Jak na snatek v zahranici



Pro ty z vas, kteri si pohravaji s myslenkou nechat se oddat v tropickem raji, muzete najit inspiraci v nasledujicich radcich.


Jasne, kazdy ma jinou predstavu o tropickem raji a nase predstava se nemusi shodovat s tou vasi. Presto si myslim, ze at uz ten vas zahranicni raj bude jakykoliv, budete se potykat s velmi podobnym procesem zarizovani.

Pro nas se timto tropickym rajem staly Cookovy ostrovy, konkretne pak  ostrov Aitutaki.

Zijeme v Australii, veskera rodina a nejblizsi v Cechach. Do Cech jsme se v blizke budoucnosti uplne nechystali a predstava toho, ze se budeme snazit dostat celou rodinu na druhy konec zemekoule byla dost nerealna z mnoha duvodu. Na velike oslavy nas neuzije, ale nas vztah jsme preci jen chteli stvrdit. A prave proto jsme se rozhodli pro tropickou svatbu na plazi, kde krome nas dvou a potrebnych svedku nebude nikdo jiny. Je jasne, ze bychom byli radi, kdyby to s nami mohli sdilet nasi nejblizsi, ale rozhodli jsme se tak jak jsme se rozhodli a rozhodne bychom nemenili. Samozrejme, ze ceska svatba se svatebnimi kolacky taky probehne...ale to az pojedeme priste do Cech.


Razem odpadly starosti i radosti spojene s planovanim klasicke svatby. Tim padem ale vyvstaly jine, se zahranicni svatbou spojene, zalezitosti.


S planovanim zakladnich veci se ale musi zacit s nekolika mesicnim predstihem, at se vam to libi nebo ne. Zamluvit ubytovani, termin, lety, fotografa a vybrat a objednat saty, coz muze trvat az 6 mesicu! Pokud mate stesti a vase vysnene saty ve vasi velikosti maji primo v obchode, mate vyhrano a usetrite si spoustu casu a nervu. To plati hlavne pro nastavajici nevesty.

Jako misto pro nasi svatbu jsme zvolili snoubenci oblibeny ostrov Aitutaki, ktery je vzdaleny 50 minut letu z Rarotonga. Objednali jsme si tam ubytovani se zakladnim svatebnim balickem ($1050), ktery obsahoval veskerou kvetinovou vyzdobu (kytici, kvetinovou branu, venecek pro nevestu a kvetinovy retez pro zenicha), vyrizeni formalit na urade (to jsme si ale z vlastni iniciativy chteli obehat sami), sampicko, hrace na ukulele, svedky, oddavajiciho a stolek, na kterem jsme vse stvrdili svymi podpisy. Jako bonus jsme si priplatili za dort ($50) a veceri ($96) a dopravu clunem na misto naseho obradu ($450), ktery se konal v pohadkove lagune.

Ostatni detaily jako napriklad co k veceri, hudba, datum a cas, uces, make up apod, to jsme nijak extra neresili a nevenovali tomu prilis energie. Byli jsme dost flexibilni a nelpeli jsme na malichernych detailech, coz byla bezesporu vyhoda. Maine, nase recepcni, zaroven organizovala vse, co bylo spojene s nasi svatbou, ovsem nebyla to oficialni svatebni koordinatorka. Nemeli jsme nijak narocne pozadavky. Naopak, snazili jsme se prizpusobit mistnim podminkam a nevyzadovali jsme neco, co by se muselo slozite dovazet a s cim by byly problemy. Mistni ekonomiku, si myslim, jsme podporili dostatecne. Mistni borec nam za smesny peniz upekl a prekrasne nazdobil dort, nas fotograf (opet obyvatel z Aitutaki) byl zaroven kadernik, vizazista a svedek v jedne osobe a odvedl skvelou praci.


Hura na urad

K tomu, abyste si vyridili veskere nalezitosti tykajici se svatby na Cookovych ostrovech, musite navstivit Ministerstvo Spravedlnosti Cookovych Ostrovu v hlavnim meste Avarua na ostrove Rarotonga - 
ZDE. (za prvnim kruhovym objezdem za Panunga Nua Markets, na prave strane). V prvnim patre, hned naproti dverim, najdete prepazku, ktera se specializuje na umrti, svatby a novorozence. (BDM - birth, death, marriage). Tam si stoupnete a po chvilce se vas nekdo ujme. Vyplnite formular s zadosti o povoleni  k snatku. K tomu budete potrebovat nasledujici:

- notarsky overenou kopii rodneho listu odborne prelozeneho do anglictiny s potvrzenim od certifikovaneho prekladatele

(to nas v Sydney vyslo na $50 za jeden rodny list)

- kopii pasu

- v pripade, ze jste rozvedeni ci ovdoveli, budete potrebovat notarsky overenou kopii rozvodovych papiru/ umrtnich listu...vse odborne prelozeno do anglictiny certifikovanym prekladatelem

- jmeno vaseho oddavajiciho a misto obradu

Ministerstvo spravedlnosti

Vyplnovani zadosti o povoleni k snatku
Zaplatite $100 a lejstro je vase. To nasledne odevzdate vasemu oddavajicimu.

My jsme jmeno naseho oddavajiciho neznali, takze jsme museli kontaktovat hotel, ktery jmeno oddavajiciho potvrdil primo Ministerstvu Spravedlnosti po telefonu. Proto nam ziskani tohoto lejstra trvalo dele nez obvykle. V pondeli rano jsme zazadali o povoleni a v utery rano jsme si lejstro vyzvedli. Jinak byste tento dokument mohli mit tyz den.

Dalsi podminkou, kterou musite splnit je to, ze musite byt na Cookovych ostrovech alespon 3 cele dny pred obradem. Den obradu bude tedy den ctvrty. V pripade, ze to casove nestihate, je tu moznost priplatit si za expresni vyrizeni behem 24-48 hodin, ktere stoji dodatecnych NZD50.

O tuhle zkusenost jsme se nechteli nechat pripravit, a tak jsme si vse obehali sami a zjistili tak, jak to na Cookovych ostrovech chodi.

Urednice na ministerstvu maji stejne kosile/tricka s limeckem, na hlavne prekrasne venecky a na usich jak jinak nez cerne perly.

Urad otevira v 8 rano, ale nesnazte se tam byt presne. Vetsina uredniku prijde se zpozdenim :) Nikde nehledejte zadne bezpecnostni prvky, zamky, detektory kovu, zbrani apod. dvere jsou vsude dokoran, aby byl poradny pruvan a dalo se v kancelarich vubec pracovat :)

Po uzavreni snatku jste jiste plni euforie, ale je tu jeste par kroku, ktere musite udelat, aby vas snatek byl platny v zahranici. S oddacim listem, ktery podepsali vsichni svedci a oddavajici, zajdete opet na Ministerstvo Spravedlnosti. Tam vam vydaji original oddaciho listu Cookovych ostrovu, za ktery zaplatite NZD20.

Pokud vyzadujete k oddacimu listu Apostilu (razitko pro uznani snatku celosvetove), pro tu se musite vydat pres ulici na Ministerstvo Zahranicnich veci, nachazejici se ve tretim patre
ZDE

Ministerstvo zahranicnich veci je o neco lepe vybavene nez Ministerstvo spravedlnosti a maji tam dokonce i koberec a pohovky.

Tam vam pani da razitko (apostile seal) a vy zaplatite dalsich $35. Pokud nebudete zadat o uznani snatku v CR, tusim, ze tohle razitko nepotrebujete. My jsme si Apostilu poridili pro pripad, ze bychom chteli nas snatek nechat uznat i v Cechach. Je dost mozne, ze to ma kazda zeme jinak.


Obrad pod sirym nebem a jeho mozna uskali

Pocasi

Co se tyce pocasi, to je na Cookovych ostrovech paradni. Denni teploty se celorocne pohybuji mezi 23 a 30 stupni. V zime je kolem 23 stupnu  (Cerven-Srpen). V lete se teploty vysplhaji na 30 stupnu (Prosinec, Leden, Unor) Na Aitutaki jsou obecne teploty o trosku (2-3 stupne) vyssi nez na Rarotonga.

Je treba jen vychytat destive obdobi, ale jak se rika "vetru a desti neporucime".

Od Prosince do Dubna je tzv obdobi cyklonu. Konec Dubna, Kveten, Zari a Rijen jsou povazovany za prechodne obdobi mezi dvema hlavnimi sezonami (sucha a mokra), kdy tyto mesice nabizeji jak dostatek slunce, mene srazek tak i prijemne teploty.


ZDE muzete najit podrobnejsi informace o teplotach, srazkach, delce slunecniho svitu apod. Staci jen zmenit destinaci ve vyhledavacim policku vpravo nahore. Podobnych stranek je cela rada.

Pokud, jako my, mate zalusk na obrad na jednom motu uprostred laguny na ostrove Aitutaki,  pak musite vzit v potaz jeste vitr. V techto mistech je pomerne dost vetrno, coz si muze pohrat s vasimi saty nebo ucesem.

V potaz vemte take slunicko, takze se opravdu dukladne namazte, pokud mozno kvalitnim kremem po kterem se nebude vase pokozka potit a lesknout. Zaroven sahnete po minimalne SPF50+. Na Rarotonga jsme dokonce videli kremy s faktorem 85!

Ani s make-upem to neprehanejte. V tom vedru by se vam to stejne rozteklo, takze opravdu jen nutne minimum a opet sahnete po kosmetice s ochranym faktorem, coz je uz nastesti standard.

Mistni doporucuji obrady posunout na odpoledni hodiny (15:00 a dale) prevazne kvuli prijemnejsim teplotam. Pres poledne je moc velike horko. Dalsi moznosti je obrad pri vychodu nebo zapadu slunce (kolem 6. ranni ci 6. vecerni). To ovsem obvykle znamena, ze si budete muset priplatit. Kazdy hotel a oddavajici ma jine poplatky.

Saty

I vasi garderobu byste meli prizpusobit mistu, kde se bude konat obrad a hostina. To posledni, po cem touzite jsou obrovske, tezke a neprodysne saty, ktere budete vlacet po pisku a ve kterych je celkovy pohyb omezen. Ani saty se sukni, kterou vam vitr muze odfouknout az ke krku nejspis nebude to prave orechove :) ale at si kazdy zvoli, po cem touzi.

Pro zenicha je vhodne lnene obleceni, ktere je perfektni pro plazovou svatbu v tropech. Jak jsme se  ale mohli presvedcit, klasicke obleky, vesty nebo kravaty nejsou vyjimkou. Vse zalezi na preferenci svatebcanu. Libi se nam, ze plazovou svatbu si muzete udelat tak formalni/neformalni, jak se vam zlibi.  

Logistika

Za cestu clunem na "nas" motu jsme zaplatili $450. Byly to v podstate dve zpatecni cesty. Pri prvni ceste odvezli zenicha s muzikantem, svedkyni a jejim muzem, aby pripravili vyzdobu. Druha cesta byla pro nevestu s fotografem a pani oddavajici. Zpet jsme jeli vsichni spolecne. Cena zahrnovala i dopravu po sousi od hotelu k pristavu. Necekejte ale, ze pojedete v nablyskanem Rolls-Royce. Budete se muset spokojit s obycejnou dodavkou.


Uprostred za zenichem je nas ukulelista, vpravo a vlevo pak nase recepcni Maine s manzelem a ten pan v ruzovem tricku byl kapitan snorchlovaci tury, ktera zrovna odlpouvala


clun, na kterem jsme prijeli

a tohle je ten nas kousek raje, kde jsme ri rekli sve I DO 
Fotograf

Rika se, ze na tehle polozce by se nemelo setrit. Videla jsem spoustu pripadu, kdy svatebni fotograf naprosto tragicky zklamal a novomanzele nemeli z tohoto dne zadne pekne fotky. Toho se snazi kazdy vyvarovat.

Prosla jsem nespocet webovek a pozadala o nekolik cenovych nabidek.

Fotografove z Noveho Zelandu meli skvele portfolio a jejich prace se mi opravdu libila. Hacek byl v tom, ze si nekteri uctovali az $6000. Musite pocitat i s cenou letenek z NZ na Aitutaki, popripade ubytovani. Kvalita jejich fotek je bezesporu obrovska vyhoda, ale cas, ktery s vami fotograf stravi je opravdu limitovany. Tito fotografove (pokud neprespi na ostrove) musi chytit letadlo v 6 vecer a to znamena jedine...mene casu na porizeni fotodokumentace.

Velmi obdobne to je s fotografy z Rarotonga. Jejich prace a portfolio nebylo tak profi, jako portfolia vybranych novozelandskych fotografu, ale stale to byla velmi pekna prace. Uctuji si o dost mene ovsem opet  je tu problem s tim, kolik casu s vami stravi a zda-li jsou s oblasti dobre obeznameni.

Tim, ze se nase svatba konala na ostrove Aitutaki byly nase moznosti dost omezene, s cimz jsme samozrejme pocitali, ale $6000 jsme za fotografa utratit rozhodne nechteli. Proto nam padl do oka Blondie :) Je to Cookan, zijici na Aitutaki, ktery zil nekolik let v Queenslandu, kde ziskal praxi v oblasti vlasoveho stylingu, make upu a je to asi jediny obyvatel Aitutaki, co ma poradny fotak :) takze si udelal business a na Aitutaki foti svatby, cese a lici nevesty. A to je presne to, co jednoducha svatba jako ta nase, potrebovala. Nemusela jsem resit, co s vlasy nebo s licenim, nemusela jsem resit kadernika z Rarotonga a platit nesmyslne castky za jejich letenky apod. Pravda, Blondieho prace nebyla tak omracujici jako prace fotografu z Noveho Zelandu, kteri si uctuji $6000, ale byla vice nez dostacujici na to, co jsme meli na mysli. Navic nam vytrhl obrovsky trn z paty tim, ze dela vlasy i liceni a stravil s nami takrka cely den, vedel kde zrovna co kvete, kam pujdeme fotit dalsi serii apod.

Za jeho sluzby (fotografie, vlasy a liceni) jsme zaplatili $2000.

Blondie je tvor cinorody a je zaroven ambasadorem Cookovych Ostrovu a jejich cestovniho ruchu. Podili se pravidelne na fotografovani Miss Pacific, Miss Cook Islands a dalsich podobnych soutezi.

Slavnosti a svatky

Pri organizovani svatby si take zjistete, jake svatky a slavnosti se v dane zemi slavi a kdy se slavi. Muze to tak ovlivnit dostupnost a cenu letenek, ubytovani, oddavajicich atd.
ZDE je jedna z mnoha stranek, na kterych tyto informace muzete najit.


Kvetiny

Objednavku kvetin jsme nijak nehrotili. Mne se stejne nejvic libily mistni kvetiny jako treba gardenia, tiare nebo frangipani.  Recepcni jsem poslala par fotek, jak bych si kvetiny predstavovala a tim to koncilo. Vsechny zminene kvetiny zrovna kvetly, takze nebyl problem. Rano je natrhali a v poledne jsem je mela pripravene.




Misto naseho obradu zezadu
Dort a vecere

Co se tyce jidla, opet jsme nechteli nic komplikovat a nevyzadovali jsme krenove rolky nebo knedlickovou polevku. Vsadili jsme na jistotu v podobe mistnich surovin a pokrmu. A protoze jidlo mame radi, menu jsme si sestavili sami z toho, co jsme vygooglili a jake autenticke cookanske pokrmy se nam zamlouvaly. Moznost ochutnat nepreberne mnozstvi tradicnich mistnich pokrmu jsme meli na Rarotonga i Aitutaki. Kuchar jen potvrdil, zda-li bude schopen jidlo pripravit a meli jsme hotovo.

K veceri byla Ika Mata jako predkrm (kosticky syroveho tunaka se zeleninou, zakapnuty limetkovou stavou a kokosovou smetanou), nasledoval krab ve sladke chilli omacce s ananasem. Jako prilohy byly tradicni chipsy z casavy, rukau (mistni spenat), ryze a zeleninovy salat. Jako dezert byl nejen nas svatebni dort, ale i banan flambovany s brandy, servirovany s vanilkovou zmrzlinou. Asi nemusim zminovat, ze po tomhle jsme malem praskli :)

Veceri nam prichystal Coconut Shack, coz bylo bistro/restaurace u nasich bungalovu. 



Ika Mata z Boat Shedu. Nase slavnostni Ika Mata byla servirovana temer totozne


Hlavni chod svatebni hostiny

...a se vsemi prilohami
Dort jsme resili obdobne. Nase priorita byla jednoduchost a dostupnost surovin. Los padl na cokoladovy mud cake s vanilkovou polevou, zasypany kokosem. Opet jsem hotelu poslala par fotek, cukrar potvrdil a bylo hotovo. Dort byl fantasticky a temer na chlup stejny jako ten z fotky.  O dort se nam postaral Steve z Mango's Takeaway.





Veceri jsme meli v soukromi na nasem balkone, ze ktereho jsme meli uzasny vyhled na lagunu a zapadajici slunce.




Shrnuto a podtrzeno, den byl bez mracku, kvetiny krasne vonave a cerstve, vecere a dort vynikajici a manzelsky par vice nez spokojeny. Asi to bude znit jako nechutne cliche, ale vic perfektni uz to byt nemohlo. Klidne bych si ten den zopakla :)  💕

Komentáře