Fake it, don't bake it!

 

Leto v plnem proudu, plaze v oblezeni a plavcici maji zase plne ruce prace s neposlusnymi turisty, kteri klasicky plavou kde nemaji. Nejsou to ale jen tihle turisti, co se vystavuji riziku



Jsou to vsichni ti, kteri touzi po tom vysnenem cokoladovem opaleni. Ale proc? Co je na tom cokoladovem opaleni tak atraktivni, ze si lide dobrovolne poskozuji svoje zdravi a kuzi, ktera rychleji starne? Vypada to pekne? Vypada to pritazlive? Navozuje to u ostatnich pocit, ze travime hodne casu na dovolene? At jsou jejich duvody jakekoliv, je to jejich svobodne rozhodnuti. 

Poslednich par dni nebo spise tydnu si s nami pocasi v Sydney pekne pohrava a teploty se letos splhaji k neuveritelnym 49 stupnum a delaji tak z letosniho leta nejteplejsi leto v dejinach Australie. Lepe receno v dejinach mereni teplot v Australii. Elektrarny v NSW a QLD nestihaji a jsou pretizene pod naporem vsech domacnosti a obchodu s klimatizacemi zapnutymi na MAX. 

Ja, abych se priznala, slunicko miluju. Jakmile sviti slunce, clovek ma hned lepsi naladu, vse je veselejsi a ma to i blahodarny ucinek na lidskou mysl. Nicmene za par let tady v Australii jsem se ze smaziciho se maniaka, ktery mohl stravit na plazi cely den, preorientovala na typ cloveka, ktery si kuzi chrani a vystaveni kuze slunicku se snazim omezit a kuzi adekvatne chranit.   

Bohuzel ti, kteri si zvolili smazit se v Australii na slunci, zvolili jednu z nejhorsich destinaci. Prestoze Australie se jevi jako idealni dovolenkova destinace s tisici kilometry poloprazdnych plazi (vyjimkou je snad jen Bondi), ciste vody, slunicka a pohody, Australie spolu s Novym Zelandem jsou nelichotive proslule zeme, co se tyce vyskytu rakoviny kuze. 


tahle cedule upozornuje na zvuk, ktery pravidelne hraje na vsech plazich, ktere jsou pod kontrolou plavciku. Vzdy, kdyz tento zvuk uslysite byste se meli namazat, schovat do stinu, vzit si ochranne obleceni apod.

Je to dane tim, ze ozonova vrstva je v oblasti  australskeho kontinentu velmi ztencena. Podle Ministerstva zivotniho prostredi Australie ozonova vrstva nad nedalekou Antarktidou v urcitych rocnich obdobich temer chybi.

Nasledujici animace znazornuje vyvoj ozonove vrstvy v oblasti Antarktidy od roku 1979 do roku 2010
https://www.environment.gov.au/protection/ozone/ozone-science/ozone-layer/antarctic-ozone-hole

Vezmu to hodne zjednodusene...
Ozonova vrstva se nachazi priblizne 15-30 km nad povrchem Zeme a chrani tak zivot na Zemi pred ultrafialovym zarenim. Pokud jsou v ozonove vrstve trhliny, ozonova vrstva je tenka nebo na nekterych mistech chybi, znamena to jedine - zvysene nebo maximalni riziko vystaveni se ultrafialovemu zareni. 

Ultrafialove zareni typu A zpusobuje starnuti koznich bunek a muze poskodit jejich DNA. Tyto paprsky zpusobuji dlouhodobe poskozeni kuze napriklad v podobe vrasek, ale v nekterych pripadech maji take na svedomi zvysene riziko vyskytu rakoviny. 

Ultrafialove zareni typu B je o trosku intenzivnejsi nez paprsky typu A. Mohou poskodit kozni bunky primo a jsou to prave ty paprsky, ktere zpusobuji spaleni kuze. Tyto paprsky jsou povazovany za hlavni duvod vyskytu rakoviny kuze. 

Pak jsou tu jeste paprsky typu C, ktere jsou mnohem silnejsi nez predesle dva typy. Nicmene paprsky typu C se nevyskutuji ve slunecnim zareni a neproniknou atmosferou. Tyto parsky, za beznych okolnosti, nezpusobuji zadny druh rakoviny kuze. 

Zadne ultrafialove zareni neni bezpecne a jeho intenzita zalezi na nekolika faktorech:
  •  denni doba (nejsilnejsi jsou paprsky mezi 10:00 a 16:00)
  • rocni obdobi (jarni a letni mesice predstavuji vetsi riziko nez podzim a zima)
  • vzdalenost od rovniku (cim dale jste od rovniku, tim riziko klesa)
  • nadmorska vyska (ve vyssich nadmorskych vyskach je riziko vyssi)
  • oblacnost obecne muze snizit prunik nekterych typu ultrafialovych paprsku, ale neni to pravidlo 
  • zemsky povrch - paprsky se od ruznych povrchu (snih, vodni plochy, pisek, trava apod) odrazeji a od toho se odviji jejich intenzita, ktera se tak muze i znasobit
Intenzita zareni se pak meri pomoci UV indexu. Cim vyssi cislo na stupnici od 0 do 11+, tim horsi. V dnesni dobe je spousta zdroju, odkud se muzete dozvedet o intenzite UV zareni - noviny, radio, televize, internet i nejruznejsi mobilni aplikace. 

Kdyz se pomyslne vratim nejakych 15-20 let zpatky, nevzpominam si, ze bychom tehdy (jako spolecnost) neco jako ozonovou diru resili. Mozna je to tim, ze jsem tomu jako pubertak nevenovala pozornost a mozna to v te dobe nebylo az tak propirane tema. Ve skole jsme si v hodine zemepisu odbyli jednu hodinu na tema ozonova vrstva a plyny v atmosfere a tim to skoncilo. Pak jsme se sly s kamaradkama opalovat k rybniku a tam jsme se natrely opalovacim olejem s SPF faktorem c. 6. Jako mala jsem se nespocetne krat spalila a probdila kvuli tomu nekolik noci. Nebezpeci ozonove diry nebo tenke ozonove vrstvy nepredstavuje v oblasti Evropy takovy problem jako na jizni polokouli v oblasti Australie, Noveho Zelandu, Chile, Argentiny nebo Antarktidy, coz ovsem neznamena, ze neni treba se chranit.

Je zima, pujdu se na skok prohrat do solarka
Jak sel cas i technologie sly kupredu a modni trendy jasne urcovaly smer, kterym se ubirala spousta Cechu. Cokoladove opalena pokozka byla nutnosti nejen v lete, ale i v zime. Poptavku tehdy uspokojila fialove zarici solaria, ktera doslova zaplavila Cechy. A tak se Cesi opekali nejen v lete u rybnika nebo u more, ale i v zime v solarku. Solaria jsou mimochodem v Australii zakazana ve vsech statech krome Severniho Teritoria, kde zadna komercni solaria nejsou evidovana a Zapadni Australie, ktera jiz prislibila zakaz odsouhlasit, ale jeste se tak nestalo. Solaria jsou v Australii klasifikovana jako karcinogen a zarazena do stejne skupiny jako tabak ci azbest. Produkuji az 6x silnejsi zareni nez slunce zarici v prave poledne. Podle pruzkumu organizace SunSmart, ti co pouzivali solarium do 35.roku veku jsou vystaveni o 59% vetsimu riziku vyskytu rakoviny kuze nez ti, kteri solaria nepouzivaji. Jak byl tento pruzkum veden tato organizace nezminuje

ABCDE aneb domaci kontrola toho zda-li je vsechno v poradku.

Existuje jednoducha pomucka k tomu, abyste i vy sami dokazali zpozorovat, zda-li jsou vase znamenka vporadku. Zamerte se na nasledujici charakteristiky znamenka.

A - asymetrie. Melanom je obvykle dosti asymetricky zatimco zdrava znamenka ci kozni skvrny maji pekny a pravidelny tvar.
B - boarder neboli ohraniceni znamenka. Melanom ma obvykle nepravidelne nebo nejasne okraje. 
C - colour neboli barva znamenka. Zdrava znamenka maji obvykle jen jednu barvu, ktera je konzistentni po cele plose znamenka. Melanomy mohou obsahovat vice barev (modra, cerna, hneda) a barva ve znamenku se muze menit ve svetlejsi nebo tmavsi. 
D - diameter neboli prumer znamenka nebo kozni skvrny. Obvykle je treba zpozornit v pripade, ze ma znamenko vice nez 6mm v prumeru.
E - evolution neboli vyvoj. V pripade, ze vase znamenko zmeni tvar, barvu, velikost nebo se zmeni ve vystouple znamenko, okamzite navstivte vaseho kozniho specialistu.  

Obecne plati, ze v pripade, ze mate jakekoliv, byt jen ty sebemensi pochybnosti, neni duvod otalet a ihned navstivte lekare. 


Australsky trh, kde se na vymluvy nehraje
V Australii jiz nekolik desitek let probiha neuveritelna osveta v teto oblasti. Od nejruznejsich nadaci a neziskovych organizaci, celebrit, reklam v televizi nebo bilboardu az po obchody specializovane na prodej veskereho plazoveho vybaveni vcetne obleceni s SPF faktorem 50+ ci zdravotni centra na kotrolu kuze. Opalovaci kremy a oleje najdete ve vsech supermarketech, lekarnach, drogeriich i lepe vybavenych trafikach a nebo jako doplnek v obchodech s nejen surfarskou modou.
Vyber je neskutecny - oleje, kremy, spreje, peny, gely...kokosova prichut, vytazky z aloe vera, vitaminy, specialni slozeni pro odolnost vuci vode, potu, pisku, kremy bez mastneho efektu apod. Najdete i nejruznejsi velikosti nadob, ve kterych se opalovaci kremy prodavaji - od nadob, ktere pripominaji maly kanystrik s pumpickou nebo mini cestovni tubicka, ktera se vejde do kazde kapsy a tim padem i do kabelky. Opalovaci krem tak muzete mit pri sobe neustale a bez vymluv.
 
vsechny tyto vyrobky jsou opalovaci kremy, spreje, peny atd. To vse v jednom mensim supermarketu


V poslednich par letech je videt i pokrok u beznych kosmetickych vyrobku jako je klasicky denni hydratacni krem jak pro zeny tak pro muze, ale i make-up nebo hydratacni tycinky na rty. SPF faktor neni az tak vysoky jako u klasickych opalovacich kremu, ale SPF 15 nebo SPF 25 je skvely zacatek. Trh se opravdu snazi co nejvice priblizit spotrebitelum, aby i ti nejnarocnejsi nemeli zadne vymluvy na to, aby se nenamazali.
Co se tyce obleceni, nejedna se o vyhradne funkcni obleceni. Trh se opet snazi priblizit konzumentum a prichazeji s novymi materialy, strihy, barvami a produkuji mnohem zajimavejsi a stylovejsi obleceni a modni doplnky v podobe klobouku, bryli, destniku apod. Pravda, za tyhle vyrobky si priplatite nejaky ten dolar navic, ovsem obchody jako treba Kmart, Target nebo BigW se snazi uspokojit poptavku po levnejsich variantach. Tyto obchody nenabizeji tak sirokou skalu produktu s SPF ochranou, ale za to nabizeji takovy ten zaklad za velmi prijatelne ceny, takze UV obleceni a doplnky nejsou privilegiem jen pro ty financne lepe zabezpecene jedince.

Prostredky na ochranu proti slunci dotovane vladou
Pokud jste stavar, rybar, profesionalni sportovec nebo travite vetsinu casu pracovni doby venku na slunicku, je treba se chranit. V tomto ohledu vam s tim financne pomuze australska vlada, ktera dotuje napriklad opalovaci kremy, ochrane klobouky ci bryle. Funguje to tak, ze si kazdy rok pri danovem priznani odepisete naklady spojene s temito prostredky. Musite ovsem byt schopni dolozit, ze je to nezbytne pro vase zamestnani. 

Australane (a jiste ne jen oni) sli jeste o krok dal a lhostejne jim neni jen jejich zdravi. Rakovina kuze se tyka i jejich ctryrnohych mazlicku. Muzete tak tedy poridit oblecky s SPF ochranou, kremy, ubrousky a navleky na packy, ktere je ochrani pred rozpalenym chodnikem. Vse samozrejme uzpusobeno pro bezpecne pouzivani u zvirat. 

Jiny kraj, jiny mrav
Zajimave je, ze ruzne kouty sveta vnimaji opaleni jinak. Zapadni kultury se casto chteji vyvarovat "nezdrave vypadajici" bile pokozce a tak se slunicku vystavuji. V Asijskych zemich ale tmavsi ci opalena pokozka reprezentuje nizsi/pracovni tridu, ktera travi cas na poli. Naopak ti malo opaleni jsou povazovani za smetanku. Nosi destniky proti slunci, rukavice, ksilty a obrovske kloubouky, hlavne aby jejich pokozka neztmavla. Do jake miry resi rakovinu kuze nebo socialni postaveni, to tezko rict. I v Indonezii jsme si vsimli, ze svetla pokozka je neco, po cem indonezane touzi, libi se jim a je to pro ne exoticke. Chteli se s nami fotit, sahali na nas a v obchodech najdete kremy a dokonce i deodoranty s belicim nebo zesvetlujicim ucinkem. Proc je potreba mit svetle i podpazi mi stale unika :) 

Organizaci a nadaci vybirajicich penize na vyzkum rakoviny, pomoc nemocnym a jejich rodinam, lecbu, pristroje, osvetu apod. je nepreberne mnozstvi.
Nerada bych se nekoho dotkla, protoze vsichni odvadeji skvelou praci, ale mezi ty nejznamejsi patri napriklad Cancer Council, Slip Slop Slap, Sun Smart, Skin Cancer Clinic, McGrath Foundation, Tour De Cure, Daffodil Day atd.

Slogany jako napriklad tyto, upozornuji verejnost na skodlive ucinky slunecniho zareni a poukazuji, jak se lide maji chranit.


"There's nothing healthy about a tan" (na opaleni neni nic zdraveho)



idealni podminky pro melanom

"Choose life, choose to be fair" (zvol zivot pred opalenou pokozkou)

"No tan is worth dying for" (zadne opaleni nestoji za to zemrit)
"Slip (on clothes) slop (on suncsreen ) slap (on a hat) seek (shade) slide (on sunglasses)" -  zahal se, namaz se, nasad klobouk, vyhledej stin, nasad si slunecni bryle




A jak tedy dosahnout toho "pohadkoveho" cokoladoveho opaleni bez toho, aniz byste vystavovali vase telo riziku rakoviny kuze? Je to jednoduche. Bud je vam zdravi prednejsi a bez opaleni se obejdete, budete dbat rad odborniku a chranit se oblecenim, klobouky, opalovacimi kremy apod, coz je ta zdravejsi verze...a nebo sahnete po samoopalovacich vyrobcich, ktere taktez Australii zaplavily - kremy, gely, spreje, peny. Na trhu je opet nepreberne mnozstvi vyrobku ve vsech cenovych kategoriich. Nektere fungui lepe, nektere mene. Test vybranych pripravku, ktery odvysilala stanice Channel 9 v poradu Current Affair, muzete zhlednout ZDE.
Jako dalsi je tu moznost, kdy muzete navstivit studio, kde vam profesionalne nastrikaji samoopalovaci sprej na cele telo. Tyto nastriky taktez neco stoji, ne vzdy dopadnou na vybornou a musi se opakovat kazdy tyden. Porad je to ovsem zdravejsi nez se smazit na plazi nebo v solariu. 

reklama obchodu The Body Shop

Nedostatek vitaminu D
A abych slunicku uplne nekrivdila, jeho paprsky jsou do urcite miry pro lidske telo prospesne a zadane. Timto zpusobem totiz ziskavame tolik potrebny vitamin D, ktery je nezbytny pro silne kosti. V lete je samozrejme zareni silnejsi, takze je potreba jen kratke vystaveni slunci. V zime muzeme nasi kuzi vystavit na trosku delsi dobu. Dalsimi zdroji vitaminu D jsou napriklad tucne ryby (losos, makrela), zloutky, hovezi jatra, syry, houby vystavene slunci, ale i tofu nebo jikry.

Netroufam si tvrdit, ze veskere informace o rakovine, jejim vyzkumu, prevenci, vcasne diagnoze, situaci v Australii apod najdete na strankach Cancer Council Australia, ale je to dozajista dobra stranka pro zacatek, kde najdete spoustu uzitecnych informaci zamerujicich se nejen na oblast Australie. http://www.cancer.org.au/
Dalsi informace naleznete napriklad na strankach Skin Cancer Foundation http://www.skincancer.org/   nebo 
Cancer Institute https://www.cancerinstitute.org.au

Chrante si zdravi a uzivejte si slunicka s rozumem. Nikdo jiny to za vas neudela a zdravi mate jen jedno.  A v pripade jakychkoliv pochybnosti okamzite navstivte lekare.




Pouzite zdroje:
  • https://www.environment.gov.au/protection/ozone/ozone-science/ozone-layer  
  • https://ozonewatch.gsfc.nasa.gov/
  • http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/sunanduvexposure/skincancerpreventionandearlydetection/skin-cancer-prevention-and-early-detection-what-is-u-v-radiation 
  • http://www.cancer.org.au/about-cancer/what-is-cancer/facts-and-figures.html 
  • https://www.melanoma.org/understand-melanoma/diagnosing-melanoma/detection-screening/abcdes-melanoma 

Komentáře