Australští průkopníci z řad dobrodruhů



Kdyz v Sydney prsi, obvykle to stoji za to. A tento vikend nebyl vyjimkou. Sydney se potykalo s vydatnymi desti, silnym narazovym vetrem, spadanymi stromy, vypadky elektriny a tak dale.

V sobotu vecer jsme meli zalusk na prohlidku mesta, ktere zarilo vsemi barvami diky kazdorocnimu ferstivalu svetel - Vivid Sydney. Pocasi nam ale nepralo a tak jsme se rozhodli pro navstevu Muzea Australie, ktere se nachazi nedaleko Hyde Parku a Katedraly svate Marie.

Spolecne s dalsimi vystavami v muzeu prave probiha vystava padesati nejvetsich australskych prukopniku a cestovatelu. Exhibice cita nepreberne mnozstvi exemplaru ci replik vybaveni, pomucek a vubec vseho, co se dochovalo a bylo poskytnuto muzeu. Vystava sestava z ruznych predmetu jako jsou stare a dochovane dopisy, knihy, upominkove predmety, repliky lodi, pomucek, starych fotoaparatu, fotografii, vrtuli, kombinez ci strelnych zbrani. Dale pak je vystava doprovazena texty a informacemi na stenach a video dokumentaci v podobe kratkych videi, ktera si muzete pustit na samoobsluznych monitorech.



Replika cunu moreplavcu Basse a Flinderse
Prvni zminky o Australii muzeme najit v nejruznejsich pramenech pod jmenem Great South Land, Terra Australis ci New Holland, jak Australii nazvali Nizozemsti moreplavci. 



Vystava zahrnuje objevitele z dob, kdy byla Australie objevena az po soucasne a stale zijici dobrodruhy, kteri dokazali neco, co nikdo jiny pred tim. Najdete zde moreplavce, letce, ale i poutniky, kteri se vydali napric rozpalenou Australii, aniz by vubec tusili, co je ceka.

modernejsi vybava do australske pouste
Osudy vsech dobrodruhu jsou neskutecne, dojemne, dechberouci a naprosto kazdy je original. V prubehu vystavy, ktera nam zabrala tusim necele dve hodinky (cela atmosfera nas zcela pohltila) se presunete do dob objeveni Australie, kdy James Cook brazdil vody Pacifiku, kdy Charles Sturt zmapoval nejvetsi ricni system v Australii, hnan touhou po objeveni more ve vnitrozemi objevil Sturtovu a Simpsonovu poust, kdy Jane Franklin jako prvni evropanka vysplhala na Mt. Wellington, kdy Charles Kingsford Smith jako prvni uskutecnil trans-Australsky, trans-Pacificky a trans-Tasmansky let, nebo kdy Jessica Watson jako nejmladsi osoba (v pouhych 16 letech) sama bez jakekoliv pomoci obeplula svet. Pro me, kterou nasi nechteli v 16 ani pustit na mistni diskoteku je tohle neco nepredstavitelneho :)



James Cook
Vsichni, jiste slyseli o Jamesovi Cookovi, Williamu Blighovi, Matthew Flindersovi, Jessice Watson ci Charlesovi Kingsford Smithovi, po kterem je pojmenovano Sydneyske letiste. Ne vsichni ale asi slyseli o tech dalsich 45 o nic mene statecnych prukopnicich z rad objevitelu a dobrodruhu, kteri objevili nejruznejsi pouste, presli Australii bud z jihu na sever nebo ze zapadu na vychod, zmapovali nejvetsi australskou ricni sit nebo narazili na obrovske jezero. A to vse za neskutecne narocnych podminek. V mnoha pripadech se tyto expedice staly temto dobrodruhum osudnymi a nekteri dobrodruzi se jiz nevratili zpet zivi.

Vetsina dobrodruhu pochazi z rad muzu nicmene najde se zde i nekolik neskutecne statecnych a odvaznych zen, ktere by mnohe muze strcily do kapsy :) Samozrejme na seznamu nemuze chybet i par (a to doslova) Australcu, kteri se zasadili o nemale zasluhy pri objevovani vnitrozemi Australie, kdy pomahali s navigaci bilym muzum. Jak znamo, Australci meli a stale maji neskutecny smysl pro orientaci v pousti, coz bily clovek potreboval k preziti. 

jeden z aboridzinskych prukopniku
Vystava byla rozdelena do tri casti. Prvni byla moreplavecka, druha suchozemska a treti byla jakasi smes dobrodruhu z rad letcu a polarnich expedic.

Me napriklad zaujal pribeh paru z Queenslandu, ktery poprve natocil chovani zraloka pod vodou. Ron a Valerie Taylor, manzelsky par, ktery se seznamil pri spearfishingu. Casem zacali dokumentovat podvodni svet, chovani zraloku, jako prvni prisli s napadem vytvorit jakysi neopren z kovovych krouzku, ktery zraloci neprokousnou. Spolupracovali s filmari po celem svete, kteri radi vyuzivali jejich sluzeb a zkusenosti s natacenim pod vodou. Podileli se napriklad na filmu Celisti, Modra laguna a Navrat do Modre laguny ci Libanky v Las Vegas a opravdu mnoho dalsich...vcetne serialu jako je treba Skippy. A prave jejich nasazeni a laska k tomu, co delali je dostala mezi ty, o kterych jsme se mohli dozvedet neco vic na teto vystave. Ostatni pribehy jsou nemene poutave a pokud v sobe mate alespon maleho dobrodruha a objevitele a zrovna se nachazite v Sydney, bezte se podivat, co dalsiho vam tato vystava nabizi. Zimni pocasi k takovym aktivitam doslova vybizi :)



Vystava konci 18/7/2016


Cesty novodobeho dobrodruha Dicka Smithe

Komentáře