Byron Bay - nejvychodnejsi bod pevninske Australie


Zhruba 9 let mluvime o tom, ze se vydame do Byron Bay. Slyseli jsme na tohle mestecko samou chvalu a hned po Vanocich 2019 jsme zacali s pruzkumem. Puvodne jsme vse domluvili na Velikonoce, ale kvuli pandemii jsme museli lety zrusit, jet autem a prebookovat na jindy. Jako nahradni termin jsme vybrali Labour Day long weekend, ktery jsme si prodlouzili na 10 dni. 

Road trip s juniorem

Byron Bay je ze Sydney necelych 800 km. Cestu jsme si proto rozlozili na dva dny, kdy prvnim cilem bylo Port Macquarie, ktere je priblizne v polovine. Po ceste jsme si udelali prestavku kousek nad Newcastle, dali si obed a nechali juniora pohrat na hristi, aby se trosku unavil. 

Mapa od Road and Maritime Services s odpocivadly je celkem uzitecna a muzete si tak naplanovat trasu podle vybaveni daneho odpocivadla. Dal jsme si vyhledali ruzna detska hriste, ktera jsou po ceste. To kdyby se junior rozhodl v aute nespolupracovat. 

Z Port Macquarie vyrazime smer Coffs Harbour, kde si davame zmrzlinu u velkeho bananu a jedeme dal na Byron Bay. Tesne za Coffs Harbour jsme se chteli stavet na boruvkove farme a natrhat si nejake boruvky, ale farma byla bohuzel zavrena. Usek mezi Coffs Harbour a Byron Bay je celkem nudny a pocet odpocivadel je opravdu limitovany. Po ceste je ale spousta ”stopping bays” kde si muzete jen protahnout nohy a jet dal. Zadne stoly, zachody, bbq. 

Na tomto useku se dalnice dost opravovala a rychlost byla casto omezena jen na 80km/h

Byron Bay laka prevazne surfare, bohemy, hippieky, milovniky organickych produktu, batiky, lecivych kamenu a nebo rucne vyrabenych produktu od mydel, koralku, kozeneho zbozi nebo lapacu snu. 

Trhy

Obzvlast oblibene jsou nedelni trhny podel hlavni plaze, ktere se konaji prvni nedeli v mesici, nebo pak farmarske trhy na parkovisti u Cavanbah centre kazdy ctvrtek. Jak jsme se dozvedeli od ceskych trhovcu, kteri pustili sve koreny v Byron Bay, trhy vseho druhu jsou porad a vsude. Na ceske trhovce jsme narazili uplnou nahodou na farmarskych trzich. Delala jsem si zalusk na jejich pecivo a pak na jejich uzasne organicke redkvicky. Az pote jsme zjistili, ze se jedna o Cechy. Chvilku jsme popovidali a pokracovali dal. Na vsech trzich tu panuje neskutecna pohoda, atmosferu dokresluje ziva hudba v podobne mistnich umelcu. Nikdo nikam nespecha. Mistni poznate podle rakosovych nakupnich kosiku, ze kterych jim kouka mrkvova nat, salat nebo papirovy pytlik s organickymi avokady. 

Centrum

Mestecko je tvoreno jen par hlavnimi ulickami, lemovanymi malymi butiky, surfovymi obchody, restauracemi a kavarnami lakajici na organic smoothies s aktivovanymi mandlemi nebo organic chai latte s kurkumou. V menickach najdete nejruznejsi zdrave modifikace klasickych kavarenskych polozek jako jsou palacinky, bacon and egg roll, burgery, slalaty, sandwiche a morske plody. Fast food retezce tu nenajdete, ale hipsterskych kavarnicek a reatauracich je tu plno. 

Ze supermarketu jsme videli Woolworths a Aldi. 

Obchody typu BigW, Target, Bunnings apod jsou ve 30 km vzdalene Ballina. 

V cele Byron Bay muzete bez problemu jezdit na kole. Je to v podstate rovinka, az na dost prikry kopec, ktery vede k majaku. Pokud budete jezdit autem, pripravte se na placene parkovani naprosto vsude. Parkovani je jednim z hlavnich prijmu mestecka. Mensi plaze  napr Watergo’s beach, the Pass nebo Tallow Beach maji velmi limitovana parkoviste a zaparkovat na techto mistech je nadlidsky ukol, pokud nemate vylozene stesti a nekdo zrovna odjizdi. 

Dalsim hlavnim prijmem mestecka, vlastne asi tim nejhlavnejsim, je samozrejme turizmus, pohostinstvi a farmareni. 

Cilova skupina

Tak to je prevazne mladsi generace svobodnych nebo bezdetnych, surfari, kiteri, backpackeri, bohemove a lidi, co si radi vyrazi za dobrym jidlem a zabavou v primorskem mestecku. Mlade rodiny s detmi ale nejsou vyjimkou. Vsimli jsme si ze tu lidi dost sportujou, ovsem krome spousty plazi a sem tam nejakeho toho venkovniho hriste toho vyziti pro deti moc neni. 

Co v Byron Bay? 

Myslim, ze kazdy si tam neco najde

- vymazleny jidlo

- Prochazka pralesem na majak

- Vyhledy na nekoncici ocean, ve kterem si hrajou delfini

- Nekonecne dlouhe plaze

- Vodni sporty

- The Farm, ktera se pysni konceptem "farm to table", coz vlastne znamena ze temer vse co serviruji v prilehle restauraci Three Blue Ducks pochazi z jejich zahrady, je to cerstve, bio, organic atd. Tady jsme, mimochodem, meli ten nejuzasnejsi chleba, ktery jsme v Australii jedli. Pripominal ten nas cesky a byl neskutecnej.

- Trhy

- Vodopady cca 40 minut do vnitrozemi

Byron Bay si tedy muzeme odskrtnout z naseho pomyslneho seznamu a premyslet, kam se chceme podivat dal (pokud nam to pandemie dovoli) 

Komentáře