National Pass

 

Behem naseho houbarskeho vikendu jsme si nemohli nechat ujit dalsi z bushwalku, kterych jsou Blue Mountains plne. 
Tentokrat padl los na National Pass, ktery mozna patri mezi ty prvni, ktere clovek podnikne. U nas to bylo tak nejak naopak a k tomuto bushwalku se dostavame po vice nez 5 letech v Sydney. 

mapa tracku

Track je v podstate okruh o delce 4,6 km a se da jit v obou smerech. Stupen obtiznosti je "narocny" a to diky mnozstvi schodu, ktere musite zdolat pri sestupu do udoli a pak zpet nahoru. Stranky wildwalks.com doporucuji vyhradit si 3,5 hodiny zatimco nationalparks.com.au odhaduji delku tracku na 2,5 - 3,5 hodinky. Fyzicku nemame nijak uchvatnou a diky rozbahnenym cestam jsme taky nijak nepospichali, presto nam stacilo neco malo pres 2 hodiny a to i s kratkymi prestavkami na foceni. 

My track zaciname na parkovisti u Wentworth Falls, schazime dolu k vodopadum a pokracujeme po cervene vyznacene trase. Tesne po tom, co prekrocite Wentworth Falls se ocitnete na stezce, ktera lemuje stenu skal (uvodni fotka). Odtud si muzete vychutnat vodopady z jineho uhlu, zatimco se stovky metru pod vami rozprostira prekrasne udoli Jamison. 

Je po desti a cesta je rozblacena, kameny mokre a kluzke a vodopady po desti maji tudiz co nabidnout. Kapradiny a vubec veskera vegetace je krasne svezi, zelena se a prekrasne voni. Lesy v udoli se vyparuji a mraky se rychle zvedaji. Z mlhaveho rana se postupne stava slunecny den. 



Cesta vede dolu, kde se vodopady premeni v ricku (Jamison creek). Odtud muzete poridit paradni fotky vodopadu Wentworth v cele jejich krase. Zrcadlovku jsem si tentokrat nevzala, takze vsechny fotky jsem poridila na mobil. Urcite se vyplati si vzit poradny fotak. Prilezitosti k foceni se vam naskytne spousta.  





Po cervene stezce prochazime useky, na kterych na nas zeshora steka voda z okolnich skalisek. 


Na konci cervene stezky se muzete pokochat mensimi vodopady Lodore a Empress. 


My pokracujeme dale po zlute smerem k vyhlidce Breakfast Point a Den Fennella. Odtud se napojujeme na hnedou stezku a mirime si to k parkovisti. 


Vice o tomto tracku najdete napriklad na webovych strankach Wildwalks.com ZDE nebo na strankach Nationalparks.com.au ZDE

Komentáře