Jak si uzit zimu v Sydney



Do Australie je velmi jednoduche se zamilovat. Nic ale neni tak ruzove jak se zda zvenci. Preci jen se najdou veci, na ktere si pristehovalci, jako jsem treba ja, musi zvyknout. Nekdo si zvyka chvili a nekomu to trva dele.

Predstava vetsiny lidi je takova, ze v Australii je porad vedro a teploty neklesnou pod 30°C. Do jiste miry je to pravda, zalezi jen na tom, v jakych oblastech Australie se zrovna nachazite. Jedna se predevsim o sever Queenslandu a sever Severniho Teritoria. Sydney bohuzel do techto oblasti nepatri.

Co se tyce zimy, jako spousta ostatnich jsem vyrustala v zateplenem panelakovem dome s centralnim topenim, takze by se dalo rict, ze jsem do Australie prijela dost rozmazlena a mela vysoka ocekavani. To, ze i v Sydney muze byt pekna zima, jsem pochopila brzy.

S klesajicimi teplotami nam pocasi pomalu ale jiste dava najevo, ze zima je za dvermi. V horskem mestecku Thredbo se deti ze snehove nadilky radovaly uz pred Velikonocemi. A aby Vas ta zima jen tak nezaskocila, mam tu par obycejnych aktivit, ktere nejsou nijak revolucni, ale casto jsou to ty nejobycejnejsi veci, ktere se mohou osvedcit nejvic.


Mnozi ze severni polokoule ted asi budou nevericne kroutit hlavou, ale pojdme se, ze vseho nejdriv,  podivat na to, jak takova zima v Sydney vypada.

Zima v Sydney ocima teplomila
  • denni teploty se pohybuji mezi 13-20°C
  • nocni teploty potom mohou klesnout k 5°C a pokud se vydate dal na zapad, pripravte se na nocni teploty kolem nuly
  • rano se v byte pravidelne probouzime do 12°C (podotykam, ze bydlime v rohovem byte v bytovem komplexu z 60. - 70. let, kde od te doby zadne zasadni stavebni upravy ci renovace komplexu neprobehly)
  •  v zime taky dost prsi
  • spousta domu v Sydney stale postrada jakekoliv zatepleni, dvojita ci plastova okna, takze teplo ihned unika a vsude tahne.  Novejsi byty jsou podstatne lepe izolovane
  • v zadnem byte v Sydney jsem nevidela centralni topeni. Zajedete-li do Blue Mountains, tam uz na topeni narazite
  • kdyz uz si myslite, ze se trosku ohrejete v kancelari nebo v autobusu, ceka vas klimatizace nastavena na ~ 20°C
  • v zime je v nasem byte casto chladneji nez venku a to i presto, ze nam do bytu sviti slunce (pokud tedy nezatopime nebo nepeceme)
Nebudu lhat... prvni zima, tak jak jsem ji prave popsala v nekolika bodech, me dost zaskocila a ac si myslite, ze si takovou zimu jen tezko uzijete, ctete dal.

Vyber bydleni 

To je asi ten zaklad, ktery jsme podcenili. V prvni rade, nez se usadite a zabydlite, nedejte jen na vzhled interieru ci lokalitu nemovitosti. Neni od veci si vsimnout napriklad oken a jejich tesneni, podlahovych krytin, vysky stropu, zda-li je byt orientovany na sever - tedy na slunecnou stranu, zda-li ma budova alespon nejakou fasadu, popripade zatepleni. V pripade, ze je byt rohovy a sdili napriklad jen jednu stenu se sousednim bytem nebo ma-li byt hodne prosklenych ploch, teplo se moc dlouho neudrzi. I podlazi muze hrat roli.  


Pecte 
Zabijete tak dve mouchy jednou ranou. Zimni pocasi je idealni k tomu si pripravit poradnou pecinku, jehneci ragu nebo konecne upect buchty, na ktere mate uz delsi dobu zalusk.



Plazovy povalec
Na lazenske svihaky tu moc nenarazite, ale na plazoveho povalece aka beach bum muze aspirovat kazdy. Ze to v zime neni na koupani? No a? Kdyz vysvitne slunicko, vezmete si deku, knizku, kupte si kafe nebo si sbalte termosku se svym oblibenym cajem, udelejte si piknik a jdete si uzit slunecne pocasi na plaz. Slunicko hreje i v zime. Plaz, more, slunicko...to musi rozjasnit i ty nejtemnejsi zimni myslenky a dozajista dobije Vase baterky na dalsich par dni. 


Horka cokolada a svarak bez vycitek 
Zimni vecery muzou byt dlouhe. Pri dlouhych zimnich vecerech se zabalte do deky, pustte si film a udelejte si hrnek horke cokolady nebo svaraku. Dobre vam udelaji obe varianty. Kvalitni cokoladu v Sydney najdete bez problemu a svarakove koreni si muzete smichat doma.

Zima na horach
Kdyz zima, tak se vsim vsudy. Vyrazte zime naproti. Urcite nejake to ceske zimni obleceni vystrachate, zabalte se a jedte treba do Blue Mountains, kde kazdy rok poradaji WINTER MAGIC festival. Na lyzovani to asi nebude, ale atmosferu to jiste navodi. Za lyzovackou a snehulakem do Snowy Mountains. Ano, je to asi 6 hodin jizdy ze Sydney, ale bude na vas cekat zasnezene horske mestecko Thredbo, kilometry sjezdovek a nejvyssi vrchol Australie. Lyzarske/snowboardove vybaveni si lze vypujcit. 


Gumovy zazrak hot water bottle
Je az neuveritelne, jak jsem si takovy obycejny kus gumy se spuntem oblibila. V Cechcach jsem tuhle ohrivaci lahev nikdy nepouzila a jeji skvele vlastnosti jsem poradne ocenila az na Novem Zelandu a posleze tady v Australii. V posteli vam vydrzi celou noc. Navic muzete jeji vzhled menit a poridit si na ni ruzne pletene ci plysove obaly.  



Prohrejte si kosti v saune   

Dalsi vec, ktera nam prisla v Australii hodne zvlastni. Dost nas zaskocilo, jak tezke bylo najit saunu nebo paru v Sydney. Coz o to, gay sauny jsou vice nez frekventovane, obzvlastne v oblasti Kings Cross. My ale hledali smisenou saunu a musim priznat, ze nam to dalo dost zabrat. Samozrejme jsme hledali neco pobliz mista kde bydlime, maximalne 15-20 minut autem. Zadarilo se a jednu jsme objevili ve Willoughby, a jednu v Lane Cove. Ta v Lane Cove byla trosku starsi a rekonstrukce by ji neuskodila. Ta ve Willoughby byla zbrusu nova a clovek si pripadal jak v pekle. Radosti jsme poskocili, kdyz dokoncili vystavbu plaveckeho arealu v Manly Vale. To, mimo venkovniho, kryteho a detskeho bazenu s brouzdalistem, otevrelo i saunu, paru a virivku. Vse zhruba 10-15 minut chuze od naseho bydliste. Domackou alternativou, muze byt vana plna varici vody. Kdyz k tomu pridate bath bomb nebo olejicky od firmy LUSH, ktera tu nedavno otevrela nekolik obchodu, vase rutinni koupani pozvednete o trosku vys.
zdroj: Google images
Proste si zatopte 
Nema smysl si hrat na hrdiny a skudlit kazdy dolar. Konec koncu, pokud se vam v byte kouri od pusy, neznaci to nic dobreho a ne, opravdu to neni normalni. Zima tu netrva vecne a za zdravotni problemy, ktere tohle muze zpusobit, za to opravdu nestoji. Vybrat si muzete z nereberneho mnozstvi druhu topeni, ktera odpovidaji vasemu rozpoctu a ucelu. Popularni jsou i elektricke decky do postele. Tem ale ja, prestoze s nimi nemam zadne zkusenosti, proste neverim. Je treba zminit, ze nejruznejsi topna telesa maji kazdy rok na svedomi vyhorele domy, v horsim pripade i umrti. Kupujte proto kvalitni a certifikovane produkty, ktere odpovidaji australskym normam, pouzivejte selsky rozum a dbejte bezpecnostnich pokynu pri jejich pouzivani. Tipy na to, jak eliminovat tyto problemy muzete najit napriklad ZDE, nicmene k dispozici je velika spousta dalsich, volne dostupnych zdroju na internetu.


Kdyz uz je nejhur 
Vyuzijte akci nizkonakladovych leteckych spolecnosti, vyrazte za teplem a udelejte si zimni dovolenou v teplejsich destinacich. Nemam ted na mysli ani Thajsko, Bali, Fiji nebo podobne tropicke destinace (ikdyz cenove budou srovnatelne s dovolenou v Australii, ne-li levnejsi) Zajedte do Queenslandu nebo Severniho Teritoria, kde i zimni teploty presahuji  25°C. Australie je tak velika, ze za teplem nemusite cestovat do zamori.  Odpadnou vam starosti spojene s mezinarodnimi lety, vizy, cizi menou apod.


Jak vidite, i ti, co miluji leto a teploty presahujici 30°C, se mohou na zimu v Sydney tesit. Misto toho, abyste proti zime bojovali, zkuste si ji uzit!
A jak si uzivate zimu Vy?

Komentáře