Na koncerte v Opere


Kdo si pocka, ten se docka. A po temer 6 letech v Sydney jsme se dockali i my a vydali se za kulturou do Opery.
Ne ze bychom kulturu zanedbavali, to jiste ne, ale zadneho predstaveni v Sydneyske Opere jsme se doposud nezucastnili. Tuhle krasku mame moznost obdivovat zvenku temer denne a bez ohledu na to, co je v okoli, nase oci vzdycky spocinou na strechach teto bizarne vypadajici budovy pripominajici oloupany pomeranc. Utroby Opery jsme meli moznost obdivovat v roce 2013 pri novorocni prohlidce interieru. 
Az letos jsme si ale zaplatili vstupenky na koncert, ktery jsme si nechteli nechat ujit. 
V pokladne vyzvedavame naramky na zapesti, a sipky nas smeruji do hlavniho koncertniho salu, kde koncert denverske kapely The Lumineers bude probihat. 

Navsteva Opery tak trosku jinak
Nase predstava o navsteve Opery v Cechach se dost lisi od te v Sydney. V Sydneyske Opere se neporadaji pouze operni ci baletni predstaveni nebo plesy, tak jak je zvykem v Cechach. Opera v Sydney nabizi 6 koncertnich a divadelnich salu, ktere slouzi k nejruznejsim ucelum - koncerty vazne hudby, tanecni a divadelni predstaveni, komedialni vystoupeni i rockove koncery. Jako bonus je k dispozici nadvori pred Operou, ktere slouzi ke koncertum prevazne v letnich mesicich a nabizi uzasny vyhled jak na Operu tak na Harbour Bridge. A prave diky rozmanitosti kulturnich akci, ktere se v Opere odehravaji, se pozadavky na divadelni etiketu lisi. Samozrejme zalezi na charakteu predstaveni. Nebudte proto prekvapeni, kdyz v Sydneyske opere uvidite lidi v dzinach, flanelove kosili nebo s ksiltovkou na hlave. Zeny rozhodne nemuseji panikarit a porizovat si plesove saty.

  

Dalsi zajimavosti, ktera me osobne prekvapila byla konzumace napoju. Fanousci kapely si do hlavniho koncertniho salu mohli prinest drink zakoupeny ve foyer. Na podobnych akcich, jak jsme v Australii meli moznost vypozorovat, se z bezpecnostnich duvodu podavaji napoje v plastovych sklenickach. Pri koncerte v Opere si muzete vychutnat sumive vino nebo pivo a dalsi drinky v klasickych sklenenych sklenickach. 

V pripade unavy se posadte
Koncert folkovo-rockove kapely v hlavnim koncertnim salu jsem popravde necekala. Spousta sedadel, zadny prostor k tancovani a klasickemu blbnuti, ktere k takovym koncertum patri. Ale jak se rika, zdani klame. Po dvou pisnickach frontman kapely ocenil prostory a akustiku Opery a vyzval fanousky k volnemu pohybu a tanceni. Lidi ani nemrkli a v tu ranu stali a trsali jako na klasickem festivalovem koncertu, s tou vyhodou, ze vsichni videli na podium, meli kolem sebe prostor k pohybu a v pripade nouze se mohli pohodlne usadit.


Bez pridavku
Ceske publikum je zvykle na pridavky. Po tom, co koncert skonci, publikum jasa a skanduje a kapely se obvykle vrati na podium a pridaji nejakou tu pisnicku jako podekovani publiku za skvelou atmosferu. Jake to pro nas bylo prekvapeni, kdyz kapela v Opere odehrala svoji posledni pisnicku, clenove kapely se zacali klanet, sklidili ovace ve stoje a....odesli. V tom okamziku se fanousci odebrali k vychodu a sal byl prazdny behem par minut. Ani se nesnazili kapelu prilakat zpet na podium. Po chvili nam bylo jasne, ze pridavky proste nebudou. 

Toť nas prvni kulturni zazitek v Opere, na ktery jsme si pockali temer 6 let!

Komentáře