V porodnici

Kdyz mi v 1 rano praskla voda, byl to kupodivu Lucky, kdo zacal panikarit. Jestli jsem si pry jista, protoze nestihl nabit fotak :) Priste to holt zkusim naplanovat lip :) 
No nic, tasky do porodnice jsem mela sbaleny uz asi mesic, tak jsem tam jen dohazela par drobnosti, zavolala do porodnice a domluvila se s nima, sbalila nejakou tu svacu a vyrazili jsme. 
O 7 hodin pozdeji jsme se uz oba rozplyvali nad pomackanym, vrascitym, ale pro nas naprosto dokonalym miminkem.  Nebudu popisovat jakej neskutecne uzasnej a nadhernej pocit to je, protoze o tom se musi presvedcit kazdy sam. 
Zamerim se na informace tykajici se pobytu v porodnici, na to, jak se o me starali a co vsechno predchazelo tomu, nez me propustili do domaciho osetrovani. 
Ihned po porodu odnesl personal miminko na vahu a zkontrolovali vsechno potrebne. Co vsechno provadeli uz si moc nepamatuju, byla jsem trochu mimo a plna emoci a skoro vsechno resil Lucky, zatimco ja jsem cekala v posteli umrtvena od prsou dolu az bude odeznivat epidural. Miminko prilozili na muj hrudnik, hned jak to bylo mozne a my si tak mohli uzit prvni spolecne chvile. Mezitim me personal sesival, omyl a predali miminko na hrud tatinka. Personal se nas nezapomnel zeptat, jestli si nechceme nechat placentu. Je to ted dost moderni, ale my jsme teto moznosti nevyuzili. Kdyz bylo na sale hotovo, odvezli me na jakousi luzkovou cekarnu, kde cekaly rodicky na planovany cisarsky rez. Tam jsme byli asi 2 hodinky a zkouseli jsme prvni kojeni. Pak me prevezli na pokoj, ktery jsem mela sama pro sebe. Pokoj byl moderni a zakladne, ale ucelne vybaveny.  Nasledujicich 24 hodin jsem mela zakazano vstavat, takze jsem byla odkazana na pomoc sester a samozrejme Luckyho, ktery byl se mnou na pokoji az do 20:00. Noc jsem musela s miminkem zvladnout sama. Tu noc, vlastne za poslednich 32 hodin, jsem naspala cele 2 hodinky. 
Mit pokoj sama pro sebe je urcite obrovska vyhoda. Mate soukromi, breci tam jen vase ditko a mate vic sanci na to si odpocinout. Ikdyz prvnich par dni po porodu nelze o odpocinku vubec mluvit. Na druhou stranu, byt na pokoji s nekym dalsim, muzete se podelit o zkusenosti, nazory a navzajem si radit a podporovat. 

Jako pozornost dostanete od nemocnice tasku plnou vzorku ruznych produktu pro miminka. Od plen, kremicku, samponu, brozurek s informacemi o peci o dite nebo kam se obratit v pripade, ze si nevite rady. 
Dalsi vec, se kterou budete odchazet je Blue Book, neboli kniha, kam se zaznamenavaji veskere lekarske udaje vaseho miminka. Vzdy, kdyz jdete s miminkem k lekari, musite mit Blue Book.

Personal
Tak ten byl milionovy. Vsichni byli pratelsti, mili, snazili se vam se vsim vyhovet a vysvetlit a to vse s usmevem na tvari. Prvni den po porodu se za vami prijde podivat cela rada doktoru - porodnik, anesteziolog, pediatr, v nasem pripade i plasticky tym, ktery chtel miminku modelovat usi do hezciho tvaru :D  zkoumali i jeho miniaturni nehtiky na nohou, jejichz velikost je znepokojovala. Kdyz jsme jim rekli, at se podivaji na moje nehty u nohou, vse jim bylo jasne a uz po nicem nepatrali. Samozrejme za vami chodi cela rada sester, ktere maji zrovna sluzbu. Sestry se vam snazi pomoct s kojenim a veskerou peci o miminko. Davaji vam nejruznejsi rady, tipy a triky, jak se o miminko starat. V porodnici mate miminko 24 hodin denne u sebe. Ve vyjimecnych pripadech, pokud o to pozadate, si ho sestry na chvilku vezmou k sobe, abyste si mohly odpocinout. 
Kazdou chvili se vas sestry ptaji, jak jde kojeni, jak se citite, meri tlak i teplotu, podavaji leky proti bolesti, nosi vodu, kontroluji miminko, jestli nema kojeneckou zloutenku nebo jestli pribyva na vaze a jak moc ji. A samozrejme  jsou zvykle respektovat nejruznejsi prani, ktera prameni z ruznych kultur a nabozenstvi. 

Servis a zazemi
Novorozenecke oddeleni v Royal North Shore Hospital ma asi 40 pokoju. V dobe, kdy jsem na oddeleni byla i ja bylo obsazeno 37 pokoju. Personal mel tedy napilno. Na oddeleni jsou asi 3 kuchynky s lednici, rychlovarnou konvici a filtovanou vodou. Novopecenym maminkam jsou k dispozici napechovane lednice mlekem, dzusy, toastovym chlebem, Vegemitem, maslem, dzemy a ruznymi ovocnymi zele. Do lednice si samozrejme muzete pridat cokoliv z domova. 
Pokoje jsou moderni, s polohovaci posteli, malou televizi, nekolika skrinkami a vlastni koupelnou. 



Oddeleni ma i mistnost, kam mohou navstevy a ve ktere se poradaji prednasky nebo kurzy na ruzna temata spojena s materstvim. Rozpisy kurzu s presnymi casy dostanete na letacku v deskach s informacemi, ktere jsou v kazdem pokoji. Kazdy den se zdarma kona nejaka prednaska a vy se tak muzete dozvedet vic o kojeni, cviceni po porodu, jak spravne balit a prebalovat nebo koupat. Kurzu se mohou ucastnit i tatinkove a samozrejmosti je, ze si na vsechny tyto kurzy muzete vzit svoje miminko v pojizdne portylce. Kurzy jsou vedene primo sestrami nebo dalsimi odborniky v dane oblasti. 

prochazka po oddeleni ve 2 hodiny rano
Co se tyce jidla, hlad jsem v nemocnici nemela. Porce velike, na vyber z nekolika moznosti a o zadnych blivajzech nemuze byt rec. Michelinskou hvezdu ale taky nehledejte :D Kazdy den vyplnite zadosti na snidani, obed a veceri. Na vyber mate z nekolika moznosti hlavnich jidel k obedu nebo k veceri. Je libo pecivo bile, celozrnne nebo vicezrnne? Muzete si vybrat. I to, jestli chcete maslo, dzem, Vegemite nebo arasidove maslo. I dezerty si muzete vybrat. 
A komu to nemocnicni jidlo nesmakuje, muze si nechat dovezt neco z nedalekych restauraci nebo jidelny v prizemi. Vsimli jsme si ze zamestnanci Uber eats byli na oddeleni dost casto :) 
Dvakrat denne chodi i prodejci s kavou, cajem a drobnym obcerstvenim. 

Propusteni do domu
Po cisarskem rezu se tu obvykle propousti po 3 dnech, podle toho jak se citite a jak miminko prospiva. My jsme odchazeli ctvrty den rano a nemohli jsme se dockat az budeme vsichni konecne spolu. Zaroven u me panovaly obavy, jak to asi zvaldneme bez pomoci nemocnicniho personalu a rad sester. 
Musite vyplnit nekolik papiru a ukazat sestram autosedacku, ve ktere si miminko budete odvazet, pokud jedete domu autem. V pripade, ze autosedacku nemate, z nemocnice vas nepusti. 
Tak my si jedem. Sbohem porodnice, ahoj domove!



Komentáře