Adrenalinova vyhlidka Hanging Rock


 

Hned jak jsme nasbirali plne tasky hub, frceli jsme smer Katoomba a Sydney. Ovsem cekala nas jeste jedna zastavka, kam uz jsme se nejaky ten patek chystali.

Az na nekolik fotek z Google a doporuceni nasi kamaradky jsme moc informaci o tehle vyhlidce nemeli, ale vedeli jsme, ze bysme se tam chteli mrknout. A kdyz uz jsme byli v Blue Mountains na houbach, obe altivity jsme spojili.

Pokud nejste zrovna milovniky vysek Hanging Rock vam srdecni aktivitu zvysi at chcete nebo ne.

Ale hezky od zacatku... Pokud jedete autem, prijedete do vesnicky Blackheath, par kilometru za Katoombou a z hlavni silnice odbocite u hrbitova na prasnou cestu po ktere dojedete az k brane, kde je mensi parkoviste. Pak uz musite po svych.

Prochazka je to velmi prijemna a zcela nenarocna. 3,5 km tam a 3,5 km zpet. Dokonce je to doporucovano i pro projizdky na horskych kolech.

My jsme prijeli po 15:00, takze jsme museli pridat do kroku, abychom se nevratili uplne po tme (coz se uplne nevydarilo :) ). Na vyhlidku jsme sviznou chuzi dorazili pred 16:00 a uzili si tak zapadajici slunce, ktere osvetlovalo obrovske oranzove piskovcove steny hor. Z vyhlidky je opravdu nadherny pohled.

Co me ale dost zaskocilo bylo to, ze na vyhlidce nebylo zadne zabradli. Vsechny mozne vyhlidky v Blue Mountains a obecne v Australii maji ruzna bezpecnostni opatreni v podobe zabradli, bran, ceduli s vystrahami apod. U tehle vyhlidky byla snad jen mala cedulka u brany (100-200 metru od vyhlidky) co se na vyhlidce smi a co ne. A prave proto si myslim, ze tento lookout neni az tak propagovan nejruznejsimi cedulemi a ukazateli. Je to celkem zapadla vyhlidka, ktera si myslim nabizi mnohem vic nez napriklad 3 Sisters.

Vyhlidka mi do jiste miry pripomina fenomen Wedding Cake Rock v Royal National Park, ktery byl pred nekolika mesici uzavren kvuli nebezpeci utrzeni skaly. Lide se foti na samem okraji skaly a predhaneji se v kreativnich polohach.

Hanging Rock neni vyjimkou a na instagramu nebo youtube.com najdete spoustu fotografii a videi v podobnem duchu. Adrenalinovi nadsenci dokonce nevahaji a na uchyt na same spicce skaly si upevni lano/houpacku a vrhaji se do udoli. Na samotny Hanging Rock ovsem musite sejit dolu z vyhlidky. Je to celkem prikry sestup, pri kterem si musite davat pozor na to, aby vam neuklouzla noha. Kdyz dorazite dolu, musite preskocit zhruba 80 cm diru, abyste se dostali na spicku skaly. A protoze my vyskam uplne neholdujeme, tuto cast jsme radi vynechali :) Adrenalinu jsme si uzili az az z blizkeho okoli skaly, kdyz jsme sesli dolu k Hanging Rock.

My jsme Hanging Rock navstivili pri zapadu slunce, ale nejlepsi je pry sem vyrazit pri vychodu slunce, kdy slunce krasne osvetluje Hanging rock, nikoliv protejsi steny skal. Ale i pri zapadu slunce se vam naskytne neskutecna podivana na okolni oranzove skaly a udoli. Jen foceni Hanging Rocku pri zapadu slunce bude trosku narocnejsi.

Po ceste zpatky se nam zacalo stmivat. Na zapade byla obloha zbarvena do modro oranzova, zatimco na vychodu se zbarvovala do prekrasne ruzovo fialove a postupne lehce do modra. Na cestu nam za chvili svitil jen pulmesic a tim jak byla cely den obloha vymetena jsme nad sebou meli krasnou vecerni oblohu s pulmesicem jako hlavnim zdrojem svetla. V lese bylo krasne ticho a k autu jsme dorazili za uplne tmy.




Celi utrmaceni jsme si dali neco k snedku, doplnili tekutiny, sedli do auta a vyrazili smer Sydney. Na jeden den toho bylo az az.

Priste navstivime dalsi vyhlidky v okoli. Tuhle stranu Blue Mountains nemame uplne prozkoumanou, takze uz ted se tesime na dalsi vylet!

Komentáře