliny na nozickach takze jsme se radsi drzeli stranou.

Dokazu si predstavit, ze zahradu vyuzivaji skoly a skolky z okoli, ale potkali jsme tam i radu jak mladsich tak i starsich paru ci napriklad rodiny s detmi. Takze pokud se chcete ukryt pred sluncem, odpocinout si a dozvedet se neco o typicke australske flore, vyrazte do techto zahrad.




Kangaroo paw

jakysi druh eukalyptu







Antler fern
Z Fraser Islandu vime, ze tohle je nejaky parazit, ktery zachytava vsechno mozne, co pada ze stromu a tim padem je les zbaven necistot, stareho listi ci vetvicek apod. Tyto rostliny se udajne prodavaji za stovky dolaru, ale na eBay je muzete najit i za $5...asi jiny druh :)



Komentáře