Cookanske laguny


Pri navsteve Cookovych ostrovu by byl hrich vynechat laguny obklopujici ostrovy a nevenovat se vodnim radovankam. Na vyber mate ze snorchlovani, potapeni, kite surfingu, klasickeho rybareni, spear fishingu, kayaku nebo SUP (stand-up-paddle). 





My mame slabost pro snorchlovani. Vybaveni vam na mnoha mistech pujci, ale my si z hygienickych duvodu vozime svoje. Na Rarotonga jsou 3 hlavni oblibene snorchlovaci oblasti - Black Rock na severo-zapade ostrova, nedaleko letiste, Fruits of Rarotonga na jiho-vychode ostrova a dale pak Muri Beach, ktera se nachazi hned vedle Fruits of Rarotonga (na jiho-vychodnim cipu ostrova) Z techto mist jsme bohuzel vyzkouseli jen Fruits of Rarotonga. 





Cas byl nekompromisni a my misto snorchlovani museli obihat urady kvuli povoleni ke snatku, jit na trhy, Cross island track apod. Priority byly stanovene jednoznacne:) Ze silnice krasne vypadajici cast laguny, ale na prvni pohled byste si rekli ze pod vodou tam nic moc nebude. Chyba! Pod vodou je toho vic nez dost, a to hned u sameho brehu. Spousta ryb, misty zdrave vypadajici koraly (nicmene spousta koralu je jiz bohuzel mrtva), modre hvezdice a pruzracna voda. 










Ryby jsou na lidi zvykle, takze priplavou blizko a je dost pravdepodobne, ze na vas budou i utocit a dorazet. Pokud se vam podari byt ve vode v dobe, kdy probihaji Lagoon tours, zkuste se jen tak "nahodne" priblizit ke clunu, ktery tam vozi turisty a krmi ryby. I pote, co clun odjede je na miste mraky ryb, ktere se perou o kusy zbytku, ktere tam posadka clunu nechala ostatnim rybam na prilepsenou. Muri Beach a Black Rock si holt nechame na priste, snad tam ten podmorsky zivot a koraly do te doby vydrzi. To, ze se voda otepluje, pry nedela koralum dobre a tak stradaji...a tim padem i ostatni zivot kolem. 
Ryby, ktere zijou s koralem v symbioze se taktez vytraceji, coz je cim dal tim smutnejsi pohled. Musim ale rict, ze v porovnani s lagunou napriklad na Bora Bora, na Cookovych ostrovech mi podvodni svet prisel o neco bohatsi a zdravejsi. Mozna je to jen nahoda, mozna jen muj subjektivni pocit a nejruznejsi studie muzou hovorit jinak, ale tak to na me pusobi. Na druhou stranu na ostrove Moorea ve Francouzske Polynezii, jsme snorchlovali s rejnoky a malymi zraloky.
Laguna ostrova Aitutaki je jednou z nejkrasnejsich lagun na svete. Alespon to tvrdi ne jeden cestovatelsky pruvodce. Reakce lidi, kteri lagunu navstivili taky hovori jasne. "Nejmodrejsi modra jakou jsem kdy videl", "tolik odstinu modre a tyrkysove jsem nikdy nevidela", apod. Takovych komentaru je na internetu jako hub po desti.
Laguna je prekrasna, ale ta opravdu uzasna mista na snorchlovani se nenachazeji nikde v blizkosti plaze, takze si budete muset zaplatit za Lagoon tour, ktera vas vezme spolu s ostatnimi nadsenci na zhruba 3 mista v lagune, kde je snorchlovani mnohonasobne lepsi. Asi prave diky te nepristupnosti - i kdyz, tour operatori tam jezdi kazdy den a vozi tam desitky turistu, takze o uplne izolaci nemuze byt v zadnem pripade rec. Predstavte si ale, kdyby tato mista byla pristupna hned od hotelovych plazi!
V cene tohoto celodeniho vyletu je jiz zminena prohlidka laguny, navsteva nekolika dobrych mist na snorchlovani, obed skladajici se z tradicnich cookanskych jidel a navsteva nekolika dalsich motu (malych ostruvku v lagune). Kazda firma nabizi neco jineho, ale vesmes je to vsechno hodne podobne. Vylety se lisi samozrejme cenou, poctem lidi na lodi a misty, ktera navstevuji.
My jsme zvolili Teking tours. Jejich recenze byly skvele a nekolk dalsich lidi nezavisle na sobe mi je doporucili. Libilo se nam hlavne to, ze na clunu je misto pro max 10-12 lidi takze nase skupinka byla celkem mala v porovnani s ostatnimi firmami. Taky nam vyhovovala mista, kam jsme se jeli podivat, protoze jedno z nich byl Haven Sand Bank, coz bylo misto nasi svatby pred 3 dny. 


Zpet na miste cinu s nasi svatebni branou :)


i ja jsem si nasla svuj kousek raje
Koralove zahrady a zivot pod hladinou vody v lagune Aitutaki je pestry a bohaty, ovsem jak nam bylo receno, uz to davno neni, co to byvalo. Vzrustajici teplota vody je jen jednim z faktoru. Ryby koraly okusuji, coz nevim jestli je normalni a ani mistni kdysi nebyli k lagune prilis setrni, takze v soucasne dobe se snazi vse vynahradit a probiha osveta a obnovovani podmorskeho zivota. Vysazuji nove zevy obrovske, ktere cisti vodu, jsou vyhlasena rybarska omezeni o tom kolik, co a kde se ma lovit apod. Behem naseho celodenniho vyletu jsme navstivili misto, kde nas kapitan prilakal ryby, ktere se v cestine jmenuji Kranas obrovsky. Jsou to pekni drobecci s velkymi pysky. 

Kranas obrovsky


Spolu s nimi se kolem nas prohanely stovky dalsich pestrobarevnych rybek. Vetsinu nedokazu pojmenovat, ale mezi ty co jsem dokazala vyhledat  patri napriklad ostenec Picassuv, ploskozubec, perutyn, murena nebo klipka. Dalsi zastavka byla na ostrove Honeymoon, ktery byl pojmenovan na pocest kanadskeho parecku, ktery se jako prvni nechal na tomto ostrove oddat a dostali to privilegium, ze mohli ostrov sami pojmenovat. Nasledovala cesta na ostrov Maina, kde jsme meli obed ve forme bufetu. Na vyber jsme meli z kurete, grilovanych bananu a lilku, salaty - bramborovy, coleslaw, ale i ovocny salat. Po obede jsme vyrazili na misto, kde se nachazely Zevy obrovske (obrovske musle)
Zeva obrovska
trosku mensi zeva




Jako posledni misto ke snorchlovani jsme popojeli k fialovym koralovym zahradam, kde byly obrovske koralove utvary zbarvene do fialova. 


Odtud si to frcime na Haven Sand Bank, kde jsme meli tak trosku deja vu :) nase kvetinova brana s kokosy tam stale stala a nam se hned vybavil nas dokonaly svatebni den. 


uz ne tak krasne nazdobena, ale stale funkcni brana :)

Pesky jsme to prebrodili na One Foot Island, kde jsme dostali do pasu razitka jako suvenyr. 

Nase ocekavani byla obrovska a musim rict, ze skutecnost vsechna nase ocekavani predcila. Na vlastni kuzi jsme si uzili ten tropicky raj, o kterem jsme vzdycky snili a ne jednou jsem se musela stipnout, abych uverila, ze se mi to jen nezda. 


Legenda o Tapuaetai
K One Foot Island se taktez poji legenda o otci a synovi, kteri lovili ve vodach, kde kde se nesmelo lovit. Protoze ale byla rybarova rodina hladova, vypravil se se synem do laguny, aby obstaral neco k snedku. Nacelnici kmene je vyhmatli a zacali je pronasledovat. Otec se synem se doplavili k brehum ostrova Tapuaetai. A prave zde se legendy trosku lisi - jedna hovori o tom, ze otec rekl synovi at se bezi schovat do korun stromu. On pak bude syna nasledovat v jeho stopach v pisku, aby zmatl ty, co je pronasledovali. Tim padem uvidi jen jeden par slapot a nebudou patrat po obou. Druha legenda hovori o tom, ze otec vzal syna na zada, aby nepratele videli v pisku jen jeden par slapot. At to bylo jakkoliv, od te doby se ostrovu rika One Foot Island. Konec legendy je smutny. Zastupci nacelnika kmene otce nasli a zabili hned pod stromem, kde se ukryval jeho syn, ktery vsemu prihlizel. Syn chtel otci vystrojit dustojne rozlouceni se svetem a chtel ho prepravit na jejich puvodni ostrov. Dosly mu ale sily a otcovo telo poslal na sire more. Od te doby se tomu mistu posledniho rozlouceni rika Farewell pass. 

Moderni zpracovani teto legendy muzete zhlednout nize. Jako malou zajimavost bych dodala to, ze na tomto kratkem videu se podilel i nas svatebni fotograf/svedek a kadernik v jedne osobe :) o cemz jsme nemeli nejmensi tuseni a zjistili jsme to, az kdyz jsme dorazili zpet do Sydney. 




Ostatni mista ke koupani

Snorchlovaci vylet po lagune byl naprosto spickovy, ale jezdit tam kazdy druhy den, to bychom se asi nedoplatili. Proto jsme si oblibili dalsi mista ke koupani a snorchlovani, ktera jsou jednoduse pristupna ze souse. Staci je kousek popojet na skutru. 

Nasim velmi oblibenym mistem se stala plaz Ootu na jiznim konci letiste u Aitutaki Village. Pravda, ke snorchlovani tahle plaz neni uplne vhodna, ale pisek je bezchybne bily, voda neuveritelne cista, tepla a hraje vsemi odstiny modre. Videli jsme tu jakehosi uhore (to nam rekli mistni rybari). Ootu Beach je idealni misto na povalovani, odpocinek a prozkoumavani prilehlych melcin. Navic si v Aitutaki Village muzete dat velmi chutne jidlo nebo pivo a kochat se tou nadherou. My jsme sem zabloudili hned 4x. 






Dalsim mistem, kam jsme radi jezdili byl severni cip letiste, v oblasti, kde se nachazi vyzkumne a konzervacni centrum. V mapce je tohle misto oznaceno jako misto vhodne ke snorchlovani. Necekejte tak bohaty podmorsky zivot jako pri snorchlovacim vyletu do laguny, ale myslim, ze nebudete zklamani. Jsou tam nejake koraly, rybek je tam taky dost, videli jsme i perutyna a samozrejme vsudy pritomne sumyse.

Komentáře