Vánoce na Vanuatu


Kdyz jsme se rozmysleli, kam na Vanoce s temer dvouletym ditetem, nase priority byly jasne: kratky let nebo jizda autem pod 3 hodiny. Zaroven aby destinace byla "baby friendly", a aby to bylo misto, kde jsme jeste nebyli. A nebo misto, kde jsme uz byli a libilo se nam natolik, ze bychom tam chteli jet znovu.


Vyhralo to Vanuatu, ktere uz kdysi bylo na nasem pomyslnem seznamu destinaci, ktere by nas zajimaly. Ani ne 3,5 hodiny letu ze Sydney, jizni Pacifik, ostrovni narod, tropy, exotika. Pro nas idealni kombo. Uz asi budu vsechny nudit tim, ze se dokola opakuji, ale jizni Pacifik a polynezske nebo melanezske narody si nas ziskaly uz davno a vzdy jim dame prednost pred jihovychodni Asii. Coz ovsem neznamena ze se jihovychodni Asii vyhybame, jen nas proste tolik nelaka.

To, ze Vanuatu sestava ze zhruba 83 ostrovu, kde najdete kristalove modre, pruzracne laguny, aktivni sopky, kaskady a vodopady, predchudce bungee jumpingu, tradicni vesnicky a dzungli, to na vas vyskoci z prvniho odkazu, kdyz vygooglite Vanuatu. V roce 2015 se pres Vanuatu prohnal cyklon Pam, ktery zdevastoval, co mu prislo do cesty. Nektere casti Vanuatu se stale opravuji. Na jednu stranu tropicky raj pro ty, co touzi po do rodruzstvi, na druhou stranu bida, chudoba, plechove chatrce, ale o to vetsi usmevy na opalenych tvari vanuatanu.

Air Vanuatu ve spolupraci s Qantas leta ze Sydney a z Brisbane do Port Vila a Luganville. Nas let do Port Vila byl zaplnen tak z jedne tretiny. Let zpatky byl temer naplnen. Doba letu ze Sydney je cca 3:45 hodiny a zhruba 4 hodiny zpet.

To, co se muze dovazet na Vanuatu je striktne regulovano a seznam povolenych produktu najdete na strankach vanuatskeho imigracniho uradu ZDE.

Ockovani, medikamenty & lekarnicka
Pro lidi, kteri chteji navstivit odlehla mista, ostrovy a dzungli se doporucuje ockovani na zloutenku typu A i B a brisni tyfus. Doporucuje se i ockovani na horecku dengue nebo zlutou zimnici. Kvuli vyskytu malarie (predevsim na odlehlejsich ostrovech na severozapade souostrovi) se doporucuji antimalarika v podobe tablet. Je verze jak pro dospele tak pro deti. Poradit se s vasim osetrujicim lekarem ohledne veskreho ockovani a dalsich leku pro danou destinaci je urcite na miste. Pro vice informaci ohledne statistik a situace ohledne vyskytu malarie se mrknete treba na stranky WHO (World Health Organisation) ZDE


Proti komarum jsme se chranili repelenty, dlouhym, volnym, vzdusnym oblecenim prevazne svetlejsich barev a moskitierami. V hotelovych oknech byly nainstalovane site proti hmyzu a na detskou postylku nam taky dali sit. Sami jsme si privezli dalsi dve moskitiery. Repelentu jsem vzala ruzne druhy - zcela prirodni v rozprasovaci pro juniora - odkaz ZDE, detsky roll on repelent se snizenym obsahem picaridinu a rozprasovac s 20% DEET pro me a Luckyho. Komari se vyskytuji prevazne ve stojatych vodach sladke vody, rekach, hustych pralesech, kde se drzi vlhkost a prestoze na ostrove Efate malarie pry nehrozi, podobna mista jsme uplne nevyhledavali.

Voda
V Port Vila je udajne voda z kohoutku pitna. V odlehlejsich mistech je to nepravdepodobne. My jsme si ji pro jistotu na hotelu prevarili a juniorovi jsme kupovali vodu balenou. 1,5 litova lahev balene vody nas v supermarketu vysla na 80VT (AUD 1).
Voda z kohoutku ale obsahuje docela dost kalcia takze pokud vam bude ve sklenicce neco plavat, nedeste se.

Potraviny
V Supermarketu Au Bon Marche Numbatu najdete bezkonkurencne nejvetsi sortinemnt potravin, ale i domacich potreb, hracek nebo treba alkoholu a odevu. Vetsina je dovezena z Australie, Noveho Zelandu nebo treba z Francie. Maso z pultu nebylo vubec lakave, kureci prsa nebyla k mani vubec a syry byly obecne predrazene. Nakup sunky v pultovem prodeji se nam uplne nevyplatil a v zaludku se to neshledalo s uspechem. Ani mrazene produkty bych nedoporucovala kupovat. Mrazici pulty nejsou uplne mrazici a potraviny v nich byly na pul rozmrzle, takze na to pozor. Ceny jsou o trosku vyssi nez v Australii.
Mistni trhy s ovocem, zeleninou a kvetinami jsou ovsem pastva pro oci. Ceny jsou pevne a cerstvejsi produkty na ostrove sezenete jen tezko. Nejlahodnejsi byly bezkonkurencne ananasy. Dale nam zachutnaly mistni maliny (Vanuatu berries), coz je jakasi kombinace malin a lesnich jahod. No a pak klasicky mini bananky, kterych jsme za par Vatu koupili cely trs. Taky jsme ochutnali neprazene arasidy, ktere prodavaji v trsech se stonky. Ty byly moc dobre. Melouny nebyly nic moc.



Vanuatu berries
Vanuatu berries


Prestoze bychom radi objevovali nova mista, kterych je na Vanuatu nespocet, nase ocekavani jsme museli drzet dost na uzde, slevit a veskere aktivity poradat s ohledem na rezim dvouleteho ditete. Pokud je spokojene dite, jste v klidu i vy a vsichni si to uzijou spolecne. Proto jsme najeli na rezim “jeden den v resortu a druhy den trajdani po vyletech”. Vetsinou jsme delali polodenni vylety, aby se junior mohl v poledne poradne vyspat. Jednou jsme si pujcili auto na den a objeli par mist, co nas zajimala. Cely pobyt jsme byli sobestacni a vyuzivali verejne dopravy nebo pujceneho auta a nebyli zavisli na striktnim rezimu organizovaneho vyletu. Organizovane tury a vylety nam nikdy neucarovaly, ale pokud je to jedina moznost jak se na dane misto dostat, tak neprotestujeme.
Jeli jsme take na dva prilehle ostruvky, kde jsme snorchlovali, navstivili jsme prazirnu kavy, kterou dovazeji z ostrova Tanna, nebo jsem se vydali k malym vodopadum ve vnitrozemi.




Doprava v Port Vila a blizkem okoli
Rozhodne nebudu trvrdit, ze vim, jak funguje doprava na Vanuatu. Koneckoncu, pohybovali jsme se jen na jizni casti ostrova Efate, prevazne v okoli hlavniho mesta Port Vila.
Musim ale rict, ze to jak maji vymyslenou hromadnou dopravu, se mi libi. V meste i jeho okoli jezdi stovky dodavek (van/ mini van) pro cca 10 lidi. Kazda z techto dodavek ma na SPZ cervene B - coz znaci Bus. Jsou to ale spis zrezivele vraky, ktere, nechapu jak, prosly technickou. Zastavit si tento mini bus muzete kdekoliv u silnice mavnutim ruky. Zastavky tu stanovene nemaji, nicmene par dedikovanych autobusovych zastavek jsme zahledli. Jedna jizda v Port Vila a velmi blizkem okoli stoji 150 vt za osobu. Pokud potrebujete jet dal, zaplatite 200, 300 nebo 400 VT. Ridic jede a postupne zastavuje tam, kam jeho pasazeri maji namireno, takze trasa je vzdycky jina. Doporucuje se mit pripravenou presnou castku jizdneho.
Pak jsou tu Taxi - jak osobni auta tak dodavky. Byvaji upravenejsi, cistejsi a jedete v nich sami. To samozrejme znamena, ze cena je vyssi. Sluzbu taxiku jsme vyuzili jen jednou a to nam rekl, ze nam nauctuje cenu klasicke verejne dopravy. Zastavil totiz u nas, aniz bychom na nej mavli a my ho odmitli s tim, ze cekame na bus. Kdyz nam rekl, ze nam nauctuje cenu jako klasicky bus, naskocili jsme. 



Skutry/mopedy
Ty tu nehledejte. Narozdil napriklad od Bali, tento dopravni prostredek je tu spis vyjimkou a vsichni jezdi jiz zminenymi (mini)busy.

Auto pujcovny
Pujcovny aut jsou tu zastoupeny spolecnostmi Avis, Eurocar, Budget, Hertz a dalsi dve mistni, ktere vychazeji levneji. Auto, ktere jsme si pujcili nas vyslo na nejakych $93 + cca 1100vt za dotankovani. Do auta, ktere jsme si pujcili na den, jsme si objednali detskou autosedacku. Po chvilce tapani, jak ji primontovat nam bylo receno, ze do tohodle auta detska autosedacka nepujde prichytit, protoze prestoze tam jsou klipy na bezpecnostni pasy, bezpecnstni pasy jako takove do tohoto auta vyrobce nedal. Nemame chut se dohadovat na pujceni jineho auta a jedeme z mesta. Junior mi sedi na kline. Nadseni z toho nejsme, ale nebyl jediny problem, diky Bohu! Naopak, junior si to bajecne uzival. 

Silnice
Ty pripominaji spise tankodrom nebo ceskou D1. Za mestem, smerem na vychod ostrova byla silnice ale prekvapive upravena a bez vymolu.


Nase poprve v oblasti ubytovani

 


Doposud jsme objednavali ubytovani spise levnejsiho charakteru - levne hotylky, airbnb, u mistnich nebo camping. Tentokrat poprve objednavame apartman ve 4 hvezdickovem resortu! Nebyl to nikdy nas styl a podobnym typum ubytovani jsme se zamerne vyhybali. Ubytovani jsme brali pouze jako nocleh, kdy jsme cely den prozkoumavali okoli a do hotelu se prisli jen vyspat. Proto jsme ani nepotrebovali buh vi jaky luxus.
Tentokrat jsme si to pohodli doprali. Starat se o hyperaktivni dite vycerpa, o to vic, kdyz se teploty pohybuji pres 30 stupnu. A kdyz vam nekdo ustele postel, zamete podlahu nebo kdyz nemusite varit, budete za to vdecni. Ubytovani v resortu jsme se celkem desili. Nechteli jsme ten typicky resort s all inclusive, kde mate snidani, obed a veceri v podobe svedskych stolu a kde budete se stovkou dalsich hostu. Ikdyz, nemuset se starat o jidlo by bylo celkem fajn. Vybrali jsme sice resort, ale mensi, mimo centrum mesta, s kuchynkou na pokoji, restauraci a kavarnou v prostorach resortu. Takze jsme meli volnost v tom, ze jsme si mohli sami neco uvarit a nebo jit na jidlo do restaurace. Centrum mesta jsme meli ani ne 10 minut autem a v pripade nouze jsme meli hned pres silnici maly obchudek, ktery byl slusne zasoben.
U hoteloveho bazenu jsme vetsinou byli sami, prilehla hotelova plaz byla temer neustale prazdna a v restauraci bylo obsazeno maximalne 5 stolu.
Nejvice jsem na sluzbach hotelu uvitala uklid a moznost si vyprat, bazen pro juniora a restauraci s kavarnou







vyhled z apartmanu


Vylety
Zadne dobrodruzne vylety jsme tentokrat neporadali. Zadna dzungle, sopky, vrcholky hor ani dlouhe vylety lodi. Misto toho vylety na trhy, mistni prazirnu, vylet lodi na protejsi ostrov, modrou lagunu nebo kaskady a snorchlovani. Posezeni v restauraci s ditetem, ktere neposedi byl teprve ten pravy adrenalin.
Dobrodruznych vyletu je ale cela rada, hlavne na sousednich ostrovech. Zastavila bych se ale u snorchlovani, to je moje. Myslela jsem si, ze za poradnym snorchlovanim a koralem budeme muset podstoupit organizovany vylet lodi, ktera nas doveze par kilometru od pobrezi. K memu prekvapeni jsme tohle podstupovat nemuseli. Z plaze u naseho hotelu se dalo doplavat jen par desitek metru a krasny koralovy pas se rozprostiral primo pod vami. Jedina komplikace byla se tam dostat. Z pisecne plaze jste narazili na pas kamenu, ktere jste museli preplavat. Jenomze priliv a odliv a silny vitr tohle dost komplikovaly. Voda byla opravdu melka a kdyz vas smetla vlna, pristali jste na kamenech, mezi kterymi sem tam vykukoval zdravy koral. Mistni tenhle pas kamenu presli pesky a hlavu si z toho nedelali. Ja jsem ale nechtela poslapat mista, kde byl koral a snazila se to preplavat, coz se ne vzdy shledalo s uspechem. Kdyz se ale zadarilo a vy jste se dostali pres kameny, koral byl krasny, zdravy a bylo ho tam hodne. Z barev koralu prevladala hneda, bezova, zluta a fialova s ruzovou. Do toho krasne hvezdice.
V porovnani se snorchlovanim ve Francouzske polynezii nebo Cookovych ostrovech, kde jste byli uvnitr laguny, ktera mela sem tam mista s koralovymi zahradami, kam vas musel dovezt clun, bylo snorchlovani na Vanuatu, byt jen na hlavnim ostrove, mnohem pristupnejsi. 


Kava a alkohol
Napoj z peprovniku pry chutove pripomina spinavou peprovou vodu, po ktere vam brni usta a jste trosku mimo. Alespon podle Luckyho, ktery si ji dal v pochybnem kava baru u cesty. Ma halucinogenni ucinky a zpusobuje utlumeni. V tradicnim pojeti smeji pit kavu pouze a vyhradne muzi, ovsem nyni mohou pit kavu i zeny, pokud se jedna o turistky.
Na ostrove jsou kava bary a konzumace a prodej alkoholu a kavy je regulovan. Da se koupit a konzumovat pouze v urcite dny. Tusim ze alkohol nekoupite od sobotniho poledne do pondelniho rana. V ostatni dny byste nemeli mit problem.


Mezinarodni vliv
Co me zaskocilo snad nejvic bylo to, kdyz se nekolik mistnich v autobusu rozpovidalo a zaroven rozhorcilo o prilivu Cinanu. Nemeli jsme nejmensi tuseni. Bylo videt, ze mistni nebyli uplne nadseni, ze Cinane kupuji mraky nemovitosti, importuji levne plastove produkty vseho druhu a zakladaji kluby ktere sibalsky nazyvaji International Elite Society (vse samozrejme v mandarinstine). Tresnicka na dortu je sber a chov morskych cervu z mistnich vod a jejich export do Ciny, za coz Cinane zaplati nemale penize, aby tato lahudka pristala prave na jejich taliri.
Kdyz jsme se naivne zeptali, proc to vlada nezatrhne, bylo nam receno, ze je vlada zkorumpovana. Koneckoncu, kde neni?


Vanuatane
V kazdem clanku se doctete, ze lide z Vanuatu jsou nejstastnejsimi nebo nejveselejsimi lidmi na svete. Ano, jejich usmevy od ucha k uchu jsou vazne nakazlive. I zvedavost bezprostrednich deti, ktere k vam prijdou a zacnou hladit juniora po zlatavych vlaskach. Az nam to pripadalo, jakoby blondaci byli pro Vanuatany neco jako je pro nas kominik, ktery nosi stesti. 
Libilo se nam, ze se vas nesnazi odrbat, ceny na trzistich ale i v obchodech jsou pevne a plati pro vsechny. 
Obsluha v restauracich byla vsude velmi prijemna. To, ze se ridi “island time” a vsechno trva trosku dele, to je problem turistu ze zapadu. Nebudte pedantni, uvolnete se, nikam nespechejte a uvidite, jak si to uzijete.

Kuchyne
Z mistni kuchyne jsme toho prilis neochutnali. Holubi a netopyri nas nijak neoslovili, a proto jsme dali prednost mistnimu hovezimu nebo syrum, rybam a zelenine a dale pak jidlum s asijskym ci australskym twistem. Kdyz se clovek musi starat o maleho cvrcka, vsechny experimenty razem prehodnoti.

tuhle celou smazenou rybu s chili omackou a marakujou jsme si objednali hned dvakrat
tuhle celou smazenou rybu s chili omackou a marakujou jsme si objednali hned dvakrat



Stedry den
Prestoze nejsme na Vanoce doma, snazime se tradice dodrzet alespon symbolicky a podle moznosti. Cocka s vajicky a kyselymi okurkami k obedu a rybu se salatem k veceri. Stedrovecerni veceri nebyl problem na Vanuatu pripravit. Veskere suroviny na salat sezenete v supermarketu (az na celer, ale ten stejne do salatu nedavam), rybu jakmysmet. Misto rybi polevky jsme meli hrachovou. Misto cukrovi jsme meli melounova srdicka a nebo ananasove hvezdicky.
Mini stromecek a prskavky jsme si privezli s sebou a par darecku pro juniora taktez.




Na Vanuatu bych se s radosti vratila. Toho, kolik je toho tam k videni se do jedne navstevy nevejde. Tak snad priste, Vanuatu.

Mala ochutnavka z videi z mobilu ZDE.


Komentáře