9215 km od domova

 

Financni rok v Australii je za nami, coz znamena ze je na case zrekapitulovat rok 2016 po financni strance a pripravit se na rok 2017.
Proto firma, kde pracuju, usporadala pravidelne setkani celeho obchodniho oddeleni ze vsech pobocek, ktere mame po svete. Setkani se konalo v Coloradu.

Let do Colorada radim mezi ty delsi - 15.5h do Dallasu, nasleduje 3 hodinovy prestup a pokracuje se neco malo pres hodinku do Denveru. Prestoze je let dlouhy a kazdy se s casovym posunem vyrovnava jinak, je tu par veci, ktere vam let zprijemni.
Pri podobne dlouhych letech s sebou obvykle vozim prirucni zavazadlo a batoh, ve kterem mam veci, ktere potrebuju mit pri ruce. V mem batohu, ktery mam na palube pod sedadlem prede mnou nesmi chybet nasledujici polozky:
 

  • Hydratacni prostredky - jak je znamo, vzduch v kabine vysusuje a vsudypritomna klimatizace po celou dobu taky neni nic, co bych si uzivala. Pokozka, at uz na obliceji nebo na rukou, oci, nos...to vse je vysusene! A proto s sebou vozim poradne hydratacni nebo hodne mastny krem (jako napriklad klasicka mastna Nivea) v mini provedeni. Vazi par gramu a bohate vam vydrzi na let tam i zpet. Pokud nechcete s sebou tahat mini provedeni kremu na ruce, tahle Nivea poslouzi skvele jako nahrada a zaroven usetri misto. Nektere aerolinky maji hydratacni mleko na toaletach.


  • Do oci samozrejme kapky do oci, ktere ulevi unavenym a podrazdenym ocim od klimatizace. Staci si opet koupit mini baleni jednotlivych davek kapek. Nevazi temer nic a nezaberou skoro zadne misto. Klasicke baleni ocnich kapek je take velice skladne.
  • V pripade, ze letite do destinace, kde je vlhkost minimalni a vzduch je dost suchy, bude se vam hodit maly sprej do nosu, ktery vas poradne protahne, ulevi od ucpaneho nosu a bude udrzovat vasi sliznici stale vlhkou. Ja davam prednost spreji s morskou vodou.
  • S vhkosti vzduchu a ucpanym nosem souvisi i dalsi polozka, kterou s sebou obvyhle vozim. Silne mentolove bonbony (ja mam oblibene Anticol nebo Halls). Nejen ze vas poradne protahnou, ale osvezi vam i dech. Silne zvykacky maji podobny ucinek. Zalezi jen na vasich preferencich.
  • Hydralyte - pripravek s vitaminy a potrebnymi mineraly, ktere je nutno behem letu doplnovat. Rada techto produktu je opravdu siroka. Od jiz namichanych napoju po pytlicky s praskem, ktery se rozpusti ve vode ci sumive tablety nebo tycinky, ktere se daji zmrazit a slouzi jako zmrzlina. Staci si jen vybrat. Ja preferuju sumive tablety, ktere si obvykle hodim do vody, kterou mi nabidnou v letadle nebo do male lahvicky, ktera na mych cestach nesmi chybet. Malou (cca 250ml) prazdnou lahvicku si pravidelne doplnuju na obcerstvovacich stanicich na letisti nebo v letadle a dodrzuju tak pitny rezim, ktery obcas obohatim o jiz zmineny Hydrolyte.
  • Hydratacni tycinka na rty/jeleni luj. Vetsina ma i ochranny faktor, coz je skvely bonus pokud se  ve vasi destinaci pohybujete venku (plaz, lyzovani, hiking,...)
Co se tyce pohodli pri letu, nejcastejsim problemem, se kterym se potykam je studeny vzduch z klimatizace. Proto si s sebou nesmim pribalit nasledujici polozky:
  • o volnem a pohodlnem obleceni asi neni treba hovorit

  • teple ponozky
  • stahovaci ponozky proti tromboze. Pokud si je budete porizovat, ujistete se, ze maji opravdu stahovaci ucinek. Ne vsechny firmy, ktere prodavaji ponozky na letani nabizeji kvalitni a ucinne stahovaci ponozky.
  • mini perovku, ktera se slozi do malinkeho valecku a opet vazi pouze par gramu
  • satek, ktery muze pusobit jako prehoz nebo dodatecna prikryvka
  • vetsinou mam na sobe mikinu s kapucou, abych mela i pokryvku hlavy
  • polstarek kolem krku je prijemny bonus, ovsem na dlouhych mezinarodnich letech snad vsechny letecke spolecnosti male polstarky poskytuji
Z hygienickych a ostatnich potreb se v mem batohu najde
  • kartacek s pastou (opet v mini provedeni)
  • maska na oci (pokud vam ji letecka spolecnost nenabidne)
  • silikonove spunty do usi, ktere vyborne tesni
  • Antibakterialni gel nebo antibakterialni vlhcene ubrousky
  • 1.5ml vzorek vaseho oblibeneho parfemu se taky neztrati :)
Z technologickeho vybaveni osobne volim:
  • USB nabijecku na mobil
  • vlastni sluchatka
  • cestovni adapter na vsechny druhy zasuvek vcetne USB portu


Dost ale bylo seznamu...do Denveru priletam v den, kdy se slavi Den Nezavislosti. 32 stupnove teplo mi ihned zveda naladu, taxi me veze do hotelu a ja musim vydrzet nespat alespon dalsich 5 hodin. S kolegy jdeme na veceri, davame par drinku a po pulnoci hura do postele. Nasledujicich par dni se odehrava ve velmi podobnem duchu...od 8 do 5 prace, meetingy, skoleni, apod. Od 5 pm druzeni s ostatnimi kolegy, vecere a drinky se svymi tymy a tak porad do kola az do patku, kdy tenhle kolotoc konci. Celou dobu bylo nadherne teplo, leto v plnem proudu a ja mela radost, ze se alespon trosku ohreju, kdyz v Sydney panuje zima. V sobotu odpoledne odlet. S nekolika kolegy se domlouvame, ze vyrazime na kratky track do nedalekeho mestecka Boulder, ktery je na samem okraji Rocky Mountains. Mistni jsou nadsenci do pesi turistiky, horolezectvi nebo treba do jizdy na horskych kolech. Podminky pro tyto sporty jsou zde idealni. 

Flatirons, na zacatku naseho tracku
V den, kdy vyrazime na kratsi track je poradne teplo, 34stupnu. V porovnani s tracky v Australii nebo na Zelandu je tento track dost frekventovany. Rikam si, ze je to tim, jak je blizko mestu, ale je tu dalsi duvod. Lide v teto oblasti proste miluji pesi turistiku, outdoors a vubec travit volny cas v prirode. Potkavame i hodne pejskaru a vsechny vekove skupiny. Nejdriv jdeme po nadherne vonave louce, kde kvete mraky lucnich kvetin. Postupne se dostavame do borovicoveho lesa, kde voni pryskyrice a jehlici. Pozorujeme chipmunka, ktery chroupa pistaciovy orisek a vubec se nas neboji. Lidi ho asi casto krmi, tak je zvykly na spolecnost lidi. 


A na konec jsme u sameho vrcholu Flatirons. Na samou spicku se dostanete pouze na lane, takze to jsme prenechali zkusenejsim a uzivali si vyhledu tesne pod spickou. 


Cele mestecko Boulder se pod vami rozprostira jako na dlani. Prestoze je leto a teploty splhaji k 38 stupnum, v povzdali vidite vrcholky zasnezenych Rocky Mountains a nemuzete se vynadivat.
 

My ale musime k autu, aby nas kolega nezmeskal let. A tak nas kratky vylet v Roky Mountains konci. Rada bych rekla, ze tu nejsme naposledy, ale kdo vi...
rozkvetly kaktus

 

Jedeme na hotel, kde si davame sprchu a vsichni se postupne chystame na letiste. Pri boardingu se dozvidame, ze aerolinky nas let preplnily a tak nejakych 30 lidi, vcetne nas (letim s kolegou), nema sedadlo a na palubu nas nepusti. Vypukla panika, lidi jsou nervozni, krici na sebe a vyzaduji vysvetleni. Zamestnanci aerolinek American Airlines ale zadne informace nesdili. Po 3 hodinach stravenych ve fronte se dozvidame, ze nam aerolinky zaplati hotel v Denveru, daji nam kupony na veceri, snidani a obed a snazi se nas dostat na let nasledujici den. K tomu jeste dostavame financni odskodneni ve vysi USD 1350 ve forme seku. Na nas let z LAX dnes rozhodne muzeme zapomenout.

Tak snad zitra to vsechno klapne.Ma byt opet nejakych 38 stupnu a udajne by kvuli takovym teplotam mohly nastat problemy na ranveji. Neuveritelnym napetim skenujeme nase palubni listky a dostavame zelenou! Slava, LAX here we come! V LAX probiha opet check in u Qantas prepazky, let udajne neni plne obsazeny a tak nam zamestnanec spolecnosti rezervuje sedadla do ulicky ve stejne rade, takze mame dve sedadla mezi sebou volna. Zhruba 5 hodin se poflakujeme na letisti, nakupujeme a boarding se o trosku posunul. Kolem 11 vecerni nasedame do letadla, kolem nas je spousta volnych mist a dvere se zaviraji. Ja si zabiram celou trojsedacku pres ulicku. Mohla jsem si zabrat i ctyr sedacku, ale nechtela jsem byt chamtiva :) na vyber bylo hned z nekolika rad.



Tento let, musim rict, byl snad jeden z nejpohodlnejsich letu vubec. Alespon v ekonomicke kabine. Spousta mista, zadne ukricene deti, zadne turbulence, rychly servis, zadne fronty na toalety, spousta jidla a snacku na vyber... secteno a podtrzeno...sice jsem priletela o den dyl, ale odpocata jak z hotelu z Denveru tak z 15 hodinoveho letu z L.A. a bohatsi nejen o nejakych $1300 ale hlavne o zazitky a zkusenosti, ktere se penezmi nedaji vycislit. 

Komentáře