Wild Wild West - Margaret River


Hned, co jsme vystoupii z ferry, ktera nas privezla z Rottnestu, jsme si vyzvedli nase bagly a vydali se do YHA Fremantle Prison, kde jsme tu noc prespali.

Volba padla na tohle zarizeni proto, ze cely koncept ubytovani nam prisel celkem zajimavy a vtipny. Nespocetne krat jsme kempovali, spali v obycejnych hostelech, backpackerech, hotelech a karavanech, ale v budovach, ktere puvodne slouzily jako vezeni...to jsme jeste nevyzkouseli.

vstupni brana YHA
Za utulnou celu s vlastni koupelnou jsme zaplatili $125. Objekt je castecne zrekonstruovany a premeneny k potrebam ubytovaciho zarizeni, takze musi splnovat urcite standardy. Zdi, mrize, tocite schodiste jsou ale puvodni.  Podlahu chodeb zdobi ne prilis lichotive lino, ktere mistu dodava zvlastni charakter. Na zelenych zdech visi informace o vezenkynich a historii vezeni. Tohle vezeni slouzilo jako vezeni pro zeny, prevazne aboriginky. V dnesni dobe by bylo naprosto nemyslitelne zatknout nekoho za to, co udajne aboriginky provedly. Do vezeni se dostaly napriklad za to, ze se jen tak prochazely po Australii, nebo ze vstoupili do mesta Perth bez povoleni. Nejsmutnejsi na tom je, ze ony ani nevedely, ze udelaly neco spatne. Nemely tuseni, jaka pravidla si evropane do jejich zeme privezli, ale musely se podle nich ve sve zemi chovat.


Hned vedle budovy YHA je par mensich domecku, ve kterych zili strazci a vedle nich je hlavni brana do vezeni, kde se dnes provadeji ruzne prohlidky. Zajimava muze byt prohlidka zamerena na to, jak se vezni snazili uprchnout a co vsechno vymysleli, aby se z vezeni dostali :) My jsme na zadnou prohlidku nesli.

hlavni brana puvodniho vezeni
Misto toho jsme si zasli na poradnou veceri a volba restaurace nemohla byt lepsi. Fremantle nezname, takze volba restaurace muze a nemusi byt obrovsky propadak. Lucky mrknul na TripAdvisor a zvolil druhou nejpopularnejsi restauraci ve Fremantle - Bread in Common. Byli jsme nadseni! Restaurace se nachazi v industrialnich prostorach nejake haly s cihlovymi zdmi, tu a tam nadete puvodni industrialni prvky, ktere dodavaji mistu charizma. Tlumene svetlo z retro zarovek, masivni drevene stoly, otevrena kuchyne, vlastni pekarna, vynikajici jidlo, perfektni obsluha, domaci dipy a maslo se susenymi rajcaty. Na to vsechno se tady muzete tesit. Lucky vyzkousel chobotnici na hrasku a fazolich, zatimco ja jsem zvolila krevety s kvetakem...k tomu sklenku vina z Margaret river a jako dezert jsme si dali neco neskutecneho. Uz nevim jak se to jmenovalo, ale bylo to jako kousek umeni. Na taliri se misily chute vanilky, bile ckokolady, kokosu, lychee sorbetu a tusim i maracuja. Mozna vam to pripada jako silena kombinace, ale sefkuchar si dal zalezet na tom, aby vsechny chute byly v rovnovaze a doplnovaly jedna druhou. Nase chutove poharky nam dekuji jeste dnes :) Pokud vase volba padne na Bread in Common ve Fremantle, nebudete litovat ;) za to, jaky dostanete servis si myslim, ze ceny jsou velmi rozumne.

Ani tento vylet nebyl vyjimkou a opet jsme se zalibili starsimu parecku...tentokrat ze slunneho Queenslandu. Parecek sedel hned vedle u stolu. Dali se s nami do reci a vsichni jsme sdileli nase zazitky. Taky byli na dobolene a i oni navstivili tuhle restauraci na zaklade recenzi z TripAdvisoru :) byla legrace a do reci se s nami se vsemi dal dalsi parecek, ktery se zrovna vratil z Margaret river :) dostali jsme par tipu kam jet a co vyzkouset. Z velmi prijemneho vecera se tak stal jeste prijemnejsi a presne tohle se mi tady libi.

Druhy den rano, hned co Lucky vyzvedl auto v nedaleke pujcovne, jsme vyrazili smer Margaret river, zhruba 3h autem na jih od Fremantle.

Pocasi nam preje, slunicko sviti, ale cim vic se blizime k jihu, pred nami se obloha zatahuje a je cim dal temnejsi.



Mezi Fremantle a Margaret river je nekolik mist, kde jsme chteli zastavit.

- Serpentine waterfalls v narodnim parku, coz nam doporucila jedna znama z Perthu. Jedna se o narodni park, kam jezdi rodiny na pikniky, ale najde se tam i par tracku, takze ti, co maji radi pesi turistiku si taky prijdou na sve. Vstupne do parku je $12 za auto. Travime zde jen chvilku, dlouho se nezdrzujeme a pokracujeme dal na jih.

- dalsi zastavkou mel byt Penguin island u Rockingham, kde jsme chteli obdivovat male tucnaky v jejich prirozenem prostredi, ale 7.6.2016 byl bohuzel ostrov uzavren, aby meli tucnaci klid na pareni :) na druhou stranu, budeme radi, kdyz jejich populace posili a mozna je omrkneme az prijedeme priste.

Dalnice na jih je celkem nova a jede se paradne. Blizime se k vinarske oblasti a lije jako z konve. Ja po ceste objednavam ubytovani v Margaret River a volba padla na Margaret River Resort, ktery mel az necekane dobre ceny. Za krasne upraveny a velmi prostorny pokoj platime dokonce min nez ve Fremantle Prison YHA.

Mirime si to do vinice Cullen, kterou nam doporucil jeden z parecku vcera pri veceri a musim rict, ze jejich volba byla skvela. Co nam ovsem nerekli bylo to, ze rezervace jsou nutne. My zadnou rezervaci nemeli, takze jsme se tu bohuzel nenajedli. Restaurace a okoli vinarstvi vypadalo opravdu malebne, takze pokud budete mit cestu kolem, ujistete se, ze mate rezervaci.



Sedame do auta a frcime smer mestecko Margaret River, kde si nejdriv vyzvedneme kartu od pokoje a bleskurychle padime na pozdni obed do mistni taverny, kterou nam doporucila recepcni. Precetli jsme si i par recenzi a vypadalo to, ze je to popularni misto s vyhlasenym jidlem. Porce polevky byla giganticka, to je pravda, ale zbytek byl naprosto prumerny. Co se mi ovsem libilo byl krb, u ktereho jsme se mohli ohrat :)

Stale prsi, je nedele odpoledne a skoro vsechny obchudky pomalu zacinaji zavirat, takze na nejake brouzdani to neni. Davame si kavu v mistni kavarne a musim podotknout, ze vsechny kavarny v WA, ve kterych jsme si dali kavu, mely kavu velmi dobrou, takze za nas palce nahoru!

Do hotelu se nam nechce a tak jdeme do vinarny na degustaci vin z teto oblasti. Dalsi paradni volba...a dalsi krb, od ktereho se jen tak nehnu. V ruce sklenku ruzoveho...nic mi nechybi :)

Swings and Roundabouts
Vinarska oblast Margaret river nepatri mezi nejvetsi v produkci Sauvignon Blanc, ktere mi tak chutna....nicmene maji skvele Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc ci ruzova vina. Vina z Margaret River predstavuji pouha 3% trhu v Australii.


Pokracujeme dale na jih

Rano mame namireno k mistu, kde se setkava Indicky a Jizni ocean. Nachazi se tam i majak Leeuwin.







Trosicku mrholi a fouka silny vitr. Platime vstup na pozemek v okoli majaku a dostavame audio pruvodce ve tvaru stareho mobilu, ktery si prilozite k uchu a uslysite povidani pruvodce. Na pozemku je asi 17 stanovist. Mrholeni sili a zazene nas dovnitr, kde si davame snidani v mistni kavarnicce. Maji cerstve upecene buchty (scones) s marmeladou a slehackou, neprsi na nas, jsme na uzasnem miste a nic nam nechybi. Nez jsme stihli snidani dojist, obloha se vycistila a my spechame poridit dalsi fotky se slunickem, modrou oblohou a duhou.


Duh jsme ten den videli pozehnane
Od majaku muzete pozorovat migrujici velryby. Meli jsme stesti a par jsme jich zaznamenali, ovsem byly hodne daleko, takze jsme videli spis jen splouchajici vodu a kousky ploutvi. Klasicke vyskoceni a prehlidka velryb mi asi neni souzena :)


Zpet na sever

Pokud sjedete z hlavni dalnice na Caves Road, ktera ji takrka lemuje a je bliz pobrezi, uvidite nepreberne mnozstvi vinic, krasne ucesanych kopecku, na kterych je jedna rada vinnych stromecku vedle druhe. V oblasti je i tovarna na syry a nekolik cokoladoven. Nam byla doporucena cokoladovna Gabriel Chocolate, na kterou jsme se tak tesili, az jsme ji prejeli!!!

Meli jsme namireno na Sugar Loaf Rock nedaleko mestecka Yallingup na jihozapadnim cipu Australie. 

Majak Cape Naturaliste jsme chteli zamerne vynechat. Tento majak nam neprisel nicim vyjimecny, majaku jsme videli jiz spoustu a v zapadni Australii je jich cela rada. Mnohem zajimavejsi byl Sugar Loaf Rock.

Sugar Loaf Rock
Meli jsme ale spoustu casu a byli jsme nedaleko, tak jsme se preci jen k majaku vydali. Opet se za prohlidku plati nejakych $20, takze pokud bychom meli jit na kazy majak v okoli, tak se nedoplatime :) v okoli majaku je nekolik kratsich i delsich tracku na vyhlidky a nektere tracky jsou soucasti Cape to Cape Track, coz je 135km dlouhy track, ktery lemuje pobrezi Zapadni Australie od majaku Cape Leeuwin az k majaku Cape Naturaliste. My jsme zvolili Whale Lookout. Neocekavali jsme mnoho, ale byli jsme velmi mile prekvapeni. Track je kratoucky, zabere vam asi 15 minut tam a 15 minut zpet. Na konci vas ceka prekrasny vyhled na siry indicky ocean a pokud budete mit stesti, uvidite i velryby, ktere tudy migruji. A protoze vsichni sli na majak, byli jsme na tracku a vyhlidce uplne sami. Spolecnost nam delaly jen male vlastovky a mali modri ptacci.   
Whale Lookout
Nasedame do auta a pocasi je dost nestabilni. Typicke aprilove...az na to, ze je Cerven. 3 minutovy slejvak a v zapeti vymetena obloha a prekrasna duha. A tak to slo par hodin. 
Po chvili opet vysedame, tentokrat v mestecku Busselton, kde se nachazi 1.7 km dlouhe molo. Muzete se po nem projit nebo nasednout na vlacek, ktery vas doveze az na konec. Za $3 dolary ziskate celodenni vstup na toto molo, odkud se muzete koupat, snorchlovat ci potapet, behat a nebo se jet tak prochazet. Pokud vas boli nohy, muzete se za $12 svezt vlackem. Busselton Jetty je dost oblibeny fotograficky objekt, takze ho najdete na ruznych socialnich sitich vyfotografovany snad ze vsech moznych uhlu. V okoli tohoto mola je krasny a upraveny park, ktery laka k posezeni a piknikum.


Busselton Jett
Dale stavime v mestecku Mandurah, abysme se protahli a neco snedli. Uz se stmiva a mestecko je liduprazdne. Po veceri opet skaceme do auta a do Perthu je to zhruba hodinku. Parkujeme v centru a jdeme se projit, abychom z Perthu alespon neco videli. Je sice tma, ale Perth je krasne nasvicen. Prituhuje a na me pada unava. 



Predstava, ze musime vydrzet dalsi 3-4 hodiny nez se usadime v letadle je dost silena. Odletame totiz v 1:30 am smer Sydney.

Zhruba v 10pm vracime auto na letisti a zjistujeme, ze se musime dopravit na Terminal 2. My se nachazime na Terminalu 3. Mezi terminaly jezdi autobusy. Ve vecernich hodinach jezdi kazdych 20 minut a cesta mezi Domestic terminaly, verte nebo ne, trva 15 minut! Za 15 minut dojedete z letiste do centra Perthu. Jeste ze mame spoustu casu :)

Na letisti se uz jen snazime udrzet oci otevrene pred nastupem do letadla, coz se jevi jako nemozne a preci jen asi na 20 minut vytuhneme. Let je opet plny a za 4 hodiny vysedame v Sydney. Je jedno odkud priletame, ale vzdycky mame radost, ze jsme zase doma...alespon na cas :) Nadseni ale opada v okamziku, kdy si uvedomime, ze primo z letiste musime jet do prace 😄

Nas vylet v nekolika cislech

Celkem jsme byli na cestach 4 cele dny + 1 noc v letadle. Najeli jsme 788 km za 48 hodin. Respektive, odridil to Lucky, protoze ja si zapomnela bryle na rizeni...oops

Utratili jsme celkem $1880. Mezi hlavni a nejdrazsi polozky patri ubytovani za $536, jidlo a obcerstveni za $440 a letenky za $476. Dale pripocitejte pujceni auta a benzin, vstupy a nebo listky na ferry. Jen podotknu ze obcas jsme si doprali vytecnou veceri, a nebo nocovali ve 4* hotelu, jindy jsme jedli doma pripravene sandwiche.

Vsechny nase zazitky jsou ale k nezaplaceni...  

Komentáře