38 hodin v San Franciscu


Asi si rikate, ze 38 hodin v San Franciscu je strasne malo. Ano i ne. Zalezi na tom, co od navstevy ocekavate. Pokud jste omezeni casem tak, jako jsem byla ja, je jasne, ze cele San Francisco si dukladne neprohlednete. 



Jako kazdy rok, firma, kde pracuju, usporadala na zacatku Cervence pravidelne setkani nekolika oddeleni, aby shrnula vysledky predesleho financniho roku a pripravili jsme se na rok nasledujici. Tyhle akce byvaji velmi hekticke a lety z Australie do USA a zpet taky nepatri mezi ty nejkratsi, takze jsem si cestu chtela trosicku zprijemnit a objednala letenky tentokrat pres San Francisco. A nebyla jsem sama. Pridala se ke mne moje kolegyne.

Prilet v 9 rano, hned na hotel v centru, trosku se dat do kupy, obout pohodlne boty a sup do mesta. Nase prvni kroky smerovaly na zastavku tradicni historicke tramvaje v Powell St. Station, kde jsme si vystaly asi 1,5 hodinovou frontu.  


Jizda tramvaji je celkem zazitek. Vsechno rachta, vitr ve vlasech, z kopce, do kopce, cinkani zvonu, povykujici ridic a pasazeri vlajici na samem okraji tramvaje.  
 
 
Odtud si to frcime na Fisherman's Wharf, coz je jedno z nejturistictejsich mist v SF.  


Najdete tu suvenyry, promenadu, poulicni umelce, kolonii lachtanu, vyhled na Alcatraz a samozrejme vsudypritomne stanky a obchudky s nejruznejsimi druhy morskych plodu. Nejoblibenejsi jsou krabi, krevety, chowder - husta polevka s morskymi plody (zde podavana v bochniku chleba) nebo bagety plnene krabim masem. Vyber je ohromujici a myslim, ze hrave strci do kapsy Sydney Fish Market. Hlavne z hlediska vyberu pripravovanych pokrmu. V tom si myslim, ze Sydney Fish Market trosku zaostava a s morskymi plody by mohl podniknout mnohem vice.

Na Fisherman's Wharf je take restaurace Bubba Gump. Milovnici Foresta Gumpa jiste znaji.


Schematem verejne dopravy se nechceme zabyvat do detailu a sobotni jizdni rady jsou dost omezene, takze jako nejlepsi dopravni prostredek je pro nas Uber. Sezenete vsude a za pakatel, takze jedeme smer Golden Gate Bridge. Prestoze je leto a v centru SF nam staci jen tricko s dlouhym rukavem nebo slabsi mikina, na Golden Gate Bridge oblekam svoji kompaktni perovcicku a sotva se drizm na nohou. Narazy vetru jsou opravdu neprijemne. Poridit tak neroztresenou fotku mostu je docela umeni. 
 

Pred prijezdem do San Francisca jsem samozrejme kontrolovala pocasi a teploty a k memu prekvapeni se teploty pohybovaly kolem pouhych 20-22 stupnu. Odpoledne teplota klesla celkem rapidne. Kde je to proslule kalifornske leto, na ktere jsem se tak tesila?

Unava na nas pomalu ale jiste prichazi a tak jedeme zpet na zastavku historicke trmvaje, ktera nas doveze k hotelu. Dame rychlou veceri a honem spat. Zitra nas ceka nekolik dalsich pochuzek.
 

Druhy den se vydavame nejprve do Lombard Street. 
 



Ulicky, chlubici se titulem "nejkrivolakejsi" ulice. Je to v podstate jednosmerka pro automobily, ktere mohou jezdit pouze zkopce. Je tak strma, ze ji musite sjizdet cik cak. Na miste je pomerne dost turistu. Vetsina je dost neukaznena a stoji uprostred hlavni silnice, prekazi tak ostatnimu provozu a ani napomenuti kontrolora dopravy je neprimeje ze silnice ustoupit.   




Pokracujeme dale pres jakysi italsky distrikt smerem k oblasti, kde vzniklo Beatnicke hnuti a kde se Beatnici schazeli v kavarnach, diskutovali a navzajem se inspirovali. 




kavarna/bar, kde se setkavali napriklad Allen Ginsberg a Jack Kerouac

Stacime to do Cinske ctvrti a odtud opet chytame Uber smerem k Painted Ladies - radove, barevne viktorianske domy, ktere vsichni znaji z ruznych filmu ci televiznich show. 
 


Pomalu se nam to krati a my se vydavame pesky zpet do hotelu a odtud metrem na letiste a tim tak zavrsujeme nasi nekolika hodinovou prohlidku San Francisca.

Musim uznat, ze na to, kolik jsme mely casu, jsme toho stihly docela dost. Mit vic casu, urcite bych si v klidu uzila mexickou kuchyni, vice morskych plodu,Twin peaks, Alcatraz, Japantown, Lands End Labyrinth, Sutro Baths nebo treba Angel Island.

A co by nesmelo chybet na Vasem seznamu?

Par uzitecnych odkazu verejne dopravy v SF:

BART - metro https://www.bart.gov/tickets/sales , jednosmerna cesta z letiste do centra vas prijde na USD 9
MUNI - pokryva autobusy, historicke trolejbusy, light rail a historicke tramvaje https://www.sfmta.com/getting-around/transit , USD 21 za den, vyprsi o pulnoci a na historicke tramvaje se nevztahuje.
SMFTA - kombinace hromadne dopravy https://www.sfmta.com/getting-around/transit/routes-stops
Clipper Card - neco jako Opal card v Sydney  https://www.clippercard.com/ClipperCard/manage.jsf . Koupite na letisti a v trafikach
Historicke tramvaje - jedna cesta USD 7
Jak se dostat ke Golden Gate Bridge http://goldengatebridge.org/visitors/directions.php

Komentáře